Son ankete göre Türklerin AB üyeliğine bakışı

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nin Türkiye çapında yaptırdığı kamuoyu araştırması, Türk kamuoyunun Avrupa Birliği'yle ilişkiler konusunda bölünmüş olduğunu ortaya çıkardı. Çıkan kamuoyunun üçte ikisi AB ile üyeliği istemiyor.

Son ankete göre Türklerin AB üyeliğine bakışı
Son ankete göre Türklerin AB üyeliğine bakışı
GİRİŞ 22.01.2013 19:06 GÜNCELLEME 22.01.2013 19:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Araştırma kapsamında Türkiye'nin 18 ilinde bin 509 kişiye yöneltilen, 'Türkiye'nin gelecek 5 yılda Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda ne yapmalı' sorusuna cevap verenlerin üçte biri üyelikte ısrarlı olunmasını gerektiğini söylerken, geri kalan üçte ikilik kısım tam üyelikten vazgeçilmesi görüşüne katıldı.

Bu açıdan kamuoyunda tam üyelikten vazgeçilmesi görüşünün daha baskın olduğunu görüldü. Ancak bununla birlikte, tam üyelikten vazgeçilmesini savunanlar arasında da görüş farklılıkları bulunduğu da ortaya çıktı.

EDAM konuyla ilgili değerlendirmesinde şöylededi, "Toplam kamuoyunun yüzde 20'si tam üyelikten vazgeçilmesi ve ortak çıkarlara dayalı yeni bir ilişki kurulması taraftarıdır. Bu kesimi de eklediğimizde Avrupa Birliği'yle ortaklığa sıcak bakanların oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Kamuoyunun dörtte birlik bir kesimi tam üyelikten vazgeçilmesi ve yeni bir ilişkiye gerek olmadığı görüşündeyken; yüzde 15'lik bir başka kesim de tam üyelikten vazgeçilmesi sonrasında bölgede Avrupa Birliği'ne rakip bir yapılanma oluşturulması görüşündedir. Bu yüzde 40'lık kesimi de Avrupa Birliği karşıtları olarak görebiliriz."

İŞTE O SONUÇLAR:

PARTİLER ARASINDA BÜYÜK FARK

Araştırmanın sonuçlarına göre AB konusunda parti tabanları arasında da önemli fark olduğu tespit edildi.

Buna göre, Ak Parti seçmenlerinin yüzde 34'ü "tam üyelik hedefinde ısrarlı" olunması görüşündeyken, bu oran CHP seçmenlerinde yüzde 30'a, MHP seçmenlerinde yüzde 15'e düştü. BDP seçmenleriyse yüzde 88 gibi çok yüksek bir oranda Avrupa Birliği hedefinin savunucusu oldu.

KARŞI OLANLAR SONRASI İÇİN FARKLI

Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefinden vazgeçilmesi eğilimi taşıyan CHP ve MHP tabanları arasında, sonrasında yapılacaklar konusunda farklılıklar görüldü.

CHP seçmenlerin yüzde 27'sİ "karşılıklı çıkarlara dayalı ilişki kurulması" görüşüne katılırken, bu oran MHP seçmenleri arasında yüzde 21 oldu. Buna karşılık MHP seçmenlerin yüzde 40'ı tam üyelik hedefinden vazgeçilmesi sonrasında Türkiye'nin tek başına davranması gerektiğini düşünürken, bu oran CHP seçmenlerinde yüzde 27 oldu. Bölgede yeni bir işbirliği kurmayı hedefleyenlerin oranı üç büyük partide de birbirine yakın oranlarda yüzde 15 civarında çıktı.

 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • kazımm 11 yıl önce Şikayet Et
    birliğiniz zaten battı. avrupa birliğine katılmak istemiyoruz, rumları, sırpları, bulgarları beslemek istemiyoruz.. ticari ilişkiden fazlasını istemiyoruz, euro'yu kullanmak istemiyoruz, avrupaya vizesiz geçiş istemiyoruz. türkiyeye ne avrupadan ne orta asyada ki türk devletlerinden fayda var. kimseye güvenip bir birliğe giremeyiz.. tek gayemiz terörür bitirip bölgede çok güçlü bir hale gelmek olmalı... avrupa birliği türk birliği birer hayal
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İşte asgari ücret zammı için beklenen rakam! İki ihtimal var! Emekli maaşı ne kadar olacak
Son dakika: Hakan Fidan'dan 'beşinci savaş cephesi' uyarısı! Türkiye'den çok kritik adım..