Mescid-i Haram'daki Osmanlı eserleri hala ayakta
Mekke'de birbirinden değerli Osmanlı eserleri bulunuyor. Bu eserler Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönem burada hüküm sürdüğü zamanlarda yaptırılmış Mimar Sinan gibi usta isimlerin ellerinden çıkan eserlerin yanı sıra Kabe'nin üzerinde bulunan altın oluk da Osmanlı'nın Mekke'ye bıraktığı önemli ve değerli eserler arasında. Gelin bu yapıları beraber tanıyalım.
Mescid-i Haram'da birbirinden değerli Osmanlı eserleri bulunuyor. Bu eserler herkesin büyük ölçüde hayran kaldığı ve günümüzde varlığını hala devam ettiren yapılar. Mimar Sinan gibi usta isimlerin ellerinden çıkan aynı zamanda da düşünceli devlet adamlarının kararlarıyla yaptırılan detaylar ve dikilen sütunlar bizim için çok önemli. Ecdadımıza ait bu detayları her yerde bulabileceğimiz gibi mübarek topraklarda da görebiliriz. Tarihimizi dünyanın dört bir yanında okumamız mümkün. Mimar Sinan gibi değerli ustaların zihinlerinden çıkan bu eserler görmeye değer. Gelin bu güzel eserleri Mekke'de Dünyayı Geziyorum ekibinin gözünden izleyelim.
Mekke’nin her köşesinde Osmanlı’nın izlerini görmek mümkün. Arafat’ta da su kanallarını yaptıran Osmanlı’nın izlerine rastlanıyor. Zamanında bir bardak suyun bir altın olduğunda su kanalları yapılmış. Abbasi Halifelerinden Harun Reşit’in hanımı Zübeyde Hanım gördüğü bir rüya üzerine buraya yetmiş kilometre öteden su kanalları açılarak su getiriyor. Kanallar vasıtasıyla getirilen su boşa akmasın diye Mekke’ye kadar götürülüyor. Kanallarda arza olmasının ardından su takviyesi de duruyor. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan da bir rüya görüyor ve babasıyla konuşup buraya Mimar Sinan’ı gönderiyor. Süleymaniye’nin temellerini attıktan sonra buraya gelerek kanalların onarımını yapıyor. Çeşmelerin yerleri hala günümüzde duruyor. Şimdilerde su akmıyor ancak burada Osmanlı’nın en iyi mimarlarından biri olan Mimar Sinan’ın eseri olduğu anlaşılıyor.
Mekke’deki Osmanlı eserlerinden biri de Kâbe üzerindeki altın oluk. Çok ince düşüncelikle buraya yerleştirilen altın oluk herkesi duygulandırıyor. Altın oluk Kabe’nin üzerine yağan yağmurun akmasını sağlıyor ancak düşünce ise buraya inen rahmetin ve bereketin Anadolu’ya gelmesi olmuş. Böyle güzel ve ince bir düşünce ile Osmanlı’nın devlet adamları altın oluğu Kabe’ye yaptırmış ve hala günümüzde altın oluk Kabe’nin üzerinde bulunuyor. Üzerine inen rahmeti ve bereketi ise Anadolu’ya ulaştırıyor diyebiliriz.
Osmanlı Devleti Mescid-i Haram için çok çalışma yapmış. Mimar Sinan buraya bir de ravaklar inşa etmiş. Hacıların sıcakta yanmaması için yapılan bu eser Kabe’nin yanında Mescid-i Haram’ın içinde en güzel hali ve heybeti ile duruyor. En güzel ustalık eserlerinin örneklerini Türkiye’de gördüğümüz Mimar Sinan Mekke için de çalışmalarını yapmış.
Bu dinlenme yerlerinin içerisinde bir de sütun bulunuyor. Burasının çok öncelerde Hz. Muhammed (S.A.V.)’in Mescid-i Aksaya giderken Miraç’a yükseldiği yer olduğu söyleniyor. Tam o noktanın Efendimiz ’in amcasının kızı Ümmü hanım ’ın evinin olduğu yer. Efendimiz burada bir gece dinlenirken Cebrail geliyor ve Efendimiz’ in kalbini çıkartarak zemzem ile yıkıyor. Uykusunda Mescid-i Aksaya gittiği yer olduğu söyleniyor. İşte bu yüzden bu noktanın Efendimiz ‘in Miraç’a yükseldiği yer olduğu söyleniyor.
Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor
Facebook: dunyayigeziyorum
Akabe Mescidi nerede? İslamiyet tarihinin temelleri burada atıldı