Çiftlik Bank'tan sonra bu da yeni çıktı

Çiftlik Bank ile binlerce kişi dolandırılırken, bazı şirketler üye yaptıkları abonelerin internetteki tıklamaları üzerinden para vermeyi vaat ediyor.

Çiftlik Bank'tan sonra bu da yeni çıktı
Çiftlik Bank'tan sonra bu da yeni çıktı
GİRİŞ 19.03.2018 05:51 GÜNCELLEME 19.03.2018 06:48
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Binlerce kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank skandalı, benzer yapılanmaları gün yüzüne çıkardı. Çiftlik Bank’a alternatif olarak kurulan oyunlarda farklı bir dolandırıcılık sistemi ortaya çıktı. Bu sistemde, hediye edilen bilgisayarlara merkezden erişiliyor ve çeşitli sitelere otomatik olarak ‘tıklama’ yapan kullanıcılara günlük 5 dolar verileceği söyleniyor. Asıl kazanan ise sistemi kuran oluyor. Bir başka yöntem ise Bitcoin kazanma vaadiyle internet kullanıcılarını cinsel içerikli oyunlara yönlendiriyor. Sitelerdeki linklere tıklandığında, kullanıcılar cinsel içerikli oyunlarla karşılaşıyor. Bu oyun sisteminde, yurtdışında popülerliğini koruyan ve Bitcoin kazandıran ‘Eros’ sitesi örnek alınmış. 12 bin müşteriye sahip olduğu öne sürülen bir başka şirket, üye yaptığı abonelerin internetteki tıklamaları üzerinden para vermeyi vaat ediyor. Çeşitli sitelere ‘tıklama’ yapan kullanıcılar günde 5 dolar kazanıyor! Bu sistemde şirket ile kullanıcılar arasındaki tek evrak, şirket tarafından hediye olarak gönderilen bilgisayarların faturası. Sistemde ödenen paralar, yasal işlem yapılmadığından ispat edilemiyor. Bir mağdurun Başbakanlık İletişim Merkezi’ne yaptığı başvuru sonucu, sistemde yasaklanan piramit satış yönteminin kullanıldığı tespit edildi. SEO adlı sistem çalıştırılınca bir çok siteyi ziyaret ediyor ve tıklanma sayısını artırarak arama sayfasında ilk sıralara yükselmesi sağlanıyor.

‘Virüs’le dolar kazanıyorlar

 

 

Yazılım uzmanı Vedat Elçigil, saadet zinciri kuranların ve hackerların, bilgisayarlara gönderdikleri linkle kullanıcıları tuzağa düşürdüklerini belirtti: “Linkten gelen virüs bilgisayar açık olduğu müddetçe işlem yapıyor. Linkin paylaşımıyla virüs yayılıyor. Bir cihazdaki virüs aracılığıyla günlük 1 dolar kazanan hackerlar büyük bir işlem piyasasına sahip. Başta sisteme giren üyeler paralarını alır, sonra üye gelmez ve kullanıcılar paralarını alamayınca sistem çöker. ”

Mağdurlar artıyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, “İnternetten yürütülen hizmetlerde, firmanın ticaret odasında kaydı olup olmadığına bakılmalı. Merdiven altı şirketlerin artmasıyla, bize başvuran mağdur sayısı da artıyor. Bu şirketlerin yaptığı dolandırıcılık. 3 gösterip, 1 işlemi gerçekleştiriyorlar. Er ya da geç sonları gelse de arkalarında Çiftlik Bank’ta olduğu gibi 80 bin mağdur bırakıyorlar” dedi.

Uzmandan uyarı

Bilişim uzmanı Cihat Tokalat, “Böyle SEO hizmeti veren bir şirketi ilk kez görüyorum. Üyeler, yeni bir üye kazandırdıklarında 70 dolar elde ediyorlar. Bu sistem de saadet zincirini doğuruyor. Bu tarz oluşumlar son zamanlarda etkisini artırdı, vatandaşlar dikkatli olmalı” diye konuştu.

Milliyet

YORUMLAR 40
  • Ömer 6 yıl önce Şikayet Et
    İyide o İnternet tıklama sisteminde hala para kazanan var??
    Cevapla
  • S.Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü yasal 2017 20 milyon TL vergi ödeyen ve reel olarak gerçek iş yapan ticaret sicil kaydı belgeleri olan bir şirket. Yanlış anlaşılmasın. Teşekkürler
    Cevapla
  • göz göre göre 6 yıl önce Şikayet Et
    peki uzman biri böyle sistemle seo luk yapıyoruz diyor fakat 60.000 üye toplamış bir firma var ve ayda üyelere en düşük paketten 150 dolar kar veriyor aylık 9 milyon dolar yapar devlet bunları neden takip etmez ki alenen bangır bangır meydan meydan dolaşıp üye topluyolalar var ve yaptıkları her üye başı 7 derinliğe kadar oluk oluk prim alıyorlar sıradan vatandaş heryerde okuyor görüyor da devlet bunları görmüyor mu
    Cevapla
  • seomeo 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya 15 yıldır bu piyasanın içindeyim seo falan bu şekilde yazılımsal olarak hiç bir etkisi yok olamazda,Seo ile bu parayı vermesinin mümkünati yok,üyeler sizlerde babanızın firması gibi savunmayın,Arkasında gerçekten ne yaptığını öğrenin ona göre çalışın,Siz helalinden temiz para kazanıyoruz sanırken arkasında ahlaksız video indirme,farklı sitelere içerik gönderme vs her şey olabilir.
    Cevapla
  • Fatihin Fedaisi 6 yıl önce Şikayet Et
    BORSA da yakın takibe alınmalı. ÇİFTLİKBANK hadisesi yanında YIKANMIŞ kalır. Denemesi bedava, alın bir kağıt YAPIN AĞIT! Nasıl soyup soğana çeviriyorlar görün, hem de SPK'NIN GÖZETİMİNDE!..
    Cevapla
  • ata 6 yıl önce Şikayet Et
    EMİN EVİM ev sahibi yapma projesi güvenilirmi ?
    Cevapla
  • Tokat 6 yıl önce Şikayet Et
    hepsi tokatçı burda güvenilir diyenler kendi satış elemanları dikkat et.
    Cevapla
  • rukiye 6 yıl önce Şikayet Et
    guvenilir
    Cevapla
  • gerçek 6 yıl önce Şikayet Et
    27 yıllık bi firma ben bugune kadar 3 kez girdim ve aldım şuana kadar hiçbir sorun yaşamadım
    Cevapla
  • Hakan 6 yıl önce Şikayet Et
    Fuzulevden aldım ben gününde ödeme yaptı bir kaç arkadaşım daha fuzulevden ev araba sahibi oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Putin'den ateşkes açıklaması
Bir çarpıcı anket daha! Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz