TCG Gemlik firkateyni yurda döndü
Aden Körfezi, Hint Okyanusu ve Arap Denizi bölgelerinde deniz haydutluğu ile mücadele çalışmalarına katılan TCG Gemlik firkateyni, Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde törenle karşılandı
Müşterek Görev Kuvveti 151 (CTF-151) kapsamında Aden Körfezi, Hint Okyanusu, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele harekatına katılan TCG Gemlik fırkateyni, yurda döndü.
Marmaris Aksaz Deniz Üssü'ndeki iskelede düzenlenen karşılama törenine Deniz Kuvvetleri Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat ile deniz üssünde görevli komutanlar ve TCG Gemlik fırkateyninde görevli askerlerin yakınları katıldı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun mesajının okunmasıyla başlanan törende konuşan Tuğamiral Yaycı, Aden Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu bölgelerinin Türk ticari gemileri için büyük önem taşıdığını söyledi.
Dünya ticaretinin ana arterlerinden biri olan Süveyş Kanalı, Aden Körfezi ve Kızıl Deniz'den yıllık ortalama bin Türk bayraklı veya bağlantılı geminin geçiş yaptığına işaret eden Yaycı, "33 ülkeyle ihracat bu rota üzerinden sağlanıyor. Bu bölgeden geçen gemilerle yapılan ticaret, Türk ticaretinin yüzde 20'sini aşmaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri, bu büyüklükteki emtianın güvenli bir şekilde limanlara ulaşmasını temin ederek ülke ekonomisine de büyük hizmet veriyor" dedi.
Türkiye'nin deniz haydutluğuyla mücadele harekatına, başladığı 2008 yılından beri kesintisiz iştirak ettiğini anlatan Yaycı, bugüne kadar TCG Gemlik de dahil olmak üzere 19 Türk firkateyninin harekatta görev aldığını bildirdi.
Bölgede icra edilen harekat sayesinde deniz haydutluğunun neredeyse bitirilme seviyesine indirildiğine dikkati çeken Yaycı, 2009'da 124 saldırı 50 gemi kaçırma, 2010'da 121 saldırı 52 gemi kaçırma, 2011'de 123 saldırı 23 gemi kaçırma, 2012'de 16 saldırı 7 gemi kaçırma, 2013'te bir saldırı gerçekleştiğini, bu yıl ise henüz hiçbir saldırı olayının yaşanmadığını kaydetti.
TCG Gemlik personelinin görevini başarıyla tamamladığını vurgulayan Yaycı, "Sahip olduğumuz gemiler, silahlar ve sistemler ne kadar gelişmiş olursa olsun, bizim için en önemli unsur gemi ve sistemlerimizi kullanan personelimizdir. Görevin yerine getirilmesinde temel etken eğitim, disiplin ve personelin moral seviyesidir. TCG Gemlik de başarıyla tamamladığı görevle sahip oldukları yüksek seviyeyi gösterdi" diye konuştu.
Mutluluk gözyaşları yağmura karıştı
Konuşmaların ardından üssün bulunduğu körfeze giriş yapan TCG Gemlik, limanda demirli bulunan gemilerin çaldığı sirenle karşılandı. Daha sonra iskeleye yanaştırılan geminin personeli, çalınan marş eşliğinde koşar adımlarla tören alanındaki yerini aldı.
TCG Gemlik Komutanı Deniz Kıdemli Yarbay Hüseyin Tığlı, Tuğamiral Yaycı'ya görev sonu raporu verdi. Askerler, daha sonra yağışa rağmen tören alanındaki yakınlarıyla bir araya gelerek hasret giderdi.
Buluşma anında duygusal anlar yaşandı. Uzman Çavuş Ali Özünlü, seferde iken dünyaya gelen ve "Miraç" ismi verilen 3 aylık bebeğini ilk kez görmenin mutluluk ve heyecanını yaşadı. Eşi Özlem ve bebeğine sarılan Özünlü, "İlk defa bebeğimi kucağıma alıyorum. Doğum haberini seyirdeyken aldım. Çok mutluyum" ifadesini kullandı.
Deniz haydutluğunu bitirdiler
TCG Gemlik, 1 Eylül'de Türkiye'den ayrılarak 6 Eylül'de TCG Gökova'dan görevi devraldı. Yurda 109 gün sonra dönen TCG Gemlik, Ekvator üzerinde dünyanın çevresini bir kez kat etme mesafesinden daha fazla seyir yaptı.
Gemiye görevi sırasında bir Sea Hawk helikopter, bir sualtı taarruz timi, bir amfibi hücum timi ve bir sualtı görev timi iştirak etti.
İcra edilen harekatın başarılı olarak deniz haydutluğunun bitme noktasına gelmesi nedeniyle bölgeye yeni bir askeri gemi gönderilmesine gerek kalmadığı bildirildi.
Geminin harekata katılmanın yanı sıra yabancı ülkelerde sancak göstererek ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağladı kaydedildi.