Yetim Aylığında yasa değişikliği! Artık çalışan kişinin Yetim Maaşı...

Vefat eden baba yahut annesinden ötürü yetim maaşından yararlanan gençlere yönelik yeni bir yasa değişikliğine gidildi. Bundan böyle Mart ayında getirilen yasa değişikliği kapsamında,eğitimini sürdüren çocuklar herhangi bir işte çalışsalar dahi aylıklarının kesilmemesi kararı alındı. İşte, son dakika yetim maaşı gelişmeleri!

Yetim Aylığında yasa değişikliği! Artık çalışan kişinin Yetim Maaşı...
Yetim Aylığında yasa değişikliği! Artık çalışan kişinin Yetim Maaşı...
GİRİŞ 15.12.2018 13:05 GÜNCELLEME 15.12.2018 13:05
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Normal şartlar altında vefat eden sigortalı baba veya annesinden dolayı yetim maaşından faydalanan gençler, herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmaya başladıkları ya da aylık/gelir aldıkları takdirde yetim aylığının kesilmesi durumu söz konusuydu. Fakat yetim aylığı hususunda Mart ayında yasa değişikliğine gidilerek, eğitim-öğrenim hayatına devam ederken çocuklar çeşitli nedenlerden ötürü bir işte çalışmaya başlasalar bile kendilerine sunulan yetim aylıklarının kesilmemesine yönelik bir karar alındı. Peki, yetim maaşı konusunda yasalaşarak hayata geçirilen bu sistemden kimler, nasıl yararlanabilecek? İşte, çalışmama koşulunun esnetilmesine yönelik hayata geçirilen uygulama için gerekli başvuru şartları...

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

YETİM MAAŞI/AYLIĞI KONUSUNDA GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMENİN DETAYLARI...

2018 yılı itibariyle Mart ayında hayata geçirilen 7103 sayılı torba yasayla, yetim maaşından yararlanan gençlere yönelik mühim bir düzenleme gerçekleştirildi. Getirilen yeni düzenleme doğrultusunda; eğitim-öğretim hayatını sürdüren gençler, 4/a (işçi) konumunda çalışmaları halinde de yetim aylığı alabilme imkanı elde edebilecekler.

Bundan öncesinde bu istisna yalnızca Yükseköğretim Kanunu uyarınca üniversitelerde kısmi süreli (Part- Time) olarak çalıştırılan gençler için uygulanmaktaydı. Onlar ise, kazançları asgari ücretin altında kaldığı süre zarfında aylıktan faydalanabilecekti. Getirilen yeni düzenleme neticesinde, eğitim-öğrenim hayatına devam eden gençler, hayatını kaybeden anne ya da babasından ötürü aldıkları yetim aylıklarının kesilmesine dair bir endişe yaşamayacak. Gerek eğitimini sürdürüp gerekse çalışma hayatına devam eden gençler, belirtilen yaşlara dek yetim maaşı alma hakkı sahip olacak.

yetim aylığı

KİMLERİN ÇOCUKLARINA YETİM AYLIĞI/MAAŞI BAĞLANIR?

Emeklilik, yaşlılık aylığı almakta iken ölenlerin hak sahibi çocuklarına ölüm aylığı bağlanır. Emekliye ayrılmadan ya da çalışmayı sürdürürken hayatını kaybeden sigortalıdan ötürü ölüm aylığı bağlanabilmesi için; Emekli Sandığı (4/c) ve Bağ-Kur (4/b) konumunda en az 1800 gün prim ödenmesi şartı istenmektedir. Öte yandan, SSK (4/a) konumundakiler için ise en az 5 yıldan beri sigortalı olup toplam 900 gün sigorta ödemek lazım gelmektedir.

Bağ-Kur’lu hak sahiplerinin ölüm aylığı bağlatabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil, kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin hiçbir borcunun bulunmaması veya borcun ödenmesi zorunlu. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sigortalılarının hak sahipleri, prim süresinin yetersiz kalması durumunda askerlik borçlanması yapabilirler.

yetim aylığı

YORUMLAR 1
  • fatma alper 6 yıl önce Şikayet Et
    Hangi illere TOKİ geliyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tunç'tan Özel'e telefon yanıtı! "Telefonu bilerek açmadım"
Kassam Tugayları'nın bıraktığı kadın askerlerden İsrail'i kızdıracak açıklama!