Fatih'te 45 mahalle tarih oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Fatih'teki mahalle sayısının 69'dan 24'e indirilmesini onayladı. İşte düzenleme sonrası son durum:

Fatih'te 45 mahalle tarih oldu
Fatih'te 45 mahalle tarih oldu
GİRİŞ 16.07.2008 19:41 GÜNCELLEME 16.07.2008 19:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Fatih ilçesinin mahalle sınırlarının düzenlenmesini içeren Harita  ve Eğitim Kültür Gençlik ve Spor komisyonlarının müşterek raporu, Büyükşehir Belediye Meclisinde tartışma konusu oldu.

Rapora ilişkin söz alan Büyükşehir Belediye Meclisinin Saadet Partili üyesi Mehmet Doğan Muşlu, Fatih Belediyesince yapılan düzenlemeyle, ilçede birçoğu Fatih Sultan Mehmet tarafından konulan mahalle isimlerinin kaldırılarak yerlerine başka isim verilmesinin doğru olmadığını ve bu şekilde tarih katliamı yapıldığını savundu.

Bu isimlerin kaldırılmasının, halkın tarihle bağlantısını koparacağını öne süren Muşlu, raporun komisyona iade edilmesini istedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler de Fatih Belediye Meclisince onaylanan bu kararın daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından ilçesine iade edildiğini hatırlatarak, ''Topbaş tarafından veto edilen kararda Fatih Sultan Mehmet Mahallesi vardı. Bugünkü kararda bu mahalle yok. O pürüz giderilince bu karar uygun hale mi geldi? Fatih'te bu düzenleme tarih katliamıdır. Bu operasyon, tarihe karşı yapılan bir operasyondur. Tarih hepimizin, insanlığın ortak tarihi. Tarihe karşı suç işlemek üzereyiz'' diye konuştu.

Düzenlemenin, hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yapılması, koordinasyonun daha rahat sağlanması amacıyla yapıldığının dile getirildiğini kaydeden Özyedierler, bu mahallelerin belediyeye, kamuya hiçbir yükü olmadığını, muhtarların halka daha yakın olması nedeniyle daha etkin hizmet verilmesini sağladıklarını söyledi.

Özyedierler, mahallelerinin isminin değiştiğinden Fatihlilerin dahi haberi olmadığını savunarak, ''Yapılan işlem yanlış ve eksik. Fatih'te işlevini yitirmiş, haritadan silinmiş mahallelerle ilgili yeni düzenleme yapılabilir, ama 69 mahalleyi 24'e indirmek doğru değil. Muhtarları ortadan kaldırma operasyonu. Bu antidemokratik operasyonun Meclis'te uygun bulunmamasını arzu ediyoruz. Onaylanması halinde hukuksal zeminde mücadelemiz sürecek'' dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Evliyaoğlu ise tarihe sahip çıkılmasından zevk aldığını, ancak bu operasyonun denildiği gibi muhtarları ortadan kaldırmayacağını, daha büyük mahalleler kurulacağı için daha büyük muhtarlıklar olacağını söyledi.

Evliyaoğlu, yerel seçimlere uzun bir süre olmasına karşın Özyedierler'in seçim çalışmasını başlattığını ve bu konuşmanın da seçime yönelik olduğunu savundu.

Meclis'te tartışmaların ardından önce Muşlu'nun raporun komisyona iadesi talebi oylanarak, oy çokluğuyla reddedildi. Daha sonra yapılan oylamada rapor oy çokluğuyla kabul edildi.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI DEMİR

Eleştirilere ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yeni düzenlemeyle Fatih'te oluşturulan mahallelerin nüfus ortalamasının 17 bin 600 olduğunu, bunun, 54'ten 36 mahalleye indirilen Üsküdar'da 16 bin, 14'ten 42 mahalleye çıkarılan Ümraniye'de ise 24 bin olduğunu söyledi.

Nüfus oranı dikkate alındığında mahalle sayısının 24'e indirilmesinin normal olduğunu ifade eden Demir, daha önce 286 nüfuslu mahalleler bulunduğunu ve nüfusun az olması nedeniyle muhtarların da kaliteli hizmet sunmak için gerekli altyapı yatırımlarını yapamadıklarını kaydetti.

Demir, düzenlemeyle hiçbir mahallenin isminin kaybolmadığını, mahallelerden kaldırılan isimlerin zaten oradaki camide veya başka bir tarihi eserde yaşadığını söyledi.

Mustafa Demir, ''Son derece düzgün, iyi hazırlanmış bir çalışma. Tarih katliamı olamaz. Ecdadımıza saygılı olan, onları daha ön plana çıkaran güzel bir çalışma'' dedi.

Düzenlemenin Topbaş tarafından, yeniden gözden geçirilmesi ve uzman insanların da görüşünün alınması amacıyla daha önce kendilerine geri gönderildiğini belirten Demir, o çalışmada Fatih Camisinin bulunduğu Kirmasti Mahallesinin adının Fatih Sultan Mehmet olarak düzenlendiğini söyledi.

Ancak Sanat Kurulunca yapılan çalışma neticesinde, Fatih Sultan Mehmet'in adının ilçede ve camide zaten yaşadığı, bu nedenle mahalleye bu ismi vermek yerine Fatih'in 3 hocasından biri olan Ali Kuşçu'nun adının verilmesinin uygun görüldüğünü dile getiren Demir, Fatih'in diğer iki hocası olan Molla Gürani ile Akşemsettin'in adlarının da iki ayrı mahalleye verildiğini kaydetti.

YENİ MAHALLELER

Yapılan düzenlemeyle Kürkçübaşı, Çakırağa, Yalı, İnebev mahallelerinin birleştirilmesiyle Aksaray Mahallesi, Hobyar, Davutpaşa ve Kasap İlyas mahallelerinin birleştirilmesiyle de Cerrahpaşa Mahallesi kuruldu.

Nevbahar ve Keyçi Hatun mahallelerinin birleştirilmesiyle Haseki Sultan Mahallesi, Sancaktar Hayrettin, Abdiçelebi, Hacıhüseyinağa ve Kocamustafapaşa mahallelerinin birleştirilmesiyle Kocamustafapaşa Mahallesi, Hacı Evhaddin ve İmrahor mahallelerinin birleştirilmesiyle Yedikule Mahallesi oluşturuldu.

Ali Fakih ve Hacı Hamza mahallelerinin birleştirilmesiyle Sümbül Efendi Mahallesi, Arabacı Beyazıt ve Cambaziye mahallelerinin birleştirilmesiyle Silivrikapı Mahallesi, Seyyid Ömer ve Uzun Yusuf mahallelerinin birleştirilmesiyle Seyyid Ömer Mahallesi, Deniz Abdal, İbrahim Çavuş ve Ereğli mahallelerinin birleştirilmesiyle Şehremini Mahallesi kuruldu.

Melek Hatun, Veledi Karabaş ve Beyazıdağa mahallelerinin birleştirilmesiyle Mevlenakapı Mahallesi, Arpa Emini, Fatma Sultan ve Beyazıdağa mahallelerinin birleştirilmesiyle Topkapı Mahallesi, Molla Şeref, Muratpaşa ve Ördek Kasap mahallelerinin birleştirilmesiyle Molla Gürani Mahallesi, İskenderpaşa, Sofular, Baba Hasan Alemi ve Gureba Hüseyinağa mahallelerinin birleştirilmesiyle İskenderpaşa Mahallesi kuruldu.

Hoca Üveys ve Hasan Halife mahallelerinin birleştirilmesiyle Akşemsettin Mahallesi, Muhtesip İskender, Mimar Sinan ve Keçeci Karabaş mahallelerinin birleştirilmesiyle Hırka-i Şerif Mahallesi, Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinin birleştirilmesiyle Karagümrük Mahallesi, Dervişali, Kariye ve Hamami Muhiddin mahallelerinin birleştirilmesiyle Dervişali Mahallesi oluşturuldu.

Beyceğiz ve Kocadede mahallelerinin birleştirilmesiyle Atikali Mahallesi, Şeyhresmi ve Kirmasti mahallelerinin birleştirilmesiyle Ali Kuşcu Mahallesi, Sinanağa, Hüsambey ve Kırkçeşme mahallelerinin birleştirilmesiyle Zeyrek Mahallesi kuruldu.

Haydar, Haraççı Karamehmet ve Kasap Demirhun mahallelerinin birleştirilmesiyle Cibali Mahallesi, Müftü Ali, Abdi Subaşı ve Küçükmustafapaşa mahallelerinin birleştirilmesiyle Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Katip Musluhiddin, Tevkii Cafer, Hızır Çavuş, Tahta Minare ve Hatip Musluhittin mahallelerinin birleştirilmesiyle Balat Mahallesi, Kasım Gürani, Molla Aşkı, Avcıbey, Atik Mustafapaşa ve Balat Karabaş mahallelerinin birleştirilmesiyle de Ayvansaray Mahallesi oluşturuldu.

Öte yandan, Büyükşehir Belediye Meclisinin bugünkü oturumunda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde aylardan beri süren toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasına işaret ederek, bu sorunun bir an önce çözümlenmesi için önerge verdi.

Akar'ın önergesi, oy birliğiyle başkanlık makamına havale edildi.

AA

YORUMLAR 2
  • Teomete Hansarayli 16 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat edilmeli.. Büyükşehir Belediyesi yine aynı hatayı yapıyor.Vapurları yenileri ile değiştreceğim diye Istanbul'a ait vazgeçilmez bir sembolden vazgeçilme hatasından dönmüşlerdi.Mahalleler birleştirilmesin demiyorum ama mahalle isimleri kesinlikle korunmanın yolları araştırılmalı ve yaşatılmalı.Birleştirilen mahalleler konsolide bir merkezden yönetilse olmaz mı? Istanbul yeniye ihtiyaç duymuyor eski (tabii ki kalan ne varsa) muhafaza edilmeli ve yönetim anlayışı da bu olmalı.
    Cevapla
  • fevzi demirci 16 yıl önce Şikayet Et
    kültürel doku. fatih gibi tarihi bir semtin kültürel dokusuyla oynanmasını doğru bulmuyorum. mümkünse en kısa yoldan geri dönülsün.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli'den son dakika mesajı: Erdoğan tek seçenektir!
Devlet Bahçeli Öcalan çağrısını yineledi: Teklifimde ısrarlıyım