Lale artık dünyanın merkezine ihraç ediliyor
Kadir Topbaş'ın çabalarıyla anayurduna dönen lale, artık dünyanın çiçek üretim merkezine ihraç ediliyor. Zarafetiyle büyüleyen ve İstanbul ile özdeşleşen Türk lalesi, İBB'ye çiçek üreten bir firma tarafından lale üretiminde dünyada ilk sırada yer alan Hollanda'ya ihraç edilmeye başlandı.
Yıllar boyunca Türkiye dahil birçok ülkeye lale ve taçlı bitkiler ihraç eden dünyanın çiçek üretim merkezi Hollanda, artık ülkemizden lale ithal ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 2005 yılında "Lale Evine Dönüyor" kampanyasıyla başlattığı çalışmalarla İstanbul daha yeşil bir şehir olurken, çiçek üreticileri de önemli bir gelir imkanına kavuştu. Başkan Topbaş, "Lale anavatanına dönecek demiştik, şimdi 'Türkiye süs bitkiciliği alanında dünya lideri olacak' diyoruz" şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2006-2012 yılları arasında İstanbul'un Çatalca, Silivri ve Şile ilçeleri ile İzmir Bayındır'da 493 üretici köylüye alım garantili mevsimlik çiçek yetiştirtti. 6 yılda üretilen 60 milyon 657 bin 725 çiçek için 14 milyon 540 bin TL ödendi. Bir köylünün yıllık ortalama geliri 20 bin 645 TL'yi buldu.
2004 yılında 500 bin adet üretilen lale, bugün 40 orman köylüsüyle 15 milyon üretim kapasitesine ulaştı. Tamamı yerli üretim olan laleler, İstanbul'un köyleri ile Konya'dan temin ediliyor. Bu yıl düzenlenen 8. Lale Festivali kapsamında İstanbul'a 3 milyon 100 bin TL harcanarak 270 farklı türde toplam 14 milyon 420 bin adet lale dikildi.
Türkiye en büyük soğanlı bitki üreticisi oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin alım garantili çiçek yetiştirttiği Konya Çumra'da faaliyet gösteren Asya Lale firması, Başkan Kadir Topbaş'ın hedefini gerçekleştirerek dünyada lale üretiminde ilk sırada yer alan Hollanda'ya lale ihraç etmeye başladı.
İlk etapta 40 bin lale soğanı ihraç eden firmanın yönetim kurulu üyesi Korkut Yetgin, Türkiye'nin en büyük lale ve soğanlı bitki üreticisi haline geldiğini belirterek, bu yıl test edilecek Türk lalesinin başta Çin ve Fransa pazarı olmak üzere birçok ülkede değerlendirileceğini kaydetti.
Sanattan sanayiye lale…
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin laleyi anayurdu İstanbul'a döndürme çalışmaları kapsamında bu yıl İstanbul Lale Vakfı kurulması çalışmaları başladı. Emirgan'daki eski at ahırları restore edilerek oluşturulan Türkiye'nin ilk ve tek Lale müzesi için uzmanlar çalışıyor.
İstanbul'un sembolü laleyi sporla da buluşturan İBB, 22-28 Nisan 2013'te Göztepe Parkı'nda Uluslararası Lale Tenis Turnuvası düzenledi. Laleden üretilen doğal gıda boyası ise patent alma aşamasında ve Konya'da seri üretime geçilmesi planlanıyor.
Kaybolmaya yüz tutan çiçekler istihdam oluşturacak
Çevre yatırımlarına büyük önem veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Anadolu'ya ait yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan soğanlı bitkileri yeniden kazanmak için çalışmalar da yapıyor. Yeni istihdam alanı açacak bir projeyle bu türlerin süs bitkileri pazarına sunulması ve ihracata yönelik üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
Yine bu kapsamda 2004-2012 yılları arasında 309 üretici köylüye Pamukova ve Geyve'de, 6 milyon 447 603 adet Meilland Gülü ürettirildi ve toplam 16 milyon 154 691 TL ödendi. Lale, Meilland Gülü ve diğer tüm çiçekler için bugüne kadar toplam 944 aile ortalama 53 bin 248 TL gelir elde etti. Şehrin çeşitli noktalarına 45 adet modern çiçek büfesi yerleştiren ve seyyar çiçekçilere de standart getiren İBB, esnafa piyasanın altında fiyatla çiçek de temin edebiliyor.
Boğaziçi'nin sembolü haline gelen erguvan ağaçlarını da unutmayan İBB, son 9 yılda İstanbul'a yaklaşık 52 bin erguvan ağacı dikti. Boğaziçi'nde Beykoz, Yıldız, Emirgan, Fethipaşa, Büyük ve Küçük Çamlıca gibi semtlere dikilen ağaçlar, Nisan ayında İstanbul'u erguvani renge bürüyor.