BİMER'e bir yılda 1 milyon 450 bin başvuru
Son bir yılda 1 milyon 415 bin 336 kişinin başvuruda bulunduğu Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), vatandaşın sorunlarının çözümünde önemli rol oynuyor.
Başbakanlık Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Şube Müdürü Halil Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BİMER'in devlet ile vatandaş arasındaki en sağlam iletişim ve hizmet köprüsü olduğunu söyledi.
BİMER'in yaklaşık 34 bin 726 kullanıcısı, 27 bin 116 kamu kurum ve kuruluşla ağ bağlantısına sahip olduğunu belirten Demirtaş, ''Günlük ortalama 3 bin 500 elektronik başvuru alıyoruz. Sadece Türk vatandaşlar değil, ülkemizde yaşayan yabancı uyruklularda BİMER'den yararlanabiliyor'' dedi.
Vatandaşın devlete kolay erişim ağı olan BİMER'in ''Bugün git, yarın gel'' anlayışını ortadan kaldırdığını anlatan Demirtaş, merkezlerinin devlete olan güvenini de artırdığını anlattı. Demirtaş, BİMER sayesinde bürokratik işlemlerde 4 milyon lira tasarruf sağlandığını belirterek, şöyle devam etti:
''BİMER'e, 2006 yılında ilk kuruluşunda 152 bin başvuru vardı. İstatistiksel değerlere bakılınca bu oran 2011 yılı sonunda 1 milyon 415 bin 336'ya ulaştı. Günümüz teknolojik donanımıyla, vatandaşın kamuya kolay erişimini sağlayan bir düzenleme olan BİMER, geçmişte olan 'Bugün git, yarın gel' olgusunu da ortadan kaldırmak için kuruldu. Bu rakamlarda BİMER'in uygulama itibarıyla büyük bir başarı sağladığı görülmekte. Öte yandan rakamlar vatandaşın hizmeti kamu kurumuna gitmeden elde etme imkanına sahip olduğunu da açıkça gösteriyor.''
Demirtaş, gelen her başvurunun büyük bir hassasiyetle incelendiğini, başvuru sahibine yasal olarak belirlenen en kısa sürede geri dönüş yapıldığını, talebin yerine getirildiğini vurguladı.
Başvurunun içeriğine göre ön incelemesinin yapıldığını ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:
''Gelen başvuru içeriğine göre ilgili bakanlıklar vaya valilikler nezdinde değerlendiriliyor. Başvuru ilgili birime göndermekle iş bitmiyor, işlemin yasal süreç içinde tamamlanmasını ve takibini yapıyoruz. Böylece başvurunun iletildiği bakanlık, kamu kurumları ve yerel yönetimler arasında koordinasyonu da sağlıyoruz. Yapılan başvurularda ise bölgesel farkılıklar bulunmakta. Kırsal kesim olarak tabir ettiğimiz bölgelerde daha çok yaşam standartlarına yönelik talepler olurken, diğer bölgelerden farklı başvurular geliyor.''
-''2012 yılının ilk 9 ayında başarı oranı yüzde 87''-
Demirtaş, yapılan istatistiksel çalışmalar ve araştırmalarda, vatandaşın sorularının çözümünde önemli başarı sağlandığını söyledi. Vatandaşın güven duygusunun kazanılmasının önemli olduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:
''Bunu altını çizerek belirtmek isterim. 2012 yılının ilk 9 ayında başarı yüzde 87. Demek ki biz vatandaşa güven sağlıyoruz. Ortaya çıkan rakamlar devlet olarak vatandaşla sağladığımız iletişim köprüsünde önemli bir noktada olduğumuzu gösteriyor. Demek ki devlet olarak vatandaşa güven veriyoruz. BİMER'e yöneltilen sorularda veya gelen taleplerde görüş ve önerilerin alınması hususunda, vatandaşa soru sorarak devleti denetleme olgusunu da oluşturuyoruz. Vatandaşın devleti denetleme mekanizmasını oluşturduk.''
Demirtaş, devletin vatandaşa bir telefon kadar yakın olduğunu, taleplerini BİMER'e yapamayanların ''Alo 150'' nolu hattı arayabileceklerini söyledi. Sadece yurt içindeki vatandaşlara değil, yurt dışından vatandaşların taleplerinin BİMER'e geldiğini anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:
''Mesela Muş'ta kış şartları çok sert geçer. Böyle bir bölgeden bize gelen talep sonrası kapalı yolların açılması veya doğum yapacak bir bayan için kalkan hava ambulansının ilgili hastaneye kadar intikali ve sonrası yine bizim takibimizde oluyor. Devlet olarak vatandaşa her türlü imkanı sağlamak zorundayız. Vatandaş en iyisine layık. Biz bu bilinçle hareket ediyoruz. Vatandaşımız sınırın ötesinde kaldıysa ilgileniyoruz. Belki burada durumu iyidir ama orada kötü bir durumdaysa, vatandaşımıza sahip çıkarak buraya geri getirmeyi sağlıyoruz.''
Demirtaş, ''Alo 150 veya BİMER'den ulaşan her kim olursa olsun devletin tüm imkanlarıyla yanlarındayız'' dedi.