Örümcek Adam nasıl imana geldi
'Diyanet çocuklar için 'Örümcek Adam'lı namaz hocası' bastırdı' haberi fırtına koparınca Diyanet, resmi bir açıklama yapmak zorunda kaldı. İşte trajikomik olayın perde arkası
Mehmet Sakin ve Muhammet Taşçılar'ın haberi
Güzel yurdumun rüzgar esse gündem oluşturan ortamında öylesine sanal bir gündem oluştu ki, gülmemek elde değil..
Çağın en büyük teknolojik buluşlarından biri olarak gösterilen internet, bilgi kirliliğinin yanı sıra inanılmaz zararlara da yol açıyor. Yayılan yanlış bir bilgiyi düzeltmek, hedef alınan kişi ve kuruluşlara kalıyor. İnternete atılan asılsız bilginin gazetelerce araştırılmadan haber yapılması ise sorunu daha da büyütüyor.
Bu konuda yaşanan en vahim olaylardan biri Diyanet İşleri Başkanlığı'nın başına geldi. İnternette 'Örümcek Adam'lı namaz hocası' şeklinde lanse edilen kitapçık Diyanet'in yayını olarak gösterildi ve Başkan Ali Bardakoğlu adına kitabı savunan bir beyanata yer verildi. Bunlar dün Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer'in köşesinde okur mektubu olarak yayımlanınca Diyanet'in telefonları kilitlendi. Açıklama yapmak zorunda kalan Diyanet İşleri Başkanlığı, kurumun yayınları arasında 'namaz hocası'nın bile bulunmadığını belirtti ve ekledi: 'Bu sanal ve hayal ürünü yazıyı ciddiye alıp doğruluğunu araştırmadan yayınlamanın takdirini de kamuoyunun yapacağına inanıyoruz.'
Dün Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer'in köşesinde yer alan okur mektubu, 'Örümcek Adam hidayete mi erdi?' başlığını taşıyor.
Yazıda, e-postalara gelen bir metne yer veriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çocuklar için bir namaz kitabı çıkardığı; fakat bu kitabın hiç de rastlanan türden olmadığı belirtiliyor. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu adına şu açıklama yapılıyor: 'Çocuklarımızın ilgisini çekecek bir namaz kitabı düşünüyorduk. Bunun için sevilen bir çizgi kahraman olan Örümcek Adam'ı kullanma fikri bize uygun geldi. Biliyorsunuz 'örümceğin', mağaranın girişine ağ örerek müşriklerin girmesine engel olduğu için İslam dünyasında ayrı bir yeri vardır.' Yayılan e-postanın ekinde Örümcek Adam'ın namaz kılarken resmedildiği bir görüntü de yer alırken, söz konusu yazı dün Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ayağa kaldırdı. Kuruma gelen yoğun telefonlara cevap vermekte zorlanan başkanlık çareyi yazılı bir açıklama yapmakta buldu. Yazılanların sanal ve hayal ürünü olduğunu vurgulayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yayınları arasında 'namaz hocası'nın bile bulunmadığına dikkat çekti. Diyanet, söz konusu yazının ciddiye alınıp, doğruluğunun araştırılmadan yayınlanmasına da tepki gösterdi.
KAVGANIN ÖZÜ BİR ŞAKADAN İBARET
Aslında bir yazarın köşesine taşınacak kadar büyüyen fırtınaları kopartan haber muzip bir internet kullanıcısının ürettiği şaka yollu bir haberden ibaretti.
Haber piyasada satılan ve gazete bayilerinden rahatlıkla satın alınabilen bir mizah dergisinin şakasından ibaretti. İnternet sitesi de bulunan Haybe dergisinin sonbahar sayısında eğlence için yapılmış olan bu haber, mailler kanalı ile internete taşınınca, haberi iyi süzemeyen bazı vakandaşlar, içeriği gerçek sandı.
Yaşanan gelişmeler sonucu haber içinde hayali bir demeç veren, Diyanet İşleri Başkanlığı da bu kez resmi bir açıklama yaparak, böyle bir kitap bastırmadıklarını söyledi.
Yaşanan tartışmaların kime ne yararı var bilinmez ama tabi ki bu işten en karlı çıkan Haybe'den reklam şansı yakalayan ve adını on binlerce kişiye duyurmuy olan mizah dergisi Haybe olacak...
Peki söz konusu haber neydi ve içeriğinde neler yer alıyordu.
İşte bir bardak suda fırtına kopartan internet şakasının asıl metni ve metinde kullanılan fotoğraf...
Örümcek-Adam hidayete mi erdi?
Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı çocuklar için bir namaz kitabı çıkardı; fakat bu kitap hiç de rastladığımız türden değil.
Diyanet İşleri Başkanı yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çocuklarımızın ilgisini çekecek bir namaz kitabı düşünüyorduk. Bunun için sevilen bir çizgi kahraman olan Örümcek-Adam’ı kullanma fikri bize uygun geldi. Biliyorsunuz ‘Örümcek’, mağaranın girişine ağ örerek müşriklerin girmesine engel olduğu için İslam dünyasında ayrı bir yeri vardır.”
Kitabın içerdiği temel dini bilgilerin yanı sıra sonuna da bir Örümcek-Adam macerası eklenmiş. Fakat bu çizgi romanda bildiğimiz Örümcek-Adam`la karşılaşacaklarını uman küçükler hayal kırıklığına uğrayacaklar, çünkü burada namazı kaçırmak üzereyken örümcek hisleri zil çalan, suçlularla savaştıktan sonra dini sohbete giden bir Örümcek-Adam profili çizilmiş. Kitabın sonunda Örümcek-Adam`ın kendisine özenen çocuğa söylediği söz ise kitabın genel düşüncesini özetliyor: “En büyük süper kahramanlık kişinin kendi ahiretini kurtarmasıdır.”
Kitaba tepkiler büyüyor
Kitaba ilk tepki yurtdışından geldi. Amerika`da öfkeli bir grup Spider-Man fanatiği, Marvel Comics binasının önüne siyah Örümcek-Adam kostümü bıraktıktan sonra kitap aleyhinde sloganlar atmaya başladılar. Bu eylem üzerine bir yetkilinin: “Bu olay paralel evrenlerin yalnızca bir tanesinde geçiyor. Bunların sonsuz sayıda olduğunu göz önüne alındığında bu kadar büyütülmesi anlamsız.” açıklamasında bulunması öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye yetmedi.
Ülkemizde de İslamcı kesimden bir grup, Örümcek-Adam`ın giydiği kostüm nedeniyle alnının yere temas etmediği için kıldığı namazın kabul olmayacağını savunurken bir kısım da suçlularla sürekli savaşıp yaralanan bir süper kahramanın Şafi mezhebinden olmasının daha uygun olacağını öne sürdü. Dakik gazetesinden bir köşe yazarı ise: “Piyasada tonlarca süper kahraman dururken Örümcek-Adam’ın seçilmesi bütünüyle yanlış. Böyle yaparak bizlere örümcek kafalı diyenlere malzeme çıkarıyorsunuz. Aferin.” eleştirisinde bulunmuştu.
(Zaman ve Haber7) - Özel Haber -