Doğu Akdeniz'de önemli adım: Yunanistan'a nota verdiler

Libya'da Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Trablus hükümeti, Girit'in güneybatısındaki sahalarda ExxonMobil ve Total şirketlerine hidrokarbon arama lisansı çıkaran Yunanistan'a nota verdi. Yunan hükümeti, Kaddafi sonrası yaşanan sıkıntılardan faydalanarak Libya'ya ait 39 bin kilometrekarelik deniz alanını sahiplenmişti. Türkiye'nin bölgedeki tezlerine uygun olarak verilen nota Doğu Akdeniz için hayati öneme sahip.

Doğu Akdeniz'de önemli adım: Yunanistan'a nota verdiler
Doğu Akdeniz'de önemli adım: Yunanistan'a nota verdiler
GİRİŞ 01.10.2019 17:50 GÜNCELLEME 01.10.2019 22:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları üzerinde gasp girişimleri sadece Türkiye ve KKTC'yi etkilemedi.

 

 

Atina hükümeti, Kaddafi dönemi sonrası siyasi boşluklardan faydalanarak Girit Adası'nın güneyinde MEB ilan ederek, Libya'ya ait 39 bin kilometrekarelik alanı gasp etti.

Yunanistan'a nota verdi

 

 

Yunanistan'ın bu gasp girişimlerini kabul etmeyen Libya'daki Trablus hükümeti, Yunanistan'a nota verdi.

Bu girişimle Libya'daki meşru hükümetin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tezlerini desteklediğinin altını çizen uzmanlar, önümüzdeki dönemde Türkiye ile Libya arasında deniz sınır anlaşmasının da gündeme gelebileceğini vurguluyor.

Libya'nın bu adımıyla neler değişebilir?

Konuyla ilgili Yeni Şafak'tan Hasan Hız'a konuşan Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM) Araştırmacısı Kaan Devecioğlu, Türkiye ile Libya arasındaki kıyıdaşlık anlaşmasının hayati önemde olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye’nin Libya ile kıyıdaşlık anlaşması girişimi, Kaddafi’nin iktidarda olduğu dönemde gündeme gelmiş ve ilgili birimler, Yunanistan’ın Girit Adası üzerinden planladığı girişimleri hakkında uyarılmıştı. Yunanistan hükümeti, Kaddafi'nin devrilmesinden sonra, uluslararası deniz hukukuna aykırı bir şekilde 39 bin km'lik alanı karasuyu ilan etti. Bu Libya'nın haklarını gasp etme girişimiydi. Türkiye bu kapsamda hem kendi hem de Libya'nın haklarını savunarak kıyıdaşlık anlaşmasını gündeme getiriyor."

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 12
  • HamidiyeSüvarisi 5 yıl önce Şikayet Et
    kafire inat çok güçlü olmamız lazım.Hemde çok.
    Cevapla
  • ahmed 5 yıl önce Şikayet Et
    işgalci yunan libya.yı karadan işgal etmesede denizden işgal ederek, kapalı bir alanda kalmasını sağlamaya çalışnaktadır.Biran evvel Libya ile kıyıdaşlık anlaşması yapılarak yunan işgaline son verilmelidir.
    Cevapla
  • Haadi hayırlısı 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaddafi varken niye yapalmadı bu hamle gec kalıyorz hamle yapmakta
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD isteği; " S-400 alımını 2020'ye kadar erteleyin" dedi neden ? 2020'ye kadar ne yapmak niyetindeler ? Bu sürede "Türkiyenin etrafını boşaltırız sınıra yerleşiriz mi " demek istiyorlar ve bize karşı planları var da bu S-400 alışımız bütün planlarını bozuyor mu? Erteletmek isteğinin sebebi " Biz Kürdistanı kuralım, Doğu Akdeniz i parselleyelim, sınır ve demografik yapıyı değiştirelim, yani iş işten geçtikten sonra S-400 alın mı? Yunanistanlı general söylemişti "EGE VE AKDENİZ’DE HAKİMİYET TAMAMEN TÜRKİYE'YE GEÇECEK ayrıca SURİYE /IRAK'ta HAVA SAHASINI UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDEBİLECEĞİZ. Bizi havadan vurma gibi bir derdi olmasa karşı çıkmazlar DEBELENMEZLER.
    Cevapla
  • Libya’ya yardım 5 yıl önce Şikayet Et
    Libya’ya savaş gemisi satalım acil Libya’ya acil yardım etmeli Türkiye
    Cevapla
  • Tufan 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bizim desteğimizle ayakta duruyorlar. Bu kadar bütçe açığını ne sanıyorsunuz? Suriyede libyada afrikada birçok yerde çok ciddi gayriresmi harcamalar var. Zamların birçok sebebi de bunlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Havai fişek atanlara 232 bin TL ceza !
Alfa Romeo’nun yeni SUV'u 'Junior'un Türkiye'de teslimatları başladı! İşte fiyatı