Yalova'daki "biber gazıyla ölüme neden olma" davası
Kentte yaklaşık 3 yıl önce parkta kavga eden kişileri ayırmak için biber gazı kullanıp bir kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilen 4 polis memurunun yargılandığı davada 4'üncü duruşma yapıldı
Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen 4 polis memurunun yargılanmasına devam edildi.
Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 4'üncü duruşmasında, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan haklarında dava açılan tutuksuz sanıklardan İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan ve Ercüment Küçükakça hazır bulundu, Serhat Ayhan Yeni ise celseye katılmadı.
Baltacı, savunmasında, gaz spreyinin ilgili kanunlarda açıkça tanımlandığını belirterek, "Bu bir silah değil, maddi güç olarak geçmektedir" dedi.
Sanık polislerin avukatı Ali Çelik ise Birben'e ilk müdahaleyi yaparak polis ve sağlık görevlilerine haber veren kişinin ifadesini hatırlattı. Bu kişinin, Birben'in kalp rahatsızlığı olduğu, kalp krizi geçirdiği yönünde açıklaması olduğunu dile getiren Çelik, "Buna göre de müdahale baştan kalp krizi diye yapılmıştır ve ona uygun ilaçlar verilmiştir. Bu nedenle öncelikle ilk müdahale ile ilgili tüm tedavi evrakının getirtilmesini ve bu müdahale sırasındaki ilaçların anevrizmayı tetikleyip tetiklemeyeceği hususunun Adli Tıp'tan sorulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Birben'in ailesinin avukatı Halis Yıldırım da olay yerinin geçtiği internet kafenin görüntülerinin bulunduğu hard diske ulaşılarak inceleme yapılmasını istedi. Yıldırım ayrıca hastanede Birben'i tedavi eden doktorun dinlenilmesini, o günkü hastane kamera kayıtlarının da getirtilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, standart biber gazı spreylerinde kullanılan maddeler ile insan sağlığına etkileriyle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilen yazının cevabının beklenmesini, sanıkların bu gazı kullanma eğitimi alıp almadığı, bu konuda yetkili olup olmadığının öğrenilmesi için Yalova Emniyet Müdürlüğüne yazı gönderilmesini kararlaştırdı. Birben'in baygınlık geçirdiği internet kafenin olay tarihine ait görüntülerinin yer aldığı hard diske ulaşılması ve Ankara'da kriminal laboratuvarında incelenmesine, ayrıca o güne ilişkin Yalova Devlet Hastanesi'nde güvenlik kamerası kayıtlarının olup olmadığının tespiti için başhekimliğe yazı gönderilmesine karar veren heyet, duruşmayı erteledi.
Duruşmayı izleyen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, biber gazının insan sağlığına zararlı olduğunu savundu.
Toplumsal olaylarda halen bu gazın kullanıldığını belirten Taş, "Biber gazının yasaklanması ve Çayan Birben arkadaşımızın ölümünden sorumlu olanların adil bir şekilde yargılanıp yaptırım gücü olması açısından gerekli cezayı almalarını talep ediyoruz. Onun için adalet nöbetimiz, arayışımız sürüyor" ifadesini kullandı.
Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de, Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgaya polis ekipleri biber gazıyla müdahale etmişti. Biber gazına maruz kalan Çayan Birben, çevredeki bir internet kafenin lavabosunda yüzünü yıkarken baygınlık geçirmişti. Daha sonra Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Birben, olaydan 3 gün sonra hayatını kaybetmişti. Kavgaya müdahale eden polis memurlarından Baltacı, Ceyhan, Küçükakça ve Yeni hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açılmıştı.