Tedavi edilmeyen dişin iki zararı var
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yücel, diş çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesi hem sağlığa hem ekonomiye zarar verdiğini söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öndodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyeisi Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, diş tedavisinin zamanında yapılmasının önemine dikkati çekerek, zamanında tedavi edilmeyen dişlerin hem sağlığa hem de ekonomiye zarar verdiğini söyledi.
Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığının önemli olduğunu özellikle diş sağlığı için çocuktan itibaren günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiğini söyledi. Doğal dişlerin yerini hiç bir yapay dişin tutamayacağını bu nedenle doğal dişlerin tedavi edilerek son noktaya kadar korunması gerektiğini kaydeden Ali Çağın Yücel, şunları söyledi:
"Diş çürükleri zamanında tedavi edilmelidir. Zamanıda tedavi edilmediği süreçte daha zahmetli ve masraflı olmaktadır. Hastaların erken çürük döneminde tedaviye geldiklerinde kolay ve hızlı bir şekilde dolgu işlemi ile tedavilerini bitirilebiliyor. Diş çürüğünün ilerlemesine bağlı olarak hastalar da kendiliğinden başlayan uzun süreli ağrılar ve gece uykudan uyandıracak derecede şiddetli ağrılar meydana gelmektedir. Bu süreçte diş canlılığını kaybetmeye başlar ve dişin içerindeki enfeksiyon kemiğe ve çevre dokulara yayılır. Bu nedenle bilinen koruma yöntemlerinden biri de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi hasar görmüş dişlerin korunmasında yardımcıdır.
- "Erken başlanılan tedavide diş sağlığı kanal tedavisi ile korunmuş olur"
Pulpa (sinir, kan, lenf damarlarını içeren dişin içindeki yumuşak tabaka), kendini tamir edemeyecek derecede hasar gördüğünde öldüğünü anlatan Yücel, şöyle konuştu:
"Genellikle buna, kırık dişlerdeki veya derin çürüklerdeki bakteriler sebep olur. Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişi tamamen kaybedilebilir. Biz dişlerin kaybedilmesini değil daha uzun süreli ağızda kalmasını amaçlıyoruz. bu yönden de kanal tedavileri yopuyoruz. Tedavinin başarısını etkileyen en önemli etken tedaviye başlanılan zamandır. Erken başlanılan tedavide diş sağlığı kanal tedavisi ile korunmuş olur. Bakımı daha kısa üreli olur. Eğer zamanında tedavi edilmezse ağızda diş çekimi gerçekleştirilir. Çekilen diş hem zahmetli olur hem de yerine implant veya protez yapılmak zorunda kalınır. Bu da hasta için ve ülke ekonomisi için büyük kayıp demektir."
- "Kanal tedavisinde başarı oranı yüksek"
Kanal tedavisini diş sağlının korunması açısından büyük önem taşıdğıını vurgumayan Yücel, son yılarda hastalarında bilinçlenmesiyle diş çekimlerinde azalmalar görüldüğünü kaydetti.
Hastaların dişlerini çektirmek yerine doğal dişlerini korumayı tercih etmelerinin sevindirici olduğunu kaydeden Doç.Dr. Ali Çağın Yücel, şunları kaydetti:
"Hastalar dişlerinin çekimi yerine doğal dişlerini korunmasını tercih etmesı sevindirici. Bu sayede daha masraflı olan ve uzun zaman alan tedavi süreci de ortadan kalkıyor. Hastalar dişlerine uygun bir şekilde bakım yapar ve hekimlerine düzenli olarak kontrole giderlerse, kanal tedavisi olan dişlerini ömür boyu ağızlarında tutma şansları olabilir."
Kanal tedavisi uygulanan dişlerin çürümeyeceğini sanmanın yanlış olduğunu da sözlerine ekleyen Yücel, kanal tedavisinin, sadece çürüğü büyük olan dişlere yapılmadığını, tedavinin aynı zamanda kök uçlarında enfeksiyon oluşan, kronik, apseli ya da akut enfeksiyon olan dişlere de yapılabildiğini belirtti.
Yücel, kanal tedavisi yapılan dişlerin hassas olduğu için yemek yerken, fırçalarken her zamankinden daha dikkatli olunmasında fayda olduğuna dikkat çekerek, ''Fındık, ceviz gibi sert kabuklu besinleri dişle kırmaktan kaçınılmalıdır. Kanal tedavisi uygulanan dişler cansız olduğu için gücsüzdür. Kırılmaya ve çürümeye daha müsait bir yapıları vardır. Bu nedenle diş fırçalanması çok daha fazla önem taşımaktadır" diye konuştu.