SGK'dan engelli annesine Erken Emeklilik! Kim yararlanabilir, koşullar?

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından başka bir kişinin devamlı surette yardımına ve bakımına ihtiyacı olan ağır derecede engelli çocuğa sahip annelere yönelik erken emeklilik imkanı sağlanmaktadır. SGK'nın sunduğu, engelli annesine erken emeklilik uygulamasından yararlanma koşulları nelerdir? İşte, sağlanan olanaklar!

SGK'dan engelli annesine Erken Emeklilik! Kim yararlanabilir, koşullar?
SGK'dan engelli annesine Erken Emeklilik! Kim yararlanabilir, koşullar?
GİRİŞ 12.09.2018 22:05 GÜNCELLEME 01.10.2018 16:59

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından uygulamaya alınan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, devamlı surette yardıma ve bakıma muhtaç durumda olan engelli çocuğa sahip annelere erken emeklilik imkanı sağlamaktadır. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; başka bir kimsenin sürekli şekilde bakım ve yardımına ihtiyacı olan ağır derecede engelli çocuğa sahip işçi (4/a), esnaf (4/b) veya memur (4/c) konumunda çalışan annelerin emeklilik yaşı öne alınmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, hayata geçirilen bu uygulamadan herhangi bir işte çalışmıyor olup ‘’isteğe bağlı sigorta’’ yaptırmış olan tüm kadınlar da faydalanabilmektedir. Ayrıca SGK'dan erken emeklilik fırsatı yakalayabilmek için çocukla ilgili rapor vermeye yetkili hastanelerden sağlık kurulu raporu alınması lazım gelmektedir. Peki; erken emeklilik olanağı elde edebilmek açısından annelerin taşıması gereken, “Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halleri” olarak adlandırılan şartlar nelerdir? İşte, SGK'nın engelli annesine yönelik hayata geçirdiği erken emeklilik sisteminden yararlanma koşullarının tamamına haberimizden erişebilirsiniz. 

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

ENGELLİ ÇOCUK ANNESİNE ERKEN EMEKLİLİK UYGULAMASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

Bu haktan SSK (4/a), Bağ-kur (4/b) ve Emekli Sandığı (4/c) statüsünde çalışmakta olan tüm kadınların yanı sıra herhangi bir işte çalışmayıp isteğe bağlı sigorta yaptırmış olan kadınlar da yararlanır. Evlatlık edindiği çocuğu bakıma muhtaç derecede ağır engelli olan kadın sigortalılar da erken emeklilik hakkından yararlanabilirler.

ENGELLİ

ENGELLİ ÇOCUK ANNESİNİN ERKEN EMEKLİLİK HAKKINA SAHİP OLMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR…

Erken emeklilik hakkı elde edebilmek için aranan “Başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halleri” şöyle:

1)Süreli veya sürekli ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğinde kalmayı gerektiren ve tedavi edilemeyen psikotik hastalıklar.

2)Tedavisi olanaksız bir hastalıktan ileri gelen ağır beslenme bozuklukları ve kaşeksiler (Aşırı kilo kaybı).

3)Yukarıda tespit edilen hastalık ve arızalar dışında kaldığı halde tedavi edilemeyen, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olan ağır hastalık ve arızalar.

4)Kuadripleji (2 kol ve 2 bacak felci), parapleji (Belden aşağısının tutmaması), dipleji (Sadece kolların ya da bacakların hareket ettirilememesi) ve sigortalının yaşamını kendi başına yürütmesine engel hemipleji (Vücudun tek tarafının hareket ettirilememesi) veya merkezi sinir sisteminin sfinkter bozuklukları ile birlikte olan diğer hastalık ve arızalar.

5)Bir kolun omuzdan ve bir bacağın kalçadan kaybı.

6)Her iki bacağın alttan en az 1/3’ünün kaybı.

7)İki gözde yüzde yüz (Tam) görme kaybı.

8)İki elin kaybı.

ENGELLİ

EMEKLİLİK TARİHİ 2,5 YIL ERKENE ALINIR…

Bakıma muhtaç engelli çocuğu bulunan kadınlara sağlanan bu hak 1 Ekim 2008 tarihinde getirildi. Bu nedenle, ilave süre hesabında, 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki çalışmalar dikkate alınıyor. 1 Ekim 2008’den beri kesintisiz çalışmakta olan engelli çocuk annesi bir kadının on yıllık hizmetine 2.5 yıl ilave edilir. Prim ödeme süresi 10 yıl yerine 12.5 yıl kabul edilir. Bu anne normalde 54 yaşında emekli olacaksa, emeklilik tarihi de 2.5 yıl erkene alınır ve 52 yaşının ortalarında emeklilik hakkı elde eder.

ENGELLİ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ağrı'da korkunç olay! Köşeye sıkışan ayı çatıya tırmanıp köylüleri kovaladı
‘Hepsi çok tehlikeli’ diyen Karatay’dan uyarı: 'Bol bol yiyin'