Türk mühendis 'Silivri' deyip uyarmıştı! Nokta atışı deprem tahmini...

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, yeni 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'na göre İstanbul'da tehlikeli alanların Marmara denizine kıyısı olan ilçeler olduğunu söylemişti. Özmen, ''Silivri'den başlayıp Tuzla'ya kadar olan bütün yerlerde eski harita ile kıyasladığımızda deprem tehlikesinin çok yükseldiğini görüyoruz.'' ifadelerini kullanmıştı...

GİRİŞ 24.09.2019 11:44 GÜNCELLEME 24.09.2019 11:54
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Marmara Deniz'inde deprem meydana geldi. Yapılan ilk açıklamalara göre depremin büyüklüğü 4,7 şiddetinde. 

 

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi Marmara Deniz'indeki depremin şiddetini 4,7 olarak açıkladı. 

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA

 

Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen depremin şiddetini 4,7 olarak açıklarken, AFAD, şiddetin 4,6 olduğunu duyurdu. Deprem 9.8 km gibi bir derinlikte gerçekleşti. 

TÜRK MÜHENDİS TAM 1 HAFTA ÖNCE UYARMIŞTI

Doç. Dr. Bülent Özmen geçtiğimiz hafta yaptığı kritik açıklamalarda 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası' ile Türkiye için radikal değişikliklerin meydana geldiğini dile getirmişti.

Özmen yeni harita ile birlikte özellikle İstanbul için '1'inci derece, 2'inci derece, 3'üncü derece' diye bahsedilen bölgelerin kalktığını ifade etmişti. 

Son dakika haberi: Marmara'da korkutan deprem! İstanbul'da hissedildi

'BU DEĞİŞİKLİK HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR' 

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen'in açıklamaları şu şekildeydi; 

Özmen, yeni deprem tehlike haritası ile yeni yapılacak binaların bu haritadan alınan parametrelere göre yapılacağını ve depreme dayanıklı olacağını bildirdi. Mevcut binaların ve güçlendirme yapılması gereken binaların tespitinin de yine bu haritalara göre yapılacağını kaydeden Özmen, "Kentsel dönüşüm çalışmaları şu ara çok gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanımız da bir eylem planı açıkladı. Kentsel dönüşüm altında belirlenen riskli binalar da artık yine bu haritaya göre belirlenecek. Dolayısı ile mevcut ve yeni yapılacak binaları da ilgilendirdiği için bu değişiklikler hepimizi ilgilendiriyor." 

Deprem Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen

'İSTANBUL'DA OLDUKÇA ÖNEMLİ'

İstanbul için yeni haritada tehlikeli alanların Marmara denizine kıyısı olan ilçeler olduğunu söyleyen Özmen, "Marmara denizine en yakın olan noktaları Silivri'den başlayıp Tuzla'ya kadar olan bütün yerlerde eski harita ile kıyasladığımızda deprem tehlikesinin çok yükseldiğini görüyoruz. Bu, İstanbul'da beklenen deprem açısından oldukça önemli. İki haritayı kıyasladığımızda yine Büyükçekmece bölgesi eski haritada ikinci derece deprem bölgesi içerisinde. Buradaki binalar 0.3 G'lik yer ivmesine dayanacak şekilde yapılıyordu. Eskiden bu harita ile birlikte olası bir depremde olması beklenen maksimum ivme değerinde yüzde 70’e yakın artış oldu" diye konuştu. 

Uzmanlar yorumladı: Büyük İstanbul depreminin habercisi mi?

'ANKARA'NIN DEPREM RİSKİ ARTTI'

Özmen, Ankara'da kent merkezi içerisinde bulunan Çankaya, Yenimahalle, Mamak, Keçiören, Etimesgut'un eski deprem bölgeleri haritasında dördüncü derece deprem bölgesinde gösterildiğini ve binaların 0.1 G'lik yer ivmesine göre yapıldığını kaydetti. Özmen, "Şimdi bu yeni harita ile birlikte kent merkezindeki ilçelerde beklenen deprem parametlerinde yüzde 50'ye yakın artış oldu. Yani Ankara kent merkezindeki deprem riski eski haritayla kıyaslandığında arttığını görüyoruz" şeklinde konuştu. 

ÇANKIRI MEYDANA GELEN DEPREM

Özmen, geçen Cumartesi günü Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde meydana gelen depremlere ilişkin ise, şunları söyledi: "Çankırı'da meydana gelen depremler 'Dodurga fayı' dediğimiz Kuzey-Güney doğrultusunda uzanan yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda olan bir fay üzerinde meydana geldi. Ankara'da bu kadar fazla hissedilmesinin nedeni bu fayın doğrultusunun Ankara kent merkezine doğru uzanması. Dolayısı ile deprem dalgalarının bize doğru gelmesini sağladı. İkinci nedeni ise; Ankara'nın yüzde 50 kısmı zemin açısından sağlam değil. Üçüncü neden de; Ankara hep deprem bölgesi olarak düşünülmediği için binalar da ona göre yapılmış."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • eray akalın 5 yıl önce Şikayet Et
    Ay güneş ışığı gibi sarı renge bürünüp parladığı zaman herkes o gece tedbirli yatsın...
    Cevapla
  • kaya 5 yıl önce Şikayet Et
    Binaları yapan, yaptıran ve denetleyen kişi ve kuruluşlar olası kötü durumlardan 1. derecede sorumludur. Ne olursa olsun sağlam bina yapılmalıdır.
    Cevapla
  • JeoM Behzat Gönül 5 yıl önce Şikayet Et
    Depremleri önceden tespit yapan ve nitelikli mg:7.6-5.0 civarı depremleri önceden tespit tecrübesine sahip bir Jeoloji Müh olrak bu depremin mg:5.0 civarı olmalı, depremden 15 dk önce İzmit" ten deprem öncü belirtileri başladı! Bu konuda, 26/08/2001 günü Kanal-7 Tv de ana haberde yayınım oldu. Gazete ve tv" lerde çıktım. 2007" de akademisyen ve yetel yöneticilerin badkıları oldu. Yıldiramaz inacımı. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül. Kocaeli).
    Cevapla
  • Abuzer 5 yıl önce Şikayet Et
    Her depremden sonra şu söylemişti bu bilmişti diye ortaya çıkanlar oluyor.
    Cevapla
  • mümtaz 5 yıl önce Şikayet Et
    şuan deprem fırtınası var marmarada , açık alanlara çıkalım
    Cevapla
  • C.Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Açık alana çıksan ne olurki? Gölcükdeki gibi Yer yarılır Bina ile içine düşersin yine kurtuluş yok!?. :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e olay tepki!
Hamaney'den Suriye'yi karıştırmaya yönelik ima: Gençler harekete geçmeli