'Çivici katil'den folklor gösterisi
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde düzenlenen eğlencede Türkiye'nin 'Çivici Katil' diye tanıdığı Süleyman Aktaş'taki değişimi görenler şaşkınlık içinde kaldı.
'Çivici katil' lakabıyla ünlenen Süleyman Aktaş, 12 yıldır aralıksız tedavi gördüğü Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde, rehabilitasyon faliyetleri arasında kendisi gibi tedavi gören hastaların katıldığı halk oyunları ekibinde oyunuyla görenleri şaşırttı. Başhekim Ahmet Ayer, Süleyman Aktaş'ın artık basından saklanmadığını, tedavisinde ve Dünya'ya uyumunda önemli bir açılım sağlandığını ifade etti.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde 5 ay önce açılan rehabilitasyon servisinde, resim, el sanatları, spor ve müzik dallarında çeşitli aktivitelere katılan hastaların belli dönem içerisinde yaptıkları el işi ürünleri ve becerilerini sergiledikleri bir eğlence düzenlendi. Hastane bahçesindeki programa Başhekim Ahmet Ayer, başhekim yardımcılarıi doktorlar ve hastane personeli ve hastalar katıldı. Burada yaklaşık 12 yıldır aralıksız tedavi gören 'Çivici katil' lakaplı Süleyman Aktaş'ın da, giydiği yöresel kıyafetle halk oyunları ekibinde olması, kendisini uzun zaman sonra görenlerin dikkatini üzerinde topladı.
Sağlık personeli ve hastalardan oluşan gruplar şarkı ve türküleriyle katılımcılara keyifli dakikalar yaşatırken, Süleyman Aktaş da bir kenarda oturarak konseri dinledi. Hasta arkadaşlarıyla yakın diyaloğu dikkat çeken Aktaş, zaman zaman piste çıkıp oyun oynadı. Yine hasta ve hemşirelerin oluşturduğu bayan folklör ekibinin oyununu ardından Süleyman Aktaş'ın da aralarında bulunduğu erkeklerden oluşan folklör ekibi gösteri sundu. Müziğin ritmine iyi uyum sağladıkları gözlenen hastalar, oyunlarıyla büyük alkış topladılar. Etkinlik süresinde hastalar pistte bol bol göbek atarak eğlendiler.
Bir başkomiser ve Denizli'nin Bozkurt İlçesi'ne bağlı Çambaşı Köyü'nde 4 komşusu olmak üzere 5 kişiyi öldüren ve kurbanlarını çiviyle öldürdüğü için adı 'Çivici katil' lakabıyla anılmaya başlanan Süleyman Aktaş'ın sağlık durumu hakkında bilgi veren Başhekim Ahmet Ayer, 'Süleymanı biz basından saklıyoruz. Genelde böyle 'Çivici' lakabıyla anıldığı için o nedenle de biz tedavisinde daha iyi noktalara geldiğimizi ve tedavisiyle beraber de onun Dünya ile bağlantısını artırabilmek için rehabilitasyon faliyetlerine almaya karar verdik.
Denemelerimizde en iyi uyumu halk oyunlarında sağladığını gördüğümüz için Süleyman'ı halk oyunları ekibiyle çalışmalara aldık. Bunun tedavide olumlu bir açılım olduğunu düşünüyorum. Belki yakın gelecekte Süleyman için daha güzel şeyleri konuşuyo olabileceğiz.' dedi.
Süleyman Aktaş'ın hastalığının ciddiyeti ve hastalığı nedeniyle oluşturduğu sonuçlar itibariyle toplum sağlığı açısından yaklaşık 12 yıldır burada aralıksız tedavi gördüğünü belirten Başhekim Ayer, 'Tabi bu tip hastalar, özellikle tedaviye dirençli ve tedavisi zor olan hastalar olduğu için taburculuklarına kolay karar verilmez. Bu sadece Türkiye'de değil tüm Dünya'da da böyledir.
O nedenle de mevcut yasalarımız gereği uzun süreli muhafaza ve tedaviye almak durumunda. Biz de yasaların gereği bu hakkımızı toplum adına sağlamış oluyoruz. Taburculuk süreç içerisinde iyileşme halinin uzun süreli olmasına bağlı. Bugüne kadar ki tedavilerimizde Süleyman'da hep şunu gördük, çok kısa iyilik süreleri oldu. Bir haftalık, 10 günlük, 15-20 günlük ama bu süreler ayları veya yılları bulursa biz de gerçekten daha iyi olduğuna inanmış olacağız.
Böyle bir süreç olursa yine çok özel şartlarda durumunu inceleyeceğiz. Tabi ben buna taburculuk veya salıverilme demiyorum çünkü zamana bağlı bir olay ve tedavisi zor grupta olan bir hastalığın eseri Süleyman. Tabi bundan sonraki etkinliklerde kendisini görmeye devam edeceğiz.' diye konuştu.