SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı, SBS sistemini kökten çözmek için öğrencileri toplam 36 sınavdan sorumlu tutacak.

SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor
SBS'yi kökten çözecek 36 sınav geliyor
GİRİŞ 26.08.2013 08:20 GÜNCELLEME 26.08.2013 08:20
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Toplantı sonucuna göre, 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 36 sınavdan sorumlu olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 16 ilde düzenlediği 'SBS arama konferanslarının' finali Eskişehir'de yapıldı. Kesinleşen liselere geçiş modeline göre; bakanlık, yıl içinde Türkçe, fen, matematik, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü derslerinden düzenleyeceği merkezi sınavları test usulü yapacak.

5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise toplam 36 sınavdan sorumlu olacak. Sınavların değerlendirme ve sıralamaları, Türkiye geneli için değil; her il bazında ayrı ayrı yapılacak.

Değerlendirme sonucunda liseler yine puana göre öğrenci alacak. Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi kapısında yığılma olacak okullar için ise öğrenci kabulünde kendi düzenleyecekleri ek sınavlar belirleyici olacak.

MEB'in SBS yerine geçecek yeni liselere geçiş modeline son şekli, 16 ilde düzenlenen "arama konferansları"nın sonuncusunun yapıldığı Eskişehir'de verildi.

Soruları Bakanlık hazırlayacak

Yeni sisteme göre, okullarda yıl içinde Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden düzenlenecek sınavlar, bakanlık tarafından gönderilen sorularla, merkezi olarak yapılacak. Sınavlar mevcut sistemde dönem içinde yapılan sınavlardan farklı olarak "test" usulü ile gerçekleştirilecek. 1. yarıyıl sınavları aralık, 2. yarıyıl sınavları ise nisan ayında yapılacak. Sorular, o güne kadar işlenen müfredattan sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

Mevcut sistemde öğrenciler, bir dönem boyunca Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinden 3; inkılap tarihi ve din derslerinden 2 yazılı sınava giriyor. Yeni SBS modeline göre bu yıldan itibaren bakanlık, Türkçe, matematik, fen ve yabancı dil derslerinin 2. sınavını; inkılap tarihi ve din derslerinin ise son sınavlarını merkezi olarak test usulü yapacak.

5. sınıf 'alıştırma dönemi' olacak

5. sınıf, ilkokuldan ortaokula alıştırma dönemi gibi değerlendirilecek; 5. sınıfta merkezi sınav yapılmayacak. Öğrenciler, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise toplam 36 sınavdan sorumlu olacak.

Öğrencilerin kendi sınıflarında gireceği sınavların gözetmeni o sınıflarda derse giren öğretmenler olamayacak. Hangi öğretmenin hangi okulda görev alacağına il/ilçe milli eğitim müdürlükleri karar verecek. Ancak öğrenciler, sınava kendi okullarında katılacak.

Sınavı kaçırana  telafi şansı

Sınavlardan herhangi birini kaçıran ancak geçerli mazeret sunacak öğrencilere, sınavı takip eden hafta telafi sınavı yapılacak. Ancak bu sınav merkezi olarak, 1 kereye mahsus düzenlenecek. Öğrenciler bu sınava kendi okullarında değil; il veya ilçe merkezlerindeki sınav salonlarında girecek.

Yüzde 60 sınav  yüzde 40 kanaat

Öğrencilerin dönem puanı, bakanlığın düzenlediği ortak sınavlar ile öğretmenlerin kanaat notunun ortalaması alınarak hesaplanacak.

Bu kapsamda, bakanlığın düzenleyeceği ortak sınavlardan alınan notların yüzde 60'ı ile öğretmen kanaat notunun yüzde 40'ı, dönem başarı puanını belirleyecek. 6. sınıfta belirlenen yıl başarı puanının yüzde 10'u, 7. sınıftaki puanın yüzde 20'si, 8. sınıftaki puanın da yüzde 70'i öğrencinin hangi lisede okuyacağını belirleyecek.

Öğrenciler, 3 yılın sonunda elde ettikleri puanla gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Tercihler, değerlendirildikten sonra, MEB öğrencileri uygun liselere merkezi olarak yerleştirecek.

Sıralamalar il bazında

Bakanlık, öğrencilerin, yıl içinde düzenlenen merkezi sınavlardan aldıkları puanın, liselere geçişte temel alınacak olması nedeniyle, sıralamada herhangi bir bölgesel başarı farklılığının oluşmaması için de adım attı.

Arama konferanslarında gündeme gelen bu soruna, "bölgelere göre farklı değerlendirme" çözümü bulundu. Yani örneğin Şırnak'taki öğrencilerin puan ortalaması ile İstanbul'daki öğrencilerin puan ortalaması farklı farklı değerlendirmelere tabi tutulacak. Sıralamalar da il bazında yapılacak.

Yeni sistemde yapılacak puan değerlendirmesi sonucunda liseler yine puana göre öğrenci alacak. Galatasaray, Kabataş, İstanbul Erkek gibi kapısında yığılma olacak okullar için ise öğrenci kabulünde kendi düzenleyecekleri ek sınavlar belirleyici olacak. (Milliyet)

YORUMLAR 5
  • Esmanur İşgören 11 yıl önce Şikayet Et
    Özel Okullara Yapılan Haksızlıklar.. Herkes özel okullarda notlar kanaatlar vs. şişirilcek diyor fakat böyle bir şey yok! Birçok özel okulda hak neyse o veriliyor. Ha bazılarını bilemem fakat devlet okullarında oluyor böyle şeyler :) hele okul cemaatin ise hakka girmemek adına bir not bile vermiyorlar !
    Cevapla
  • murat cg 11 yıl önce Şikayet Et
    iyice düşünülmeli. her zamanki gibi özel okullar notları kanaatları vs. ne varsa şişirecek, devlet okulundaki öğrencinin başarısı yine geri planda kalacak, öğretmenler kanaat notunda zan altında kalacak velilerden baskı alacak, böyle değilde sınıfın ve okulun başarısına göre öğretmenlerin ek ders ücretleri başarı kat sayısına göre çarpılarak verilse nasıl olur (bu seferde öğretmenler notları şişirir), öğrenciler bölüm seçimine üniversitede değilde lisede yapsa sonra ek puan alarak başarısına göre lisede kazandığı bölümden üniversiteye devam etse ne olur, herkes liseye kadar mahallesinde okusa sonra branşlar olsa ne olur, benim gibi, biri kuyuya taş atıyor dedim oldu oluyor olmasa ne olur. eğitim sistemimiz ne zaman eğitilecek?
    Cevapla
  • ercan erdoğan 11 yıl önce Şikayet Et
    sorun bitmez. kaman fen lisesi öğrenci yurt sorunu var ne zaman çözülecek aileler magdur durumda .
    Cevapla
  • kaan can 11 yıl önce Şikayet Et
    komedii oynanalar en fazal bri bilemedin 2 yıllık bir surec icin sonra sil bastan.. 1 -2 sbs sınavı ıle basa cıkılamıyordu simdi sınıf daki basarı ortalaması etkin olcak ee dersleri kotu olan cocuk ne yapcak veya cocugu daha iyi notlar alsın diye ders ortalaması yuksek olsun diye ailelelr ne yapcak okuldaki ders yeterli deyip cocuklarını basarısızlıgamı terk edecek.elinden tutmaya calısmıyacakmı.. yani dersanenin yolları tastann ahhh ben ayrılmama o kalem kastan:)) sbs kalkacakk ama okullarda ders ortalmasını yuksek tutabilmek icn velille ryine takviye arıyacak dersanenin yolları gorunecek ismi sbs sınavına hazılrık olmayvcak belki. ama yeni bri isimle yeni bri yuzle dersaneler hayatımızda olmaya devam edecek....
    Cevapla
  • Burak YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    Brakın Artık Şu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülüğü Yahu. Hiç sevemedim o dersi. Çünkü öğretilen yakın tarihimizin yalan olduğunu bile bile bir türlü motive olup çalışamıyordum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Peş peşe depremler korkuya neden oldu! Naci Görür'den çarpıcı çıkış: Yakın olanlar...
Son dakika: Peş peşe korkutan sarsıntılar! Muğla ve Adana'da deprem...