Akkuyu için 27 bin sayfalık rapor hazırlandı
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali için son 5 ayda gerçekleştirilen 11 denetimde 78 rapor yazıldı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve ana müteahhit firma Atomstroyeksport (ASE) tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucu İngilizce ve Rusça hazırlanan raporun 27 bin 117 sayfayı bulduğu kaydedildi.
Akkuyu NGS A.Ş. yöneticileri, nükleer santralin yer aldığı Gülnar ilçesinde kamu kurumları ile yerel yöneticileri bir araya getirdi. Halk Kütüphanesi'ndeki toplantıya Kaymakam Tekin Dündar, Belediye Başkanı Ahmet Günal, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Akkuyu NGS A.Ş. Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Lütfi Sarıcı, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yap-sahip ol- işlet olarak adlandırılan ve dünyada ilk kez uygulanan bir model ile yapılacağını söyledi. Nükleer santralin yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım ile gerçekleştirileceğini belirten Sarıcı, Akkuyu NGS'nin bütün güvenlik tedbirleri alınmış, dünyanın en güvenli nükleer santrallerden biri olacağını kaydetti.
Akkuyu NGS sahasındaki etüt çalışmalarını yürüten ENVY Proje Yöneticisi Dr. Arzu Altay ise sahada yapılan fizibilite ve etüt çalışmalarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Sahada jeodezik, jeolojik, jeofizik, sismik, meteorolojik, deniz, hidrolojik, ekolojik ve insan kaynaklı etkilerin belirlenmesi ile ilgili araştırmaların yapıldığını belirten Altay, nükleer santralin karşılaşabileceği her türlü riske karşı hesaplamalar yapıldığını ifade etti. Akkuyu sahasında 7 ay boyunca çalıştıklarını belirten Altay, "Fiilen sahada 1 proje yöneticisi, 13 yönetici, 45 akademisyen, 81 mühendis-biyolog, fizikçi, kimyager, 2 iş güvenliği ve sağlığı uzmanı, 3 tercüman, 4 idari personel, 16 teknisyen, 22 sondör, 2 kaptan, 1 dalgıç, 107 işçi olmak üzere toplam 297 kişi ile çalıştık." diye konuştu.
Sunum tamamlandıktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Muhtarların deprem ve Ecemiş fay hattı ile ilgili sorularına karşılık ENVY Proje Yöneticisi Dr. Arzu Altay, yaptıkları araştırmalarda fay hattının kesinlikle Akkuyu NGS sahasına ve denize uzantısının olmadığının ortaya konulduğunu, santralin 9 şiddetinde bir depreme bile dayanacak şekilde tasarlandığı cevabını verdi.
Dr. Arzu Altay'ın verdiği bilgilere göre; son 5 ay içinde toplam 11 kez denetim gerçekleştirildi. Bu denetimler başta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı olmak üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve ana müteahhit firma Atomstroyeksport (ASE) tarafından gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarla ilgili toplam 78 adet rapor yazıldı. İngilizce ve Rusça oluşturulan raporların toplam sayfa sayısı ise 27 bin 117'ye ulaştı. Jeolojik Araştırmalar için 876 noktada gözlem yapıldı. Denizde ve karada toplam 520 adet kuyu (21 kilometre), 61 kuyuda 507 adet presiyometre deneyi, 3 bin 856 adet kaya ve zemin örneğinde toplam 14 bin 502 adet laboratuvar deneyi, yeraltı suyu araştırmaları, 229 adet örnekte su kimyası analizi, jeolojik haritaların hazırlanması ile eğim ve karst çalışmaları yapıldı.
Sahada yapılan çalışmalarda meteorolojik araştırmalar kapsamında, 2 adet 10 metrelik meteorolojik istasyon kurulum, bir adet 60 metrelik meteorolojik istasyon yenilenmesi, bir adet Sodar Rass kurulumu ve işletilmesi ile data analizleri ve modelleme çalışmaları gerçekleştirildi.
Deniz araştırmaları kapsamında, 22 kilometre kare batimetri çalışmaları, 6 adet akıntı, 4 adet dalga,40 noktada CTD ölçümleri, yüzey sıcaklık ölçümleri, 5 noktada kıyı değişimi ölçümleri 20 noktada 3 ayrı derinlikte su analizleri yapıldı.
Yüzey jeofizik araştırmaları kapsamında, sismik yansıma, 2-D ve 3-D Elektrik Tomografi ve mikrogravite araştırıldı. Kuyu jeofizik araştırmalarda da elektrik, radyoaktif, sismik yöntemler ve HiRAT ölçümleri (kuyu içi kamerası) gerçekleştirildi. Sismik araştırmalarda, 15 adet sismik istasyon kurulumu, uzaktan algılama çalışmaları, arkeosismik araştırmalar, fay çalışmaları, sismik tehlike hesapları, tsunami tehlikesi hesapları yapıldı.
Hidrolojik araştırmalar kapsamında, su seviyesi ve sıcaklığı ölçümleri, bulanıklık ölçümleri (1 sene boyunca her gün), akıntı ölçümleri (1 sene boyunca 6 noktada her ay) ve modelleme çalışmaları sonuçlandırıldı.
Karasal ekoloji araştırmalarında ise bitki ve hayvanların 30 kilometrelik yarıçapta araştırılması yapıldı.
Yüzey ve yeraltı suyu örneklemesi ve analizleri, toprak örneklemesi ve analizleri, alınan numunelerde radyonükleit ölçümleri, hava kalitesi ölçümleri, elektromanyetik radyasyon ölçümleri ve radyoaktivite ölçümleri gerçekleştirildi.
Denizel ekoloji araştırmaları da gerçekleştirilirken bu çalışmaların yanı sıra insan kaynaklı etkiler de unutulmadı. Uçak çarpması, yangın, patlamalar (denizde ve karada), aşındırıcı kimyasalların yüzey ve yeraltı sularına deşarjı, patlayıcı, yanıcı, toksik gazların atmosfere salınımı, karada ve denizde petrol sızıntısı, elektromanyetik dalgalar, vibrasyon ve madencilik gibi durumların etki analizleri de tamamlandı.
-
SessizMuhendis 11 yıl önce Şikayet EtNe Kadar Analiz Olursa Olsun. Fukushimayi gormediniz herhalde... Allah sonumuzu Hayr Etsin... Gunes, Dalga(ozellikle karadeniz) ve Ruzgar enerjileri dururken, tutup resmen goz gore gore en tehlikeli en zararli yere oynuyoruz...Nukleer 1 - Kayagazi 2... Allah`im Sana Havale Ediyorum Yarabbim...Bu yorumumu Yayinlamayacak olan Editor arkadasa sevgiler burdan.Beğen