TİKA'dan Pakistan'a mesleki teknik eğitim projesi
''Mesleki Teknik Eğitim Projesi'' kapsamında Pakistan'da 10 farklı branşta mesleki eğitim kursları başladı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Pencap Hükümeti Teknik ve Mesleki Eğitim İdaresi (TEVTA), Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen “Mesleki Teknik Eğitim Projesi” kapsamında Pakistan’da 10 farklı branşta mesleki eğitim kursları başladı.
TİKA’nın Pakistan’da 2015 yılında TEVTA ve T.C Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde başlattığı Teknik Mesleki eğitim kurslarının en geniş kapsamlısı Türkiye’den görevlendirilen farklı branşlarda 22 uzman tarafından yoğun bir katılımla başladı. Eğitimler Pencap Eyaletinin Lahor, Faisalabad ve Gujrat şehirlerindeki 5 farklı enstitüde gerçekleştiriliyor.
Proje kapsamında 8 ana mesleki eğitim alanında; konaklama ve seyahat hizmetleri, yiyecek ve içecek hizmetleri, giyim üretim teknolojisi, güzellik ve saç bakım hizmetleri, inşaat teknolojisi alanı, tesisat ve iklimlendirme, Türkçe eğitimi ve elektrik-elektronik 110 eğitici ve 450 öğrenci eğitim alacak.
6 hafta sürecek eğitim programlarının açılış törenine TEVTA Başkanı Irfan Qaiser Sheikh, TİKA ve MEB yetkilileri, usta eğiticiler, kursiyerler ve TEVTA çalışanları katıldı.
Açılış programında konuşan Irfan Qaiser TİKA tarafından donanımı gerçekleştirilen Tekstil Eğitim Merkezinin 2017 yılı başında faaliyete başladığını ve burada mezun olan kursiyerlerin uluslararası standartlarda aldıkları eğitim sayesinde yüksek ücretle özel sektörde kolaylıkla iş bulabildiğini ifade etti.
TİKA Koordinatörü Mehmet Emre Aktuna ise Pakistan’daki mesleki eğitim programlarının önemine değinerek Pencap Eyaleti genelinde ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir mesleki eğitim programı düzenlendiğini belirtti.
Yiyecek ve içecek hizmetleri programına katılmak üzere Multan Şehrinden Lahor’a gelen şef Mehwish Butt ise en büyük hayalinin dünya yemeklerini sunan bir lokanta açmak olduğunu ve Türk yemeklerini öğrenme imkânına kavuşacağı için çok mutlu olduğunu belirtti.
Türkiye’den görevlendirilen uzmanlar teorik ve uygulamalı eğitim vermesinin yanında Pencap Eyaletindeki farklı mesleki eğitim enstitülerini ziyaret ederek enstitülerin altyapısının güçlendirilmesi, mesleki eğitim ders içerikleri ve müfredat programlarının revize edilmesi konularında Pakistan tarafına danışmanlık hizmeti verecek. TİKA projenin ikinci kısmında ise eğitim sonunda uzmanlar tarafından hazırlanacak raporlar doğrultusunda enstitülere tadilat ve donanım konusunda destek verecek.