Polis tam 50 ton altın için alarm verdi

İstanbul'da Haliç kıyısında bir atölyenin içinden tünel kazan define avcılarının 50 ton altın bulduğu ve eriterek sattıkları iddiası polisi alarma geçirdi.

Polis tam 50 ton altın için alarm verdi
Polis tam 50 ton altın için alarm verdi
GİRİŞ 20.02.2014 03:30 GÜNCELLEME 20.02.2014 09:28
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Definecilerin kazdığı tünelde Bizans dönemine ait sarnıç ve kemerli bir yapı bulan İstanbul polisi şaşkına döndü ve bulunduğu iddia edilen altının peşine düştü.

Olayla ilgili 4 kişiyi gözaltına alan polis, şüphelilerin mal varlığı ve banka hesaplarını mercek altına aldı. Definecilerin bulduğu öne sürülen altının miktarı, Haliç'te Bizans'ın kayıp hazinesinin olduğu yolundaki şehir efsanesini de akıllara getirdi.

DEĞERİ 4.5 MİLYAR LİRA 

İstanbul Beyoğlu'ndaki Haliç Polis Merkezi'ni 31 Ekim 2013 tarihinde arayan bir kişi, Hasköy Okmeydanı Caddesi üzerinde bulunan bir atölyede izinsiz kazı yapıldığını ve kazıda "yaklaşık 50 ton altın bulunduğunu" iddia etti.

Definecilerin altınların bir kısmını eriterek sattığı yönündeki ihbarı değerlendiren ekipler, söz konusu adreste yapılan aramada gözlerine inanamadı. Atölyenin içinde 4 metre derinliğinde dairesel bir çukurun zemininden güney yönüne doğru uzanan bir tünel ortaya çıkarıldı.

Ahşap kazıklarla desteklenmiş 1.5 metre yüksekliğinde, 1 metre enindeki tünelin içinde, Bizans dönemine ait bir sarnıç veya mimarinin alt yapısı olduğu değerlendirilen kemerli bir yapı keşfedildi.

Yaklaşık 4 metre ilerden sağa doğru kıvrılan tünelin içinde ayrıca, tarihi yapıya bitişik nizamda horasan harç bağlamalı yaprak tuğla örgülü alt kotlara doğru devamlılık arz eden bir mimari yapı kalıntısı da bulundu.

Tünelin her noktasını inceleyen polis ekipleri definecilerin bulduğu iddia edilen 50 ton altının izine rastlayamadı. Olayla ilgili 'izinsiz kazı yaptıkları' iddiasıyla K.Ö., Ş.A., A.A. ve K.Ç. adlı kişiler gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler hakkında soruşturma başlattı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Büro Amirliği ekipleri, soruşturma kapsamında, piyasa değeri yaklaşık 4.5 milyar lirayı bulan 50 ton altınla ilgili bir ipucu aramaya başladı.

HESAPLARA İNCELEME 

Kazı alanında iddia edildiği gibi yaklaşık 50 ton altın bulunup bulunmadığını araştıran polis, altının bir kısmını eriterek sattıkları öne sürülen şüphelilerin mal varlıkları, banka hesapları ve tapu kayıtlarını da incelemeye aldı.

BİZANS'IN KAYIP HAZİNESİ Mİ BULUNDU? 

Definecilerin bulduğu iddia edilen altının miktarı duyanları şaşkına çevirirken, Bizans'ın kayıp hazinesinin Haliç'te olduğu yolundaki şehir efsanesini de akıllara getirdi.

Tarihçiler, bölgede Bizans imparatorunun yazlık saray ve kasırlarının bulunduğu, ancak bu kadar çok altının olduğuna ihtimal vermediklerini söyledi.

"BATIKLAR HALİÇ'İN DİBİNDE" 

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: "İstanbul'un belli yerlerinde hep altın çıkardı eskiden. Mesela Cerrahpaşa'da her kazıda altın çıkardı. Çünkü orası hem Bizans hem Osmanlı devrinde varlıklı sınıfların oturduğu bölgeydi. Hasköy'de de aynı durum olabilir. Haliç'te Bizans gemilerinin battığı da biliniyor. Ama balçığın içindeki gemiye tünelle ulaşılamaz tabii. 50 ton altın da çok fazla. Bildiğim kadarıyla Amerika'nın keşfinden sonra bu kadar çok altın bulundu."

"ŞİMDİYE DEK ORTAYA ÇIKARDI" 

"Tarihte Hasköy" kitabının yazarı Doç. Dr. Süleyman Faruk Göncüoğlu: "Hasköy civarında Bizans dönemine ait yazlık saray ve kasır yapıları bulunduğu kaynaklarda geçer. Buradaki sarnıç da bu yapıların alt mimarisi olabilir. Altın bulunup bulunmadığı konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Halkımızda tarihi kalıntının olduğu yerde hazine bulunduğu algısı var. Sırlar ilgi uyandırıyor. Bu kadar büyük hazine olsaydı, şimdiye dek ortaya çıkardı diye düşünüyorum."

YORUMLAR 6
  • Adnan T. 10 yıl önce Şikayet Et
    Sinan. sinan kardes yerin altinda olan tarihi olan hersey devletin malidir,zaten sen onu cikaripta devlete bildirdigin zaman yanlis hatirlamiyorsam %40 yada birazda azi cikaranindir,muze mudurlugu size bu imkani verioyr,o cikan altin yada degerli ne varsa bu para herkezindir sadece onu cikaranin deyildir,ulkemizi zaten bu sekilde hep soydular,ben sizin gibi afiyet olsun diyemiyorum zehir olsun diyorum,o para devletimize gittiginde seninde cocugun ondan fayda gorecek,eskiden olsaydi bu paralar devletin kasasina girmez derdim cunki hirsiz coktu ama simdi bu devlet halki icin calisiyor.
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu, Allah'ın bir nimeti. Düşmanlarımız bize para kaybettirdi. Allah da 50 ton altın müjdesini vererek bize yardım ediyor. Yapılan çalışmalarla o altınlar çıkarılabilir. Hükümetimiz inşaallah doğru yolda arkadaşlar.
    Cevapla
  • sinan 10 yıl önce Şikayet Et
    afiyet olsun o çıkartanlara. yerin altındaki şeyin insana faydası olmayacaksa veya çıkarılıp müzeye koyulacaksa kimseye faydası olmayacaksa ne işe yarar ki toprak altındakiler
    Cevapla
  • Adnan T. 10 yıl önce Şikayet Et
    Altinnnnnnnnn. Ya arkadaslar Turkiyenin tasi topragi altin,yapilan kaziya gore soylenenlere gore 50 ton olmasada ordan birseyler gittigi belli,oyle olmasaydi o insanlar kaziyi bitirir oranin ustunu kapatirlardi,en dogrusunu yapmislar mal varliklarini arastirsinlar ve nerden geldigi meydana cikar tabiki bunun ile sinirli olmamasi lazim akrabalarinda mal varliklari arastirilmasi lazim,Ayrica bizim o kadar tarihi eserlerimiz varki yerin altinda siz tahmin bile edemezsiniz coklugunu,Sayin ilber ortayliyada sesleniyorum o bizanslilar o kadar altini saklarken o ordamiydida biliyor kadar paralari yoktur diyor,bence ondan daha fazladir cunki bizans hukumeti 100 seneden fazla insanlari somurmusler,yillarca savaslardan agir vergilerden gelen altinlar o soyledikleri rakamdan daha fazladir. halic Tarihten gelen bir isim vardir,Altin Boynuz bu deyim sadece halicin guzeligi ile ilgili deyildir halicin adinin oyle kalmasini sagliyan bizans hukumetidir cunki Altin boynuzun icinde tonlarca altin oldugu soyleniyor.
    Cevapla
  • Nuri DEMİR 10 yıl önce Şikayet Et
    siz olsanız denize atmaz mısınız?. Düşünün başkentiniz ele geçiriliyor ve bana yar olmayacaksa bu altın düşmanada yar olmasın deyip denize atmazmıydınız? Dolayısıyla bulmuşlar veya bulmamışlar o kısmını bilemem ama boğazda tonlarca altın olduğu bence kesin...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan'dan toplantıda Türk devletlerine net çağrı: Artık bir an önce yapmalıyız...
Fatih Terim: Bence yarı finali değil finali kaybettik!