Üniversite öğrencisinin büyük azmi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğrencisi Kemal Şahin, hayatı sanal ortamda yaşatacak bir bilgisayar oyununun yazılımını sürdürüyor. Oyunla ilgili ilginç ayrıntılar şöyle:

Üniversite öğrencisinin büyük azmi
Üniversite öğrencisinin büyük azmi
GİRİŞ 24.01.2006 18:26 GÜNCELLEME 24.01.2006 18:26

İnternet üzerinden ortak oynanabilecek oyunda normal hayatta yaşanan alış-verişten, iş yeri açmaya, vergi ve fatura ödemeden iş aramaya kadar yaşam mücadelesi yer alacak. Her türlü işleme çeşitli puan verilen oyunda belli bir sınırın altına düşenler ise sanal hayata gözlerini yumarak oyundan saf dışı olacak. Nisan ayında Türkiye'de hizmete sunulması planlanan oyun daha sonra İngilizce yazılımla dünyaya açılacak. Projesiyle bir içecek firmasının düzenlediği yarışmada birinci olan Şahin, elde ettiği 50 bin dolarlık ödülle projesini hayata geçirmeye çalışıyor.

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü öğrencisi Kemal Şahin bir içecek firmasının düzenlediği yarışmaya 'Yaşam Oyunu' adını verdiği projesiyle katıldı. Yarışmada 50 bin dolarlık birincilik ödülünü almaya hak kazanan Şahin, şimdi elde ettiği bu para ile işçi çalıştırarak oyunun yazılımını tamamlamaya çalışıyor. Sanal ortamda oynanacak oyuna dahil olan kişiler normal hayatta verdikleri mücadeleyi burada da gösterecek.

Oyunda resmi kurumlar, iş yerleri, ticaret yapma, iş arama, iş verme, fatura ödeme hatta ölmek bile var. İnternet üzerinden ortak katılımla oynanabilecek oyuna belli bir puan ile dahil olacak kişiler ticaretle, iş başvuruları ile sanal ortamda kendisine bir yaşam kuracak. Normal hayattaki insani ilişkilerini sanal yaşamdaki oyuncularla kurabilecek. Oyuncular sanal hayatta verecekleri mücadele ile oyuna özel para birimi şeklinde düzenlenen puanlar kazanacak ya da kaybecek. Kazanılan puanlarla şahsi ya da diğer oyuncularla ortak şirket kurabilecekler. Oyuncu, pazarlık ile kendisine bir otomobil alabilecek veya satabilecek. Oyunda kar etmek, işe girmek, şirket kurmak gibi olumlu gelişmeler oyuncunun puanını artırırken işsiz kalmak, zarar etmek gibi olumsuz gelişmeler ise puan kaybettirecek. Puanı belli bir sınırın altına düşenler ise sanal hayata gözlerini kapatarak oyundan saf dışı kalacak.

Şu an yazılım çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Şahin, orta okul yıllarından itibaren bilgisayara büyük bir ilgi duyduğunu söyledi. Derslerinden artan zamanlarda bilgisayarla uğraştığını anlatan Şahin, 'Bilgisayar mühendisi olmak istiyordum ancak olmadı. İstatistik bölümüne yerleştim. Okuldan aldığım derslerin yanı sıra kendi kişisel çabamla bu projeyi geliştirdim. Yarışmada birincilik ödülünü kazanınca da para karşılığı çalıştırdığım bilgisayar programcıları ile oyunun yazılımına başladık.

Nisan ayına kadar tamamlayarak Türkiye'de hizmete sunmayı planlıyoruz. İlerleyen zamanda da İngilizce sürümünü yaparak dünyada hizmete sunacağız.' diye konuştu. Şahin, sosyal hayata dair herşeyi kapsayan oyunun dünyada bir ilk olduğunu belirterek, 'Dünya çapında ses getirecek bir oyun olacağına inanıyorum.' dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Putin'den son dakika savaş duyurusu: Küresel boyut kazandı! Kritik 'Oreşnik' hamlesi
Rusya'nın Ukrayna'yı kıtalararası balistik füze ile vurduğu anlar