Prof. Dr. Görenek, Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde konuşma yaptı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Görenek, ABD'nin San Diego kentinde Amerikan Kardiyoloji Koleji tarafından düzenlenen Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde konuşma yaptı.

Prof. Dr. Görenek, Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde konuşma yaptı
Prof. Dr. Görenek, Amerikan Kardiyoloji Kongresi'nde konuşma yaptı
GİRİŞ 19.03.2015 14:14 GÜNCELLEME 19.03.2015 14:14

ESOGÜ'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa Kardiyoloji Derneği Eğitim Komitesi ve Amerikan Kardiyoloji Koleji Kalp Çarpıntıları Liderlik Konseyi Üyesi de olan Prof. Dr. Bülent Görenek, ritm bozukluğu olarak da ifade edilen kalp çarpıntılarının bir kısmı beyne pıhtı gitmesinin ve felcin en önemli nedeni olduğunu anlattı.

Kalp çarpıntılarının bilhassa kulakçıklardan kaynaklananları pıhtı gelişimi açısından çok tehlikeli olabildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Görenek, şunları kaydetti:

"Özellikle 'atriyalfibrilasyon' denen çarpıntı türü bu açıdan risk arz ediyor. Peki ritm bozluğu olan hangi hastalarda beyne pıhtı atma riski ve felç ihtimali daha fazla. Yaşlı, hipertansiyonu, şekeri olan, kalp yetmezliği bulunan, evvelce felç ya da kalp krizi geçirmiş hastalar daha riskli. Ayrıca bu konuda kadınlar daha şanssız. Yapılan pek çok çalışmada kadınların ritm bozukluğuna bağlı pıhtı gelişimi açısından erkeklerden daha riskli çıktığı görülmüştür. Bu bakımdan felçler çarpıntısı olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Ritm bozukluğu olan bir hastada pıhtı riski yüksek ise pıhtı gelişimini önleyen ilaçların kullanılması hayat kurtarıcı oluyor. Ancak pıhtı riski düşük olanlarda bu tür ilaçlara gerek yok. Ben çarpıntısı olan hastaların mutlaka hekime başvurmasını öneriyorum"

Etkinliğe yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Baykar'ın İtalya çıkarması: Avrupa rotayı Türkiye'ye çevirecek!
Son Dakika: Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan'ın Öcalan ile görüşmesi sona erdi