Başörtüsü yasağına tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), başörtüsü yasağından dolayı devam edemediği üniversitesinden ilişiği kesilen ve aldığı bursları iade etmek zorunda kalan öğrenciye, 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Başörtüsü yasağına tazminat kararı
Başörtüsü yasağına tazminat kararı
GİRİŞ 11.12.2018 09:44 GÜNCELLEME 11.12.2018 10:03
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başörtüsü yasağından dolayı üniversitesinden ilişiği kesilen öğrencinin, aldığı bursları iade etmek zorunda kalmasının din özgürlüğü ve eğitim hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda karar çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan 32 sayfalık AYM kararına göre; 2004 yılına kadar Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümüne devam eden başvurucu, bu yıldan sonra üniversite kapısında başını açmak zorunda kalması nedeniyle oluşan devamsızlık sorunuyla üniversiteden atıldı. Daha sonra “Af Kanunu”ndan yararlanan başvurucu, 2012 yılında üniversiteden mezun oldu. MEB tarafından, başvurucuya aldığı bursla ilgili taahhüt yerine getirilmediği gerekçesiyle 4 bin 972 Türk lirasının geri ödenmesi gerektiği bildirildi. Bursun geri istenmesi işlemine karşı açılan dava İstanbul 1. İdare Mahkemesince iptal edildi. Başvurucu, 2 Ocak 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
 
Üniversitenin iddialarını gazete nüshalarıyla yalanladı
 
Başvurucunun, 2000 yılında üniversiteye kayıt yaptırdığı, 2004 yılından itibaren başörtülü öğrencilerin derslere alınmaması nedeniyle oluşan devamsızlıktan okuldan atıldığı iddialarına karşı üniversiteden verilen cevapta, şahsın, 2004-2007 yılları arasında başörtülü öğrencilerin ders ve sınavlara alınmaması nedeniyle öğrenimine devam edemediğine dair iddiası geçerli olmadığı aktarıldı. Üniversite yetkili kurulları tarafından başörtüsüne dair bir karar alınmadığı ve bu yönde de bir uygulamanın yapılmadığının aktarıldığı cevapta, o yılda aynı fakültede eğitim gören hiçbir öğrencinin kılık kıyafet yönünden bir devamsızlık sorununun olmadığı kaydedildi. Başvurucu, üniversitenin beyanları üzerine verdiği cevapta; okulun iddialarının kesinlikle doğru olmadığını belirterek, 2000 yıllarda söz konusu okulda başörtüsü yasağının uygulandığı yönünde gazete nüshalarını delil olarak sundu.
 
20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi
 
AYM’nin 22 Kasım 2018 tarihinde yaptığı toplantıda incelenen başvuru hakkında; din özgürlüğünün ve eğitim hakkının ihlal edildiğine, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin İstanbul Bölge İdare Mahkemesine gönderilmesine, başvurucuya 20 bin Türk lirası manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.
 

 

 

YORUMLAR 4
  • şinasi 5 yıl önce Şikayet Et
    Vay uyanık üniversite yetkilileriiii. Hala daha o yıllarda olan zulmü yok sayma arzusundalar. Onlar her kim ise tespit edilmeli ve yetkileri ellerinden alınmalı. Çünkü kötüye kullanma hevesleri hala devam etmekte...
    Cevapla
  • MilletNeİstedi? 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne yirmibini ? O insan mezun olabilseydi, bir işe girip, hayatı boyunca milyonlar kazanabilirdi. Bu da maddi tazminat olarak terörist kafalara rücu ettirilmeli. Onlardan alınmalı. İzmir Fen Lisesi'nin dönem birincisi, Hacettepe tıpta başörtüsü ile okutulmadı, azmetti, İstanbul tıbba dikey geçti, orada da başörtüsü yasaklandı, amerikaya gitti. Sınıf birincisi olan diğer bir kardeşimiz Bilkent Elektroniği bitirdiği halde PTT'ye bile alınmadı. Kim kaybetti? ABD başörtülü iken, doçent yaptı. Demek ki demokrasi ile filan ilgisi yok. Vatandaş ise milyonlarca liraya malolan bir hekimi, elin amerikalılarına kaptırdı. Bunun sorumlularına hesap sorulmalı.
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Hüküm Allahındır
    Cevapla
  • Halil Gümüş 5 yıl önce Şikayet Et
    Peki maddi kaybı giderildi mi? mağdurun!!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak Türkleri belgelerle açıkladı: Amaç Kerkük'ün demografisini değiştirmek
Dünyanın en uzun boylu ülkesi açıklandı! Türkiye boy ortalamasıyla kaçıncı sırada?