Türkiye ile Meksika arasında stratejik ortaklık

Türkiye'ye gelen ilk Meksika cumhurbaşkanı olan Enrique Peña Nieto, ziyaret sırasında atılacak imzalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkacağını söyledi.

Türkiye ile Meksika arasında stratejik ortaklık
Türkiye ile Meksika arasında stratejik ortaklık
GİRİŞ 17.12.2013 02:27 GÜNCELLEME 17.12.2013 07:10
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Zaman gazetesine konuşan Nieto, "Uzun dönem refah sağlayıcı bir ilişkiye girmek için yeterince ortak yönleri paylaştığımıza inancım tam" dedi.

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto, Türkiye'ye tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Diplomatik ilişkilerin 85 yıl öncesi kurulmuş olmasına rağmen Türkiye'yi ziyaret eden ilk Meksika cumhurbaşkanı olan Nieto, bugün başlayacak resmi temasları öncesinde Zaman'a mülakat verdi.

Çantasında 16 anlaşma ile geldiğini, eğitim, ekonomi, turizm ve siyasi alanlarda ilişkilerin seviyesini üst düzeye çıkarmayı amaçladıklarını söyleyen Nieto, Türkiye ile 21. yüzyıl için stratejik ortaklık çerçevesinde daha güçlü ve yakın ilişkiler kurmayı istediklerini belirtti.

TÜRKİYE VE MEKSİKA DOĞAL DOSTLARDIR

47 yaşındaki Meksika lideri, "Türkiye ve Meksika doğal dostlardır." ifadesini kullandı. Her iki ülkenin de kendi bölgesinde önemli ülkeler olduğuna vurgu yaparak, "Uzun dönem refah sağlayıcı bir ilişkiye girmek için yeterince ortak yönleri paylaştığımıza inancım tam." dedi. Türkiye ile ilişkileri geliştirme konusunda kararlı olduklarını, her iki ülkenin de bundan kazançlı çıkacağını dile getirdi.

Geçen yıl cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Nieto, Meksika'nın genç ve dinamik bir nüfusu, güçlü bir iç pazarı ve geniş serbest ticari anlaşmaları ağı ile Türk şirketleri için Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Karayipler'e bir giriş kapısı olabileceğini anlattı. Benzer şekilde Türkiye'nin de Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarları için Meksika şirketleri açısından öneme sahip olduğunu belirterek Türkiye'nin bu stratejik öneminden istifade etmek istediklerini sözlerine ekledi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASINI İSTİYORUZ

Coğrafi uzaklık sebebiyle iki ülkenin güçlü bir ilişki kuramadığını ve 785 milyon dolar olan ticaret hacminin küçük olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Nieto, yatırım ve ticari ilişkileri geliştirmeyi öncelik olarak belirlediklerini aktardı. İkili anlaşmalar sonrasında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istediklerini kaydetti. Bu ortaklığın her iki taraf için de kazan-kazan sonuçlar sağlayabileceğini ve her iki ülke şirketleri için pazar çeşitlendirmesi kapsamında aynı anda birden fazla pazara girme imkanı sağlayacağını söyledi. Meksika'nın Türkiye tecrübesinden istifade etmek istediğini belirten konuk Cumhurbaşkanı, Pasifik ortakları Şili, Peru ve Kolombiya ile İstanbul'da ortak ticaret ofisini yılbaşında açtıklarını hatırlattı.

TÜRKİYE ile MEKSİKA KÜLTÜRLERARASI DİYALOG İÇİN ORTAK ÇALIŞABİLİR

"Ayrıca zengin kültürel geleneklere sahip farklı milletler olarak, kültürlerarası diyalog için arabulucu olmayı devam ettirmek için birlikte çalışmalıyız." diyen Meksika Cumhurbaşkanı, "Daha kapsayıcı, dünyada barış ve refahı yücelten uluslararası bir gündemi geliştirmek bizim çıkarlarımızadır." dedi. Cumhurbaşkanının bu sözleri, çoğunluğun Katolik olduğu Meksika ile çoğunluğu Müslüman Türkiye arasında işbirliğinin dünya barışı için önemine işaret olarak değerlendiriliyor.

EĞİTİM İŞBİRLİĞİ TEŞVİK EDİLMELİ

Her iki ülke kamuoyunda Türkiye ve Meksika hakkında farkındalığın artırılması ve tanıtım yapılabilmesi için en iyi yöntemin "insan ilişkileri" olduğuna inandığını belirten Nieto, "Eğitim işbirliğini teşvik etmemiz ve turizmi tanıtmamız lazım." dedi.

Bu amaçla kapsamlı hava anlaşması imzaladıklarını ve yakında doğrudan sefer yapma imkanı sağlayacak anlaşmanın detaylarını netleştirmeye çalıştıklarını hatırlatan Nieto, bunun Türkiye-Meksika ilişkilerine katkıda bulunacağını söyledi.

Nieto sözlerine şöyle devam etti:

"Biz her iki toplumun ilk görüşmelere başladığı tarihin 150. yıldönümünü anma adına 2014'te bir dizi kültürel program ve aktiviteyi sponsor olarak destekleyeceğiz." Ankara'daki Meksika büyükelçiliğine iki ülke kurumları arasında akademik değişim programlarını teşvik etmek için programlar geliştirmesi talimatı verdiğini hatırlatan Nieto, ilişkileri daha da geliştirmek için "İki dili de bilen Türk ve Meksikalı bir işgücü inşası için kurumsal ağlar ve kanallar yaratmamız gerekiyor." diye konuştu.

Bu bağlamda özel sektör arasında zaten var olan ilişkiler ağını bir avantaj olarak kullanabileceklerine dikkat çekti.

TÜRKİYE'Yİ ULUSLARARASI PLATFORMLARDA DESTEKLİYORUZ

Türkiye ve Meksika'nın G-20, BM, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası platformlarda ortak çalıştığını ifade eden Nieto, IMF'de gelişen ekonomilere daha iyi bir temsil sağlanması konusundaki Türk görüşüne tam destek verdiklerini belirtti. Ayrıca bir diyalog platformu olarak yeni kurulan MIKTA (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya) grubu üyeleri olarak, dünyada öne çıkan konular konusunda üye ülkeler arasında daha iyi bir koordinasyon ve işbirliğini hedeflediklerini sözlerine ekledi. Türkiye'nin dönem başkanlığını devralacağı dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G-20 başkanlığı döneminde de beraber çalışmayı arzu ettiklerini de aktardı.

TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE KOLAYLIĞI

Son olarak Türk vatandaşlarının Meksika'ya giderken yaşadığı vize problemlerine değinen Nieto, göreve gelir gelmez serbest dolaşım konusunda hükümetine politikaları gözden geçirme talimatı verdiğini ve bunun sonunda yakın zamanda Türk vatandaşlarının Elektronik Onay Sistemi'ni kullanabileceğini açıkladı. Nieto, bu sayede Türk vatandaşlarının gerek iş gerekse turizm için Meksika'ya giderken online olarak vize alma sürecinin kolaylaşacağı ve hızlanacağını söyledi. Japonya, Kanada, ABD ya da Schengen vizesine sahip Türk vatandaşlarının sınır kapılarında ücretsiz vize elde etme hakkı olduğunu da hatırlattı.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 1
  • palandöken 11 yıl önce Şikayet Et
    başbakan ayak ayaküstüne atmasını sevmez ama bazen gerekiyor demek ki.. . hatırlarımda ışıklar içinde yatsın ecevit, clinton karşısında el pençe divan durduğu bir fotoğrafı vardı, clinton ise masaya dayanmış bir vaziyette otururken...hükümetin uluslararsı ilişkilerde attıkları adımları, yaptığı hamleleri destekliyorum..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir bu yıl 26 bin liseliyi YHT ile İstanbul’a götürüyor
Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı adayı planı! 'İmamoğlu içeride olursa...'