Şaka gibi! 2 milyon kişiden 38'i şikayet etti

Geçtiğimiz haftalarda Taksiciler Odası tarafından başlatılan bir uygulama sonrası 5 bin taksi ihraç edilince işin minibüs kısmında neler oluyor diye İstanbul Minibüsçüler Odası'na yaptığımız başvuruda verilen bir istatistik ilginç bir gerçeği ortaya koydu.

Şaka gibi! 2 milyon kişiden 38'i şikayet etti
Şaka gibi! 2 milyon kişiden 38'i şikayet etti
GİRİŞ 18.09.2013 05:42 GÜNCELLEME 14.10.2013 13:13
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

İstanbul'un en başlıca sorunlarından biri olan ulaşım sorunu sadece yolların ve ulaşım araçlarının yetersizliğinden kaynaklanmıyor. Ulaşım sistemi içinde yer alan minibüsler ve taksilerin de durumu bu sorunun bir parçası olarak gözler önüne çıkıyor...

Minibüslerdeki kural dinlemez şoförler ile müşterisini kandırmaya yönelik hareketlerde bulunan taksi şoförlerine çoğumuz ya şahit olmuşuzdur ya da kendilerini haberlerden okumuşuzdur. Ancak onca olaya rağmen bu zamana kadar atılan adımların hiçbiri 21. Yüzyıl Türkiye'sinde görmek istemediğimiz bazı görüntülere bir türlü son veremedi.

TAKSİLERDEKİ SORUNLARA KÖKTEN ÇÖZÜM

İşte bu kötü imaja son vermek isteyen İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası 1 yıl önce 2kendilerine gelen çok sayıdaki 'tırnakçılık', 'müşteriye sahte para verme' ve 'dolandırıcılık' şikâyetleri üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışmaya imza attı ve sorunu kökten çözmek için taksi şoförlerinden adli sicil kaydı istenmesi uygulaması başlattı. Uygulama kapsamında şimdiye kadar gelen kayıtlar doğrultusunda hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık ve madde bağımlılığı gibi suçlardan haklarında işlem bulunan 5 bin taksi şoförü tespit edilerek meslekten ihraç edildi.

İLK SONUÇLAR MEMNUNİYET VERİCİ

Yapılan ihraçlar olumlu sonuçlar da vermeye başladı. Uygulama sonrası 1 yıl içinde odaya gelen 2 bin 728 şikâyetin içeriğine bakıldığında  'tırnakçılık', 'müşteriye sahte para verme' ve 'dolandırıcılık' gibi adi suç kategorisine girecek hiçbir şikâyete rastlanmazken, şikâyetler genellikle müşteriye kötü davranma ve kısa mesafe sorunları üzerinden yapıldı.

MİNİBÜSLERDE BAŞIBOŞLUK DEVAM EDİYOR

İşin taksi kısmında atılan adımlar yaşanan sorunları büyük oranda azaltırken, daha sıkıntılı olan minibüs tarafında ise halen hali hazırda atılmış çok ciddi bir adım gözükmüyor. Gelişi güzel indirme ve bindirme yapabilen hatlı minibüsler trafikte diğer araç sahiplerinin korkulu rüyası olmaya devam ederken, şoförlerin araç içindeki keyfi davranışları ise başıboşluğu gözler önüne seriyor.

3 MİNİBÜS ŞOFÖRÜ KOKAİNLİ ÇIKTI!

Geçtiğimiz günlerde Kadıköy'de yapılan trafik denetiminde ortaya çıkan tablo da durumun ne kadar vahim boyutlarda olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koydu... Acıbadem'de aracıyla yolcu taşırken denetime tabi tutulan 3 şoförün kokainli olduğu ortaya çıktı. Polis sürücülerin, araçlarını bağlayıp haklarında yasal işlem yaparak, 3 bin 600 lira para cezası uygulandı ve ehliyetlerine de 5 yıl süreyle el koydu.

8 AYDA 2 MİLYON KİŞİDEN SADECE 38'İ ŞİKÂYET ETTİ

İstanbul'da 150 farklı hatta 7 bin minibüs, 15 bin şoförle hizmet veriyor ve ortalama günlük 2 milyon yolcu taşıyorken, taksi tarafında ise 17 bin araç faaliyet gösteriyor ve günlük ortalama 1 milyon yolcu taşınıyor.  Ancak rakamlarla gelen şikâyetlere bakıldığında ilginç bir gerçek de ortaya çıkıyor...

1 yıl içinde İstanbul Taksiciler Odası'na vatandaşlardan 2 bin 728 şikâyet gelirken, İstanbul Minibüsçüler Odası'na ise Ocak-Ağustos 2013 dönemini kapsayan 8 aylık bir zaman diliminde yalnızca ama yalnızca 38 şikâyet başvurusu yapıldı... Bu durum taksileri kullanan yolcuların minibüs yolcularına nazaran daha duyarlı olduğunu gösterirken, minibüsleri kullanan yolcuların ise her gün karşılaştıkları olumsuz manzaralara istemeyerek de olsa alıştığını ve artık hiçbir şekilde refleks göstermediğini ortaya koydu.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL!

Öbür taraftan Oda tarafından şikâyetlere verilen cezalarda caydırıcılık teşkil etmedi. Oda'ya yapılan 38 şikâyetin muhatabı olan 23 şoföre çeşitli miktarlarda caydırıcılık arz etmeyen para cezaları kesilirken, 15 şoföre ise sadece uyarı verilmekle yetinildi.

GELEN 38 ŞİKÂYETİN İÇERİĞİ ŞÖYLE...

İstanbul Minibüsçüler Odası'ndan alınan bilgiye göre yapılan şikâyetlerin yapılma nedenleri ise şöyle sıralandı; Trafik kurallarına uymama, yolcuya kaba davranış, taciz, durak düzenini bozmak, yolcuya hakaret etmek, tam para verildiğinde bozuk para yok mu? Diyerek müşteriye kötü davranma, yolcuyu ineceği yerde indirmeme, yavaş giderek yolcuyu gideceği yere yetiştirmemek, minibüs kullanırken sigara içmek, ''beğenmiyorsan taksiye bin' diyerek yolcuya hakaret etmek ve darp etmek, durak kurallarına uymamak, çok sayıda yolcu alarak istiflemek, müşteriye hakaret ederek araçtan atmak''

TAKSİCİLER GİBİ SİCİL KAYDI UYGULAMASI YAPAMAYIZ

Oda disiplin kurulu tarafından değerlendirilen 38 şikâyet ve cezanın dışında durakta da direk cezaların uygulandığı ve bu tarz cezaların çoğunlukta olduğunu ifade eden İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Koray Öztürk, ''İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Taksiciler Odası'nın ortaklaşa yapmış olduğu sicil kaydı uygulamasının minibüslerde de uygulamayı düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soruya, ''Bizim taksiciler odası gibi sicil kaydı uygulaması başlatarak daha önceden sicili olan şoförleri meslekten ihraç etme gibi uygulamayı hayata geçirmeye yasal olarak hakkımız yok. O yüzden böyle bir şey düşünemiyoruz.'' şeklinde cevap verdi.

UYUŞTURUCU KULLANAN ŞOFÖRLERİ BİLİYORUZ

Kokainli çıkan minibüs şoförleri ile ilgili, minibüs şoförleri içinde kimin ne kullandığını üç aşağı beş yukarı bildiklerini ve bu durumu vakti zamanında narkotik şube ile paylaştıklarını ifade eden Öztürk, ''Bize içici oldukları müddetçe kendilerine çok fazla şey yapılamadığını söylediler. Ancak trafik denetimlerinde en son uygulamaya konulan tükürük yöntemi ile uyuşturucu tespiti, bizim işimizi kolaylaştırdı.'' dedi. Öztürk,  şimdi ise emniyetle koordineli bir süreç yürüttüklerini belirterek; ''Şoförler arasında madde bağımlısı olan isimler belli o yüzden çok dolanmadan direk noktaya gidilerek bu kontroller yapılıyor ve gerekli işlemler gerçekleştiriliyor.'' şeklinde konuştu. Öztürk, geçtiğimiz günlerde trafik denetimlerinde kokain kullandığı tespit edilen 3 minibüs şoförünün de meslekten ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

ÖZEL ŞİKÂYET BİRİMİ KURULACAK

Odaya gelen şikâyetlerin yetersiz olduğunu bunun nedenin ise vatandaşların kendilerine ulaşmakta güçlük çekmesinden kaynaklandığını itiraf eden Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir çalışma içerisinde olduklarını belirterek, çok yakında tüm minibüslerin arkasına şikâyet numaraların yer aldığı tabelaların asılacağını ve bu numaraları arayanların şikâyetlerinin oluşturacak özel bir birim tarafından dinelerek çözüme kavuşturulacağını söyledi.

Öztürk, bu birim kurulana kadar vatandaşların 660 60 34 nolu telefon numaralarına şikâyetlerini iletebileceklerini de sözlerine ekledi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 26
  • A.B. 8 yıl önce Şikayet Et
    Minibüsler kalksın istiyoruz. Şoförler çok terbiyesiz saygısız. Kapıyı kapatamayacak kadar yolcu alıyorlar insanlar üst üste yolculuk ediyor. Trafikte terör estiriyorlar. Adam gibi işletilemiyorsa bir sistem kaldırılır yeter artık!
    Cevapla
  • Ben kendim 10 yıl önce Şikayet Et
    Mavi minibüsleri ve özel halk otobüslerini tanıyalım. İstanbul'da bütün insanların kötülüğünde mutabık olduğu insanlar içinde Hitler'den önce geliyorlar. Daha vahimi bunu gerçekten hakediyorlar. Ben sakin mizaçlı bir insan olarak trafikte bu minibüsçüleri gördükçe dişlerimi sıkarak çok vahşi hayaller kuruyorum. Bizim gücümüz yetmiyor bu magandalara ama kimin neden devletin de gıkı çıkmıyor? Herif 3 şeritli yolda orta şeridin sol tarafında yolcu indiriyor ki kimse önüne geçemesin, beklerken yolu boşalsın. Korna çalamazsın levyeyle iner. Bana farketmez, yolu bana vermezsen sen ölürsün der gibi üstüne doğru gazı köklüyor. Önündeki araba kendisini 2 saniye bekletse dadadadada! diye abanıyor kornaya ve hışımla vitesi takıp söven bakışlarla gürleyerek yanından geçiyor. Laf edemezsin arkadaş, burada hukuk değil levye konuşuyor.
    Cevapla
  • ERDAL DOĞAN 10 yıl önce Şikayet Et
    adamlar zaten kimseyi tınlaıyor. minibüsçüler tam bir suç makinası adamlar polisi bile takmıyor kaldı ki vatandaşı takacaklar tek çare minibüslerin kalkması başka hiç bir şekilde çözümü yok bu adamların
    Cevapla
  • tufangurler 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok Geççç. Taksiciler ve Dolmuşçular yapılan metrobüs metro vs çalışmalar sayesinde yok olup gidecekler taksiciler kalabilir ama dolmuşçular kesinlikle yok olacak çok fazlada gerekleri yoktur zaten ne kadar ahlaksız ve insanı rahatsız eden insan varsa dolmuşçu olmuş saygıdan yoksun insanlar...
    Cevapla
  • OTTOMAN EMPİRE 10 yıl önce Şikayet Et
    yasal olarak şikayet ile trafik cezası kesilmesi mümkün değil..... bazı avrupa ulkelerınde bu sistem ancak bizde yok... deneyin... kırmızıda geçeni şikayet edin bakalım... ceza kesmezler bizde sikayet ile.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı