İlk robot Anadoludan mı?
Batılıların teknolojide ileri olduğu hep söylenir. Oysa bu konu ile ilgili başka iddialar da var. Doğruluğu kesinleşmemiş olmasına rağmen bunun aksini iddia eden belgeler de yok değil...

1200'lü yıllarda Anadolu'da kurulan Artukoğulları döneminde yaşayan mühendis El- Cezeri, Türk tarihçilerin araştırma ve iddialarına göre 'daha Amerika keşfedilmeden' hükümdar ve konuklarına hizmet veren, çoğunlukla eğlence amaçlı, robot işlevini gören aygıtlar yapmış.
Batı'da M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas'ın yaptığı buharlı güvercinin ilk robot olduğu öne sürülüyor. Günümüzde Almanya'daki Goethe Müzesi'nde tüm robotlarının birer kopyası bulunan El Cezeri, dönemin hükümdarı için pek çok mekanik alet dizayn etmiş.
Bir elinde içecek, diğer elinde mendille kutudan çıkan cariye; su tulumbaları, pedalla çalışan kayık gibi çok sayıda makinenin mucidi olan Anadolulu mühendis El-Cezeri'nin yaşamı ve çalışmalarını anlatan sergi, Beykent Üniversitesi Taksim Kampüsü Necati Abacı Sanat Galerisi'nde bugün açılıyor.
Robotların çalışma tekniklerinin anlatıldığı Kitabül Hiyel adlı kitabın orijinali günümüze ulaşamadıysa da kopyaları Topkapı ve Süleymaniye kütüphanelerinde korunuyor.
Hande Şarman-Sabah
-
Ufuk akay 17 yıl önce Şikayet EtRobot. Adam m.ö 300 yılında buharlı güvercini yapmış. Hala neyi tartışıyorsunuz. İlk robot anadolu dan çıktığından olsa gerek bilim ve teknolojide birinci sıradayız. Yoğurt ve üç kağıttan öteye gidemeyiz.Beğen
-
Ramazan Yılmaz 17 yıl önce Şikayet EtCezeri. İsmail Ebul\'iz El Cezeri Dünya\'da ilk robotu yapan bilim adamı Bu günkü Şırnak\'ın Cizre ilçesinde doğmuş. Mezarı da Şuanda Cizre\'deBeğen