Uçan kamerada Türk imzası
İlk kez 'Vizontele Tuuba' filmiyle kamuoyunun gündemine gelen ve 1986 yılından beri üzerinde çalışılan ‘Uçan Kamera’ film yapımcılarının vazgeçilmezi arasına girdi.
Adnan ATEŞ'in haberi
Film endüstrisi teknolojik gelişmelere paralel olarak her geçen gün hızla büyüyüp, kaliteli yapımları da beraberinde getiriyor. Sektörde kullanılan makinalar filmin kalitesini artırırken, izleyicilere de kaliteli film izleme fırsatı veriyor.
İlk defa Yönetmenliğini Yılmaz Erdoğan’ın yaptığı ‘Vizontele Tuuba’ filminde gördüğümüz sahne hepimizin ilgi ve beğenisini kazanmıştı. Söz konusu olan bu sahnede model uçak kullanılmıştı. Uçağın ön kısmına monte edilen küçük bir kamera ile mükemmel bir görüntü yakalanmıştı. Bu görüntü hep yabancı yapımı olan ama yerli yapım filmlerimizde görmeye alışkın olmadığımız sahnelerden bir tanesi idi.
Özellikle sanayi, inşaat, haber, reklam, tanıtım, sinema, turizm, arkeoloji ve tarım gibi alanlarda zaman zaman kaçınılmaz bir ihtiyaç duyulan havadan fotoğraf, film ve video çalışmaları için, özel tasarlanmış uzaktan kumandalı model hava araçları ve uzman ekibi ile Heliçek , Ahmet Oranos'un önderliğinde 2001 yılından bu yana profesyonel hizmet vermektedir.
Araştırma ve geliştirme çalışmaları 1986 yılına kadar uzanan, her geçen gün teknolojisini geliştirerek, dünyada örneği çok az bulunan profesyonel 'Uçan Kamera' hizmetini ülkemizde ki yapımcıların hizmetine veren Ahmet Oranos, yaptıkları hizmetin ülkemizde bir ilk olduğunu daha önce yerli bir filmde kullanılan bu teknolojinin ingiltereden geldiğini ama söz konusu olan ‘Flycam’ helikopterinin yapımının ise yerli bir firma olan Heliçek’e ait olduğunu belirterek, ‘Altına ya da burnuna bağlanmış bir video kamerası bulunan ve havadan görüntü almak için uzaktan kumanda ile uçurulan model helikopter’e “flyingcam” veya “uçan kamera” denir. Uçankamera ile çekilen görüntüler alışılmış elde tutulan kamera görüntülerinden farklıdır.
Burada alçaktan başlayan bir çekim çok yükseklere gidebilir veya çok yakın plan başlayan bir çekim aynı şekilde çok uzak bir çekim haline dönüşebilir. Bir uçankamera ile dar sayılacak alanlarda otomobilleri takip edebilir, ağaçların tepelerini yalayarak uçabilir ve ekranda yürekleri hoplatacak planlar çekebilirsiniz’ dedi.