Meslek liselilerle sanayiciler biraraya geldi
Kocaeli Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen "Mesleki Eğitimde Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştayda görüş alışverişinde bulunuldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır, mesleki teknik eğitimi Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Acır, Kocaeli Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen "Mesleki Eğitimde Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu çalıştayda, gelişen sanayi ve teknolojiyle birlikte mesleki teknik eğitimin öneminin artığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının son 5 yılda bu alanda önemli çalışmalar yaptığını ve projeler hazırladığını belirten Acır, "Mesleki teknik eğitimi, Avrupa Birliği standartlarına ulaştırmayı amaçlıyoruz" dedi.
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) Mesleki ve Teknik Eğitimin Modernizasyonu, İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi ve teknik işbirliği protokolleriyle bu alanda önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Acır, ülkenin sosyo ekonomik ihtiyaçlarına ve hayat boyu öğrenme prensiplerine daha etkin düzeyde karşılık verecek biçimde modernize etmeyi amaçladıklarını vurguladı.
2002-2007 yılı arasında mesleki teknik eğitimde okul sayısının 3039'dan 3 bin 789'a, öğretmen sayısının da 64 bin 397'den 75 bin 177'ye yükseldiğini dile getiren Acır, öğrenci sayısının da yüzde 28 arttığına dikkati çekti.
-MESLEK YÜKSEK OKULLARI-
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ise çalıştayla meslek liseleri, meslek yüksek okulu ve sanayicileri biraraya getirdiklerini söyledi.
Sanayi kenti olan Kocaeli'nin meslek okulları açısından adeta bir laboratuvar olduğunu belirten Komsuoğlu, ülke genelinde 600'ün üzerinde, KOÜ'de ise 18 meslek yüksek okulu bulunduğunu açıkladı.
Meslek yüksek okulu mezunlarının aranan elemanlar olduğunu ifade eden Komsuoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye, bu öğrencilerden çok şey bekliyor. Bu öğrencilerimiz 2 yılda yetişmiş aranan bir kitle haline gelmiştir. Meslek yüksek okullarına üniversite, meslek kuruluşları ve yerel yönetimler mutlaka sahip çıkmalıdır. Biz üniversite olarak sahip çıkacağız, önem vereceğiz. Yerleşke dışındaki bu okullarımıza bulundukları yerdeki yerel yönetimler sahip çıkacak, destek olacak. Okulla ilgili meslek odaları, meslek örgütleri sahip çıkacak, katkı verecek. Böylece bu alandaki eğitim öğretimin eksiklikleri giderilecek."
KOÜ Meslek Yüksek Okulları Koordinatörü Prof. Dr. Şahin Bostancı da KOÜ'nün 18 meslek yüksek okulu ile ülke genelinde en çok meslek yüksek okulu bulunan üçüncü üniversite olduğunu söyledi. Bu okullarda 85 ayrı branşta eğitim verildiğini vurgulayan Bostancı, sanayi kenti Kocaeli'nde bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini bildirdi.
Kocaeli Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük de meslek liselerinin öneminin arttığını ifade ederek, Kocaeli'de 46 meslek lisesinde yaklaşık 32 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.
Bu sayının artırılması gerektiğini vurgulayan Küçük, aynı zamanda eğitimin uluslararası standartlara ulaştırmak için çalıştıklarını kaydetti.