2018 emniyet kemeri cezası kaç TL? Ceza puanı ne kadar?

Olası kazaların etkilerini en aza indirgemek için, sürücüleri hayata bağlayan 2018 yılı emniyet kemeri cezası kaç TL? Emniyet kemeri takmamanın cezası ve ceza puanı ne kadar? Sürücüleri yakından ilgilendiren emniyet kemeri ile ilgili merak edilenler haberimizde..

2018 emniyet kemeri cezası kaç TL? Ceza puanı ne kadar?
2018 emniyet kemeri cezası kaç TL? Ceza puanı ne kadar?
GİRİŞ 31.10.2018 12:39 GÜNCELLEME 31.10.2018 12:39

Araç sürücülerinin ve yolcuların trafikte emniyet kemeri takmaları yasalar gereğince zorunlu olsa da sürücülerin birçoğu emniyet kemeri takmamayı tercih ediyorlar. Oysaki emniyet kemeri olası kazaların etkilerini azaltmak maksadıyla seyir halindeki araçlarda bulunan sürücü ve yolcuların kullanması zorunlu olan araç içi güvenlik ekipmanıdır. Emniyet kemeri kullanmak, trafik kazası sonrası ölüm riskini, sürücüler ve ön koltukta oturanlar için yüzde 50, arka koltuk yolcuları için ise yüzde 75 azaltır. Peki 2018 yılı emniyet kemeri cezası ne kadar? Emniyet kemeri ceza puanı ne kadar?

2018 EMNİYET KEMERİ CEZASI KAÇ TL?

Trafik Cezası Madde 78/1-a içinde emniyet kemeri kullanmamanın cezasının kaç para olduğu ve sürücülere ne kadar ceza puanı yansıdığı açıkça belirtilmiştir. Buna göre 2018 yılı itibariyle emniyet kemeri kullanmayan yani takmayan sürücülere 108 TL para cezası kesilmektedir. Bu kişiler cezayı erken ödeme indiriminden yararlanırlarsa yani 2 hafta içerisinde öderlerse 81,00 TL olarak ödeyebilmektedirler.

EMNİYET KEMERİ CEZA PUANI NE KADAR?

Emniyet kemeri kullanmadıkları 108 TL cezanın yanında sürücü belgelerine  için de 15 ceza puanı uygulanmaktadır. 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine belirli süre el konulmaktadır.

ERKEN ÖDEMEDE YÜZDE KAÇ İNDİRİM UYGULANIR?

Devlet tarafından kanun ve yasalar çerçevesinde uygulanan idari para cezalarının her birinde vatandaşlara erken ödeme fırsatı sunulmaktadır. Motorlu taşıt kullanan sürücülere uygulanacak emniyet kemeri takmama cezasının erken ödenmesi durumunda cezanın 4/3’nü yatırmaları yeterli olacaktır. 2018 yılı için emniyet kemeri takmama cezasına çarptırılan bir kişi 108 TL idari para cezası üzerinden %25(4/3) indirim yapılarak 81 TL ödemeleri yeterli olacaktır. Böylece emniyet kemeri takmama cezası alan bir sürücü 27 TL gibi bir indirimden yararlanabilecektir. Emniyet kemeri takmama cezasından %25 indirim almak isteyen sürücüler, cezanın kendilerine tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödemeleri durumunda geçerli olacaktır.

EMNİYET KEMERİ CEZALARI NASIL YAZILIR?

Emniyet kemeri kullanmadığınızda trafik polisi tarafından çevirmelerde veya artık çoğu yerde bulunan trafik kameraları ile tespit edilebilir. Şayet çevirmede ceza yerseniz ceza makbuzunu hemen alırsınız. Ancak trafik kameraları ve Drone’lar vasıtasıyla ceza yemeniz durumunda ikamet adresinize cezayı yediğiniz yer ve ceza makbuzu görsel olarak teslim edilir. Tebliğ tarihinden itibaren cezayı ödeyebilirsiniz.

EMNİYET KEMERİNİN ÖNEMİ!

Emniyet kemeri kullanmayan kişilerde kaza sonrası ölümler %45 oranında, ağır yaralanmalar ise %50 oranında artmaktadır. Kendi sağlığınız için yasak olsun veya olmasın emniyet kemeri takalım, takmayanları uyaralım. İşte emniyet kemerinin faydaları...

- Çarpma etkisiyle vücutta meydana gelen sarsıntıların kademe kademe azalmasını sağlar,

- Çarpma etkisinin vücutta tek bir noktaya değil, farklı noktalara dağılmasını sağlar,

- Çarpma anında araç içindeki kişilerin koltuktan fırlamasını engeller,

- Baş, göğüs ve omurilik gibi hassas organların araç içinde bir yere çarpmasını önler,

- Hafif kazalardaki ciddi yaralanmaların önüne geçer.

- Üç noktalı emniyet kemerleri otomobillerde ağır yaralanma risklerini yüzde 45’e kadar azaltırken, bu oran kamyonetlerde yüzde 60’a çıkmaktadır. Ölümlü kazalarda ise emniyet kemeri kullananların yüzde 24,8’i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanların sadece yüzde 6,3’lük bir bölümü kazadan yara almadan kurtulmuştur. Arka koltukta emniyet kemeri kullanmak ise ağır yaralanmaları yüzde 50’ye kadar azaltmaktadır. Birçok sürücü kısa mesafelerde emniyet kemeri kullanmamaktadır; ancak yapılan araştırmalar ölümlü kazaların yüzde 80’lik bir bölümünün 30-40 km’lik mesafelerde 50-60 km/s hızla yolculuk yaparken yaşandığını gösteriyor ve Trafik kazalarının yüzde 35’lik bir bölümü şehir içinde günlük rotalar üzerindeyken yaşanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Münbiç'te sıcak saatler! PKK/YPG'den hain saldırı! Yaralılar var
Küresel Trafik Puan Tablosu açıklandı...Liste başındaki sehir şaşırttı!