SGK Eksik Gün Bildirimi sebepleri/nedenleri! Kimler yapmak zorundadır?

Prim günü, hizmet bilgisi ve çalışma gün sayısı gibi etmenleri içerisinde barındıran SGK eksik gün bildirimi nedir? İşveren ve çalışanları yakından ilgilendiren bir yaptırım olan SGK eksik gün bildirimi neden olur? İşte, Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmesi zorunluluğu bulunan SGK eksik gün 13 detayları...

SGK Eksik Gün Bildirimi sebepleri/nedenleri! Kimler yapmak zorundadır?
SGK Eksik Gün Bildirimi sebepleri/nedenleri! Kimler yapmak zorundadır?
GİRİŞ 29.12.2018 11:11 GÜNCELLEME 29.12.2018 11:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Son dönemlerde çalışanlar ve işçiler tarafından SSK eksik gün bildirimi ve eksik gün nedeni 13 gibi başlıklara son derece merak duyularak sorgulama konusu haline geldi. Hem çalışanların hem de işverenler için SGK eksik gün bildirimi önem arz eden bir yaptırımdır. SGK eksik gün bildiriminin ne anlama geldiğini açıklayacak olursak; işvereninin çalışanlarının 30 günden az çalışması durumunda eksik gün formu ve ekinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildiği bir evraktır. Bu evrakın içerisinde; kişi olarak işe kaç gün boyunca eksik geldiklerinin ve eksik gün sayısınca işe gelmemelerinin nedeni, günlük prime esas kazançları bulunmaktadır. İşverenler, sigortalı çalışan elemanlarının; prim günü, hizmet bilgisi ve çalışma gün sayısı gibi etmenleri içerisinde barındıran aylık prim ve hizmet belgesini SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) bildirme zorundalığı bulunmaktadır. Bu aylık prim ve hizmet belgeleri ise her ayın 30’una kadar elektronik ortamda bildirme süresi vardır.

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

SGK EKSİK GÜN BİLDİRİMİ KİMLER YAPMAK ZORUNDADIR?

SGK eksik gün bildirimini; işverenler, çalışan sigortalı işçilerinin aylık prim ve hizmet belgesini her ayın 30'una kadar SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) elektronik ortamda bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Çalışanların aylık prim ve hizmet belgelerinin içerisinde de prim günü, hizmet bilgisi ve çalışma gün sayısı yer almaktadır. Örnek verecek olursak, 2018/Mart ayında sigortalı elemanınızın aylık prim ve hizmet belgesini 23.02.2018 tarihine kadar iletmeniz gerekmektedir.

SGK EKSİK GÜN 13 NEDİR?

SGK eksik gün nedenleri 13, yönetmelikte belirtilmeyen eksik gün nedenlerinden birisi ile 30 günden az çalışan sigortalı için SGK'ya eksik gün bildiriminde kullanılan SGK eksik gün kodlarından bir tanesi olarak tanımlanmaktadır. Eksik gün nedeni 13 diğer nedenler ile eksik gün bildirimi yapması gereken işverenin eğer iş yerinde çalışan sayısı 10 dan az ise eksik gün bildirimini yapması zorundalığı bulunmaktadır.

SGK EKSİK GÜN BİLDİRİMİ NASIL VE NEREYE YAPILMAKTADIR?

SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) eksik gün bildirimi yapılması gerekiyorsa her ay için, eksik gün bildirimi formu ve eksik gün nedenini gösteren belgeyi ayın 23'üne kadar bağlı bulunduğunuz SGK'ya; elden yahut posta yolu ile ulaştırılması lazımdır. 

SGK EKSİK GÜN NEDENLERİ NELERDEN OLUŞMAKTADIR?

1-İstirahat
3-Disiplin cezası
4-Gözaltına alınma
5-Tutukluluk
6-Kısmi istihdam
7-Puantaj kayıtları
8-Grev
9-Lokavt
10-Genel hayatı etkileyen olaylar
11-Doğal afet
12- Birden fazla (eksik gün sebebi birden fazla ise bu kodla bildirmeniz gerekir. Hem hastalıktan raporlu olması hem de kısmi istihdam olması gibi )
13-Diğer
15-Devamsızlık
16-Fesih tarihinde çalışmamış
17-Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
18-Kısa çalışma ödeneği
19-Ücretsiz doğum izni
20-Ücretsiz yol izni
21-Diğer ücretsiz izin
22-5434 SK ek 76, gm 192

EKSİK GÜN BİLDİRİMİ YAPMAYA GEREK OLMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Eğer çalışanınız ay içerisinde aşağıda belirtilen sebeplerden birisi ile 30 günden az çalıştıysa bu çalışan için eksik gün bildirimi yapmanıza gerek yoktur:

1)Sigortalının istirahat diğer ismi ile geçici iş göremezlik raporu alması,

2)Sigortalının göz altına alınması ya da tutuklanması gerekçesi ile 30 günden az çalışması,

3)Kısa çalışma ödeneği alan sigortalılar,

4)Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmî makamlardan alınan yazı örneği varsa bu sigortalılar için,

5)Yarım çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanlar,

6)İş Sağlığı ve Güvenliği Kayıt, Takip ve İzleme Programı İSG-KATİP üzerinden alınan sözleşmelere istinaden ay içerisinde kısmi süreli çalışanlar,

7)Sonradan düzenlenebilir niteliğinde olmayan benzer nitelikteki belgeler, varsa çalışan için eksik gün bildirim formu vermenize gerek yoktur.

YORUMLAR 2
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim 580 günüm var son üç yılda issizlik maaşını nasıl alırım
    Cevapla
  • Guneş sırlı 6 yıl önce Şikayet Et
    İşyerine kaydı varsa bence şaide gerek yok çünkü kimse şaitlik yapmiyo
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li İBB'nin dağıttığı kumanya 51 öğrenciyi zehirledi! Vali Gül'den açıklama
Trump'ın söylemleri o ülkeyi kızdırdı! ABD'ye karşı hazırlıklar başladı