11 Eylül sendromu

Kaçırılan Atlasjet uçağından atlamalarıyla tartışma konusu olan pilotlardan Baş Pilot Çağımlı'nın, uçaktan atlamayı kendi inisiyatifiyle kararlaştırdığını söyledi.

11 Eylül sendromu
11 Eylül sendromu
GİRİŞ 21.08.2007 09:25 GÜNCELLEME 21.08.2007 09:25
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Lefkoşa-İstanbul seferi yapan Atlasjet uçağının kaçırılması ve Antalya Havalimanı'na indirilmesinin ardından, uçaktan atlamalarıyla tartışma konusu olan pilotlardan Baş Pilot Faruk Çağımlı'nın, İkiz Kule saldırılarından sonra havacıların 11 Eylül sendromu yaşadıklarını söyledi. 


Çağımlı uçaktan atlamalarını, havalanmayı engellemek için tamamen kendi inisiyatifiyle kararlaştırdığını söylediği öğrenildi.


Antalya Cumhuriyet Savcılığı yetkililerine ifade veren Baş Pilot Çağımlı'nın uçaktan Yardımcı Pilot Cemal Doğaner'le birlikte atlamadan önce, tüm yolcu tahliye kapılarını açtığı, korsanlar tarafından uçağın havalandırılmasını engellemek için de kokpitin var olan şifresini değiştirdiğini, yeni şifreyi ise kabin amirinin bile bilmediği ortaya çıktı.


Lefkoşa-İstanbul seferi yapan Atlasjet uçağının kaçırılması ve Antalya Havalimanı'na indirilmesinin ardından, uçaktan atlamalarıyla tartışma konusu olan pilotlardan Baş Pilot Faruk Çağımlı'nın, "ABD'deki ikiz kule saldırılarından sonra 11 eylül sendromu var. El


Kaide'li olduklarını söyleyen hava korsanlarının bizi kaçırıp, bir yere çarptırıp düşüreceğini düşündüm ve havalanmayı engellemek amacıyla kendi inisiyatifimle uçaktan atlamamızın kararını verdim" dedi.


Edinilen bilgiye göre, Yardımcı Pilot Cemal Doğaner ile uçaktan atlamaları tartışma konusu olan Baş Pilot Faruk Çağımlı Antalya Cumhuriyet Savcılığında Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadede, havalandıktan 15 dakika sonra meydana gelen kaçırma eyleminde, gelen sesler üzerine Mısırlı hava korsanı Mommen Abdül Aziz Talikh'in kokpitin kapısına servis arabasıyla vurduğunu düşündüğünü ve kendisiyle telefonla İngilizce konuşarak görüştüğünü belirtti. Çağımlı, Aziz Talikh'in, "Ben El Kaide'nin iki numaralı ismi El Muşarraf. Beni tanırsınız. Uçağı istediğimiz yere götüreceksiniz" dediğini belirtti.


Kabin amirinden, korsanların Arapça konuşan iki kişi olduklarını ve ellerinde bomba süsü verilmiş paket olduğunu öğrendiğini anlatan Çağımlı, korsanların ayakta olduklarını düşünerek ve oluşacak sarsıntıyla yere düşmelerini sağlamak amacıyla, uçağı sağa, sola, aşağı ve yukarı manevralarda bulunarak, sert hareket ettirdiğini kaydetti.


Bu manevraları yaparken, bir yandan hava korsanlarının ellerindeki paketle ilgili blöf yaptıklarını da düşündüğünü belirten Çağımlı, Mısırlı hava korsanına, başka bir ülkeye gidebilmek için yakıt ikmali yapılması gerektiğini ve Antalya Havalimanı'na inmek zorunda olduklarını söylediğini anlattı.



"(8 TON YAKIT VAR) PAZARLIĞI"
Hava korsanıyla görüşmeler sürerken, uçağın idaresini Yardımcı Pilot Cemal Doğaner'e verdiğini ve hava korsanlarını, "Uçakta hepimiz Müslümanız. Neden kaçırıyorsunuz. Eyleminizden vazgeçin" diyerek ikna etmeye çalıştığını belirten Çağımlı, Antalya semalarına yaklaştığında önce pas geçtiklerini kaydetti. Bu sırada, yakıt ikmali için Antalya Havalimanı'na ineceğini söylemesiyle hava korsanının kendisine, "8 ton yakıt var. Bu yeter" demesi nedeniyle uçuş bilgisine sahip olduğunu düşündüğünü de ifade eden Çağımlı, Antalya Havalimanı'na iniş yaptıklarını, motorları durduğunu, tüm yolcu tahliye kapılarını açtığını bildirdi.



"11 EYLÜL SENDROMU"
Çağımlı ifadesinde şunları kaydetti:


"ABD'deki ikiz kule saldırılarından sonra 11 Eylül sendromu var. El Kaideli olduklarını söyleyen hava korsanlarının bizi kaçırıp, bir yere çarptırıp düşüreceğini düşündüm ve havalanmayı engellemek amacıyla kendi inisiyatifimle uçaktan atlamamızın kararını verdim."


Atlama kararını verdikten sonra kokpite girişin mevcut şifresini, uzman olmayan kişilerin girmesini engellemek için değiştirdiğini, özel cihazla motorları kilitlediğini ve uçaktan, Yardımcı Pilot Cemal Doğaner ile atladıklarını kaydeden Çağımlı, "Şifre değişikliğinden sonra kokpite giriş için çok uzman olunması gerekiyor. Uçağı terk ederken, amacımız tamamen, uçağın bir şekilde havalandırılmasını engellemekti. Bu kararı onun için verdim ve uyguladım" ifadesini kullandı.


Çağımlı'nın ifadesinde, yaptığı şifre değişikliğinden kabin amirinin bile haberinin olmadığını kaydettiği de öğrenildi.

YORUMLAR 3
  • cengiz aratemur 17 yıl önce Şikayet Et
    önlemler yetersiz. şu önlemleri biraz daha iyi yapsalar butür olaylarla karşılaşmayız ya kacıranların elindede oyuncak hamur var mış ya gercek bi bomba olsaydı kesin bi felaket olurdu
    Cevapla
  • Adnan Seven 17 yıl önce Şikayet Et
    ATLASJET E YENİ SLOGAN. Kaçırılırsanız kaçarız! Kaptan gemiyi en son terk eder. Ne olursa olsun yanlış.Geçenlerde bir trafik kazası olmuştu; şoför atlayarak kendini kurtarmıştı. Bu da aynı misal. Hayır güvenlik yönetmelik ve kuralları gereği yaptıysa bütün benzer olaylara emsal olsun. Ve ilk iş olarak bir kaza anında gemide kaptan, uçakta pilot, otobüste şoför kendini kurtarsın.
    Cevapla
  • nejla gülser 17 yıl önce Şikayet Et
    . bence tebrik etmek gerekir.çok akıllıca ve yerinde bi karar.tedbirini almış elinden geleni yapmış.paniğe kapılmadan en güzel ve doğrusunu yapmış.tek kelime ile tebrik etmek gerekir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özgür Özel, MİT'ten ne yardım istedi? Görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı
Plastik poşete zam talebi! Maliyeti fiyatının çok üstüne çıktı