Gazze'deki enerji krizi

Gazze'de devam eden enerji krizi, yaşamı olumsuz etkiliyor.

Gazze'deki enerji krizi
Gazze'deki enerji krizi
GİRİŞ 08.12.2013 10:56 GÜNCELLEME 08.12.2013 10:56

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (BM-OCHA), Gazze'de devam eden enerji krizinin yaşamı olumsuz etkilediğini bildirdi.OCHA'nın Doğu Kudüs'teki bürosunun hazırladığı rapora göre, Gazze'de devam eden akaryakıt problemi nedeniyle her gün 16 saate ulaşan elektrik kesintisinin yanı sıra sağlık, kanalizasyon ve çöp toplama hizmetleri de aksıyor.

Gazze'nin Mısır sınırında bulunan Refah kentinde artan elektrik kesintisine değinilen raporda, "Mısır'dan beslenen 3 elektrik hattının 2'si, Mısır'ın Gazze sınırına yakın bölgelerinde yürüttüğü kazı çalışmaları neticesinde zarar gördü. Bu da Refah kentinde, 16 saate ulaşan elektrik kesintilerine yol açıyor" ifadelerine yer verildi.

Refah'ta elektrik sıkıntısı nedeniyle kanalizasyonların çalışmadığı, bunun da atık suların taşmasına yol açtığı aktarılan raporda, Türkiye'nin yaptığı yakıt yardımının sorunu hafiflettiğine değinilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Türkiye'nin yakıt yardımı, bölgede yaşanan sorunun hafifletilmesine katkıda sağladı. Türkiye, su, kanalizasyon ve atık toplama tesislerinde kullanılması için her ay 200 bin litre olmak üzere Gazze'ye 4 ay boyunca 800 bin litre yakıt göndereceğine dair taahhütte bulundu. Türkiye'den gelen yakıt, bu hafta dağıtılmaya başlandı. Ayrıca BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), sağlık tesislerinde ve atık suyun arıtılmasında kullanılmak üzere yaklaşık 35 bin litre yakıt tahsis etti."

GAZZE'DE 90 MİLYON LİTRE ATIK SU ARITILMADAN DENİZE DÖKÜLÜYOR

Gazze'de 291 su arıtma tesisinin bulunduğunu ancak yakıt sorunu nedeniyle yeterli ölçüde çalışmadığı belirtilen raporda, bu nedenle günde 90 milyon litre atık suyun denize arıtılmadan döküldüğü bildirildi.

Raporda 13 Kasım'da ana kanalizasyon pompalama tesisinden taşan ve Gazze'nin güneyindeki El-Zeytun bölgesinde 160 bin metrekarelik alana yayılan atık suyun hala temizlenmediği aktarılarak, bunun ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açabileceği vurgulandı. Bölgede taşan atık sudan doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişinin olumsuz etkilendiği de kaydedildi.

Gazze'deki akaryakıt yetersizliği Kasım ayının ortalarında elektrik santralinin tamamen durmasına yol açmış, bu durum da kanalizasyon pompalarının çalışması için yeterli elektriğin sağlanamaması ve dolayısıyla da devre dışı kalmasına sebep olmuştu. Kanalizasyon pompalarının durması da evlerde atık su baskınına yol açıyor.

Gazze'de elektrik dağıtımını sağlayan şirket, akaryakıt yetersizliği nedeniyle bölgeye günde ancak 8 saat elektrik verebiliyor.

Uygulanan ağır abluka nedeniyle 2007 yılından itibaren insani kriz yaşanan Gazze'de halk, temel ihtiyaç maddelerini ve yakıtı, Mısır-Gazze arasındaki tüneller yoluyla sağlamaya çalışıyordu. Mısır'da 3 Temmuz'daki darbenin ardından oluşturulan geçici yönetim, Sina Yarımadası'nda meydana gelen şiddet olaylarını gerekçe göstererek, tünelleri yıkarak kapatmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin'den son dakika savaş duyurusu: Küresel boyut kazandı! Kritik 'Oreşnik' hamlesi
Türk savunma sanayisi Pakistan ordusuna güç katacak