Muhasebeciler meydanlara indi

Türkiye'nin birçok ilinde muhasebeciler, meslek yasasının kabul edilişinin yıl dönümünde "angarya ve vesayete karşı" seslerini duyurmak, hükümete taleplerini iletmek için meydanlara indi.

Muhasebeciler meydanlara indi
Muhasebeciler meydanlara indi
GİRİŞ 13.06.2012 15:32 GÜNCELLEME 13.06.2012 15:32

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan meslek yasasının kabul edilişinin 23'üncü yıldönümünde kritik bir eşiğe gelindiği uyarısında bulunarak "Artık angaryaların bitmesi, vesayete son verilmesi, oldu-bitti'lerin yaşanmamasını istiyoruz. Mesleki geleceğimizin karartılmaması için dile getirdiğimiz talepler hızla çözüme kavuşturulmalı" dedi.

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde muhasebeciler; meslek yasasının kabul edilişinin yıl dönümünde "angarya ve vesayete karşı" seslerini duyurmak, hükümete taleplerini iletmek için meydanlara indi. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, İstanbul Taksim'de meslek mensuplarıyla birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Taksim Anıtı'nda yaptığı basın açıklamasında mesleki sorunlara çözüm isteyen Arıkan, Türkiye'nin "angaryalardan uzak, vesayetten arındırılmış bir muhasebe sistemine" ihtiyacı olduğunu vurguladı. 3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun 13 Haziran 1989'da kabul edildiğini anımsatan Arıkan, bugün gelinen aşamada mesleğin kritik bir eşikten geçtiğini, istedikleri önlemler alınmazsa Türkiye'nin ciddi kayıplar yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Türkiye genelinde; çalışma arkadaşları ve aileleriyle birlikte 500 bin kişilik bir muhasebe camiası bulunduğunu belirten İSMMMO Başkanı Arıkan; "Artık vicdan muhasebesi yapılacak bir noktaya geldik. Angaryaların bitmesi, vesayete son verilmesi, oldu-bitti'lerin yaşanmaması, mesleki geleceğimizin karartılmaması ve en önemlisi de, sosyal yaşamın onurlu bireyleri olduğumuzun unutulmamasını istiyoruz" diye konuştu.

Arıkan kayıtlı ekonomi ve vergi gelirlerinde başrol oyuncularından biri olan meslek mensuplarının taleplerinin yasal düzenlemelerle hayata geçirilmesiyle, asıl kazananın Türkiye olacağını ifade etti.

-"BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI BİR EŞİĞE GETİRİLDİK"-

Arıkan çatı örgütleri TÜRMOB'la 83 il ve ilçede örgütlü, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Odaları olarak "bıçağın kemiğe dayandığı" bir eşiğe getirildiklerini vurguladı. Arıkan meslektaşlar ve mesleğin geleceği açısından sorunları yıllardır dile getirdiklerini anımsatarak, Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilen ve çözüm beklenilen talepleri ise şöyle sıraladı:

"-Angaryalar kaldırılsın.
-Başta 5/4 olmak üzere meslek yasamızın anti demokratik hükümleri kaldırılsın.
-TÜRMOB genel kurulunca kabul edilen yönetmeliklerimiz yayınlansın.
-Sınav mağdurlarının ek sınav talebi yerine getirilsin.
-Bilgi amaçlı bildirimlerden alınan özel usulsüzlük cezalarını kaldırılsın.
-Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılsın.
-Son dönem geçici vergi beyanı kaldırılsın.
-Meslek mensubu olmayanların da denetçi olmasına yol açabilecek, yeni TTK'nın 400'üncü maddesi değiştirilmesin.
-Denetim sürecinde; yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri alınmasın.
-E-beyanname şifresi mükelleflere değil, yalnızca meslek mensuplarına verilsin.
-Meslek mensubunun KDV yükü azaltılsın.
-Beyannamelerin imzalanmasıyla ilgili parasal sınırlandırılmalar kaldırılsın.
-Serbest meslek uygulamasında Gelir KDV çelişkisi düzeltilsin.
-Ücret tarifesinin yayınlanması yetkisi TÜRMOB'a bırakılsın.
-Bakanlık vesayetine son verilsin."

KAYNAK: ANKA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yatırımcıları bekleyen fırtına! Gram altın yükselir mi?
İhracat maliyetlerine yeni indirim geliyor