Çocukluktaki güneş yanığı deri kanserine neden

Çocuk yaşlarda oluşan güneş yanıklarının ileride deri kanserine neden olabileceği söylendi.

Çocukluktaki güneş yanığı deri kanserine neden
Çocukluktaki güneş yanığı deri kanserine neden
GİRİŞ 04.08.2016 12:07 GÜNCELLEME 04.08.2016 12:07

Dermatolog Dr. Selda Yıldırım, "Küçük bir bebeği, havuzun klorlu suyuna soktuktan sonra korunmasız olarak güneş ışığına maruz bırakmak yanık oluşması için büyük bir risktir. Çocukluk çağında güneş yanığı geçirmiş olmak ise ileride karşılaşılabilecek deri kanseri riskini büyük oranda yükseltiyor'' dedi.

Güneş yerine D vitamini

Çocuklarımızın günde 10-15 dakika sadece yüz ve ön kollarının bile güneş görmesinin bizim ülkemizde D vitamini sentezi için yeterli olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldırım, "Anneler ve babalar bu konu ile ilgili bir panik yaşamasınlar. Çocukları için gerekli D vitamini sentezini düşünürken güneşin yan etkilerini de unutmasınlar. D vitamini tabii ki önemli bir vitamindir. Doğal bağışıklığı güçlendirir. Kemiklerin ve dişlerin gelişimi için gereklidir. Sindirim sistemi, tiroit fonksiyonları ve bazı hormonların işlevsel düzenlenmesinde görev alır. Ancak diyelim ki vücutta D vitamini eksikliği var.

Bu eksikliği dışarıdan tıbbi olarak destekleyici vitamin hapları, damlaları ve ampul formları mevcut. Ancak güneşin ciltte oluşturduğu zararın önüne geçmek çok daha zor. Bütün bu sebeplerden dolayı, D vitamini eksikliği varsa, sentezi için gerekli olan ancak deri kanserine yol açma riski olan güneş ışınları yerine, dışarıdan D vitamini desteği alarak bu eksiğin giderilmesi çok daha mantıklıdır" şeklinde konuştu.

Bebeklik ve sonrasında korunma

6 aydan küçük bebeklerin uzun süreli güneş maruziyetinden korunması, 6 aydan sonra ise çocuklar için üretilmiş yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremlerle korunmaları gerektiğine de dikkat çeken Dr. Yıldırım, "En tehlikeli saatler sabah 10 ile öğlen saat 2 arasıdır. O nedenle bu saat aralığında direk güneş ışığına maruz kalınmamalı ve gölge alanlar tercih edilmelidir. İnsanlar tüm yaşamları boyunca alacakları ultraviyolenin yüzde 50'sine yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kalıyor. Bu nedenle özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek malign melanom gibi deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemli" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Fidan'dan son dakika Suriye açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların kandilini kutladı