XP'ye kurban olun, yenisine Vista kurun!
Windows XP SP2'den memnun olanlara özellikle üzerinde yazılmış yeni uygulama bulunamaması nedeniyle itici gelecek Vista, yeni başlangıçlara yakışıyor.
Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan'ın, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'ya hediye ettiği Bill Gates imzalı Windows Vista ile Türkiye'ye giriş yapan yeni işletim sistemi farklı kullanıcılar üzerinde farklı duygular yaratıyor. XP'nin ardından 5 yıl bekleyen Microsoft, iddialı bir ürünle ortaya çıkıyor ve bu düşük kar marjları nedeniyle sıkışan donanım piyasasında hızla kabul görüyor ama bu işten para kazanan değil para ödeyen taraf olan son kullanıcı için karar kriterlerinin farklı olmasında yarar var.
Ortalama bilgisayar kullanıcısı için alışkanlıklar genellikle teknik kapasite ve görsellikten büyük önem taşıyor. Kimse sayfalarca kitap okuyarak yeni birteknoloji ya da ürün kullanmayı öğrenme peşinde değil. Zaten günlük hayatın yoğunluğu, bu tür meraklara fazlaca zaman bırakmıyor.
Kullanıcıların gelişmiş de olsa bir değişimi; hele Microsoft'un yeni işletim sistemi ile gerçekleştirdiğine benzer bir sıçramayı isteyip istemediğinize karar vermesi gerekiyor. Bazen basit bir arama için elinizin gittiği tuşların herhangi bir harekete yol açmaması bile, ciddi bir moral bozulmasına yol açabilir.
20'li yaşlarındaki gençler için çok geçerli olmayan bu değerlendirme yaşın ilerlemesine paralel olarak baskın kriter olmaya başlıyor. Bilgisayar meraklıları da bu değerlendirmenin dışında. Ancak onlar için de uygulama tarafında bazı noktalara dikkat çekmekte yarar var.
Yeni işletim sistemi Windows Vista, muhteşem bir gelecek vaat etse de bugüne dönüldüğünde ek uygulamalar konusunda o kadar zengin değil. Bilgisayar meraklılarının özellikle ücretsiz (Freeware) ve shareware yazılımlara duyduğu büyük ilgi düşünüldüğünde, XP'de bugünkü düzeyi yakalamak için uzunca bir süre beklemek gerekeceği görülüyor.
Vista'ya geçiş ağırlıkla yeni bilgisayar satın alanların hayatının parçası olacak. Bu kesimin özellikle bilgisayarını yenileyenlerden oluşacağı görülüyor. Bilgisayarı değiştirmenin en önemli nedenini de doğal olarak multimedya özelliklerinin daha iyi kullanılması talebinin olacağı da aşikar. Türkiye'de 2 senede bir bilgisayar değiştirme alışkanlığı olmaması, diğer gerekçelerin multimedyanın gölgesinde kalmasına yol açıyor. Vista da bu yolda yürüyecek.
Bu durumda da, işletim sistemi bilgisayarın üzerinde geleceği için tercih etmek söz konusu olmuyor. Bu kullanıcıların içini rahatlatacak gelişme, sahip oldukları yeni işletim sisteminin XP'nin bazı özelliklerini geliştiriyor olması, sistemin daha az çözmesi ve daha iyi dahili sistem desteğine sahip olması. Bu kişilerin, yüklü gelen Windows Vista'nın altı biçiminden hangisinin kendisine daha uygun olduğunu seçme zahmetine katlanması da gerekmiyor. Bilgisayar üreticilerinin yeterince test ettiği varsayımıyla, yeni alınacak bir bilgisayar üzerinde kurulu gelen Vista'nın günlük hayatı sorunsuz sürdürmeyi sağlayacak kadar güçlü bir işletim sistemi olduğunu söylemek mümkün.
Bu arada Microsoft'un daha şimdiden bu yeni işletim sistemi için bir 'service pack' hazırlığı içinde olduğu söylentileri de ortada dolaşıyor. Yani bu söylediklerimize bakıp, 'Vista'ya ebediyen geçtik' diye düşünmeyin; nikah tazelemeler bu yeni işletim sisteminde de yaşanacak.
Türkiye'de son dönemde satılan bilgisayarlarda yüklü gelen Media Center Edition'dan, Vista'ya geçiş konusunda da aynı 'caizdir' yorumunu yapmak doğru olacak. Uzun süredir 'adı var ama üzerinde çalışacağı donanım yok' değerlendirmesine konu olan bu işletim sisteminin Türkiye'de gündeme gelmesi biraz eğreti oldu. Daha çok 'aradan çıkaralım bari' gibi bir yaklaşımla bir anda ortaya çıkan bu sistem üzerinde ısrarcı olmanın fazla anlamı olmayacak gibi görünüyor.