Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Yaklaşan kurban bayramıyla vatandaşlar kurbanlıklara bakmaya başladı. Peki, kurban seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Kurbanlık alırken nelere dikkat etmeliyiz?
GİRİŞ 18.10.2012 11:57 GÜNCELLEME 18.10.2012 14:58

Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerektiğini, bel kısmında ele gelen dolgunluğun hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli olduğunu belirterek, büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşması, yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerektiğini söyledi.

Fazlı Yalçındağ,  kurban satışı için ayrılan yerlerde sağlıksız hayvan bulunmasının mümkün olmadığının altını çizerken, hayvan naklinin ciddi esaslara dayalı olarak yapılabildiğini, hayvanların yol kontrollerinde ve satılacağı yere girişlerinde, veteriner hekim raporlarına bakıldığını anlattı.

Hayvan hareketlerinin izne tabi olduğuna işaret eden Yalçındağ, kurban satışı için ayrılan alanlara girişlerde veteriner hekimlerin tekrar değerlendirme yaptığını kaydetti ve ''Kurban satışı için ayrılan yerlerden alınan mallarda hiçbir sıkıntı yok'' dedi.

Yalçındağ, kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler hususlara ilişkin şu bilgileri verdi:

''Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli. Büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşmış olması gerekiyor. İlk çıkan yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor.''

Canlı ağırlık olarak 40 kilogramdan 80 kilograma kadar küçükbaş hayvan bulunduğunu, hayvanların ağırlığına ve büyüklüğüne göre fiyat oluşumu gerçekleştiğini dile getiren Yalçındağ, ''Vatandaşlar, birkaç yere bakarak piyasa hakkında fikir edindikten sonra alışveriş yaparlarsa, çok daha sağlıklı bir alışveriş yapmış olurlar'' dedi.

''Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerek''

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Şahin, kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kesimde, hayvanın derisinin parçalanmaması gerektiğine dikkati çeken Şahin, ''Hayvan kesildikten sonra, sıcak sıcak dolaba konulmaması, serin yerde bir kaç saat kalması ve derisinin tuzlanması önemlidir'' dedi.

'Kurbanlık hayvanların ağız-burun kısmında salya ve yaraya dikkat'

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlık hayvanlar konusunda bilgilendirdi.

Kurbanlık hayvanların taşıması gereken özellikleri yazılı açıklamayla duyuran Çelik, kurbanlıkların fiziki kusurunda bir bozukluk olmamasına dikkat edilmesini istedi.

Çelik, kurbanlık hayvan alacak vatandaşlara şu uyarılarda bulundu. "Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını valiliğin belirlediği kurban satış noktalarından alması, hayvanın kulağında, bakanlığımız tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurtiçi veteriner sağlık raporu bulunması, hayvanın ağzının alt ön tarafında bulunan kalıcı (kapak) dişinin olması, dişi hayvanın gebe olmamasına, aldıkları hayvanların ağız, burun kısımlarında salya veya yara olmaması, hayvanın fiziki kusurunda bir bozukluk bulunmaması gibi konulara dikkat etmesi gerekiyor."

Çelik, ayrıca kesim sonrası oluşacak şüpheli durumlarda en yakın il ve ilçe müdürlüklerinin aranması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA, CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'e dost kazığı! CIA itiraf etti! İran'a tüm bilgiler sızdırılmış
26 ilde milyonluk 'kombi' vurgunu!