Gökçek: İhale basın önünde

Melih Gökçek, doğalgaz özelleştirme ihalesine ilişkin, 'Biz Türkiye'nin en şeffaf ihalelerinden birini yapıyoruz. 14 Mart'ta yapılacak olan ihale, basın mensuplarının önünde olacak ve adım adım her şeye şahit olacaksınız' dedi.

Gökçek: İhale basın önünde
Gökçek: İhale basın önünde
GİRİŞ 11.03.2008 17:57 GÜNCELLEME 11.03.2008 17:57

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 14 Mart 2008 tarihinde yapılacak doğalgazın özelleştirilmesi ihalesine ilişkin, katılımcı firmaların da bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi. Belediye Evi'nde düzenlenen basın toplantısında, Başkent doğalgazının özelleştirilmesi konusunda medyada ve ihaleye girecek firmalar arasında söylentiler çıktığını belirten Başkan Gökçek, 'Bu toplantıyı bu söylentilerin doğru olmadığını açıklamak için düzenliyoruz. Çıkan bu söylentilere kesinlikle itibar etmeyin. Bunlar bazı firmaların kendilerini avantajlı duruma getirmek ve fiyatı düşürmek için çıkardığı dedikodulardır' dedi.

Başkan Gökçek, Türkiye'nin en şeffaf ihalelerinden birini yaptıklarını, 14 Mart'ta yapılacak olan ihalenin, basın mensuplarının önünde olacağını ve adım adım her şeye şahit olunacağını ifade etti. Ankara'daki doğalgaz özelleştirmesinin oldukça kıymetli olduğunu, çünkü özelleştirmenin ötesinde ihaleyi alan firmanın alternatif ülke gazlarını da Türkiye'ye getirme yetkisine sahip olacağını kaydeden Başkan Melih Gökçek, şunları söyledi:
'Bu ihale, sadece bir dağıtımı özelleştirme anlamına gelmiyor. Çünkü, 2009 yılından sonra doğalgaz ihalesini alan firma, Ankara'da dağıtım yapacak ama dağıtımın ötesinde, yurtdışından da gazı getirebilme imkanına sahip olacak. Yani Rus gazının dışında Katar, Mısır, Türkmenistan, Azerbaycan ve İran gazlarının buraya gelmesi mümkün. Ankara doğalgazı da tam merkezde, dolayısıyla çok ciddi bir anlamda değeri var. Bu konudaki en büyük avantaj da burada. Kar son derece sınırlıyken, gazı kendisi ithal ettiği takdirde kar marjını arttırması mümkün olacak. Örnek verecek olursak, dağıtım üzerinden karı bir birim olarak kabul edersek, yurtdışından almaya karar verince bu birim iki katına çıkıyor. Dolayısıyla bizim doğalgazımıza talip olanlar sadece bugünkü dağıtım fiyatları üzerinden değerlendirme yapmamalılar. Bu son derece önemli.'

Başkent doğalgaz ihalesinin ikinci öneminin ise ihaleyi alan firmanın 3 sene sonra doğalgazı halka arz edebileceğini belirten Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Halka arz edildiği noktada da firma, yatırdığı parayı 3 sene sonra fazlasıyla bir kalemde çıkarabilecek. Firmalar için üçüncü en büyük avantaj da özelleştirmelerde EPDK tarafından değiştirilebilecek doğalgaz fiyatı, bu ihalede 10 yıl süreyle normal abonelerde 5.5 cent, serbest tüketici için 0.7 cent sabit kalabilmesidir. Bu da dağıtım açısından önlerini görebilmeleri için yararlı bir durumdur.'

'3 MİLYAR 158 MİLYON METREKÜP DOĞALGAZ TÜKETİMİ YAPILIYOR'

Başkent Ankara'da 2007 yılı itibariyle serbest tüketicilerin 1 milyar 428 milyon metreküp, buna karşılık normal abonelerin tükettiği rakamın da 1 milyar 730 milyon metreküp olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Yani şu anda toplam tüketim 3 milyar 158 milyon metreküp. Geçen seneki rakamlarla mukayese edecek olursak da yüzde 10'un üzerinde bir büyüme var. 10 sene sonra bu rakamlar mübalağasız 2 katına çıkacak. Bizim yapmış olduğumuz tahminlere göre ilk 10 yıl içerisinde 60 milyar metreküp, 30 yıl içerisinde, özelleştirme süresi içerisinde de 250 milyar metreküp tüketim artışı bekliyoruz. Firmaların bu verdiğimiz rakamlar üzerinden değerlendirme yapması gerekiyor' dedi.

'ABONE SAYISI 1 MİLYON 39 BİNE ULAŞTI'

Ankara doğalgazı kullanımının süratli bir şekilde yaygınlaştığını kaydeden ve bunu rakamlarla açıklayan Başkan Gökçek, 'İhaleye çıktığımız tarihteki abone sayımız 985 bin iken, aradan birkaç ay geçmesine rağmen bu rakam bugün itibariyle 1 milyon 39 bine yükseldi. Yani 3-4 aylık kısa süre içerisinde yaklaşık 54 bin yeni abonemiz oldu' diye konuştu.

'BAYMİNA ENERJİ DE İHALE KAPSAMINDA'

Ankara'da enerji santrali bulunan Baymina Enerji'nin ihale kapsamında olmasını çeşitli yazışmalara ve yasal hakları olmasına karşın BOTAŞ'ın istemediğini kaydeden Başkan Gökçek, 'Biz de dava açtık ve yürütmeyi durdurma kararı aldık. Danıştay'da emsal net karar vardı ve biz de bu davayı kazanarak, Baymina'nın da ihale kapsamında olmasını sağladık. Bunun üzerine BOTAŞ'ın en son göndermiş olduğu 7.3.2008 tarihli 7953 sayılı yazısıyla Baymina'yı ihale kapsamı içerisine alınmasını kabul ettiklerini bize teyit ettiler' dedi.

'TÜRKİYE'NİN EN ŞEFFAF İHALESİNİ YAPACAĞIZ'

Düzenlenen basın toplantısına, basın mensuplarının yanı sıra ihaleye katılacak firmaların yöneticilerini de davet ettiklerini kaydeden Başkan Melih Gökçek, 'Bugün buraya özellikle tüm katılımcı firmaları davet ettik. Çağırmamın en büyük nedeni de özellikle doğalgaz konusunda fiyatın düşmesi için ortaya atıldığını düşündüğümüz bazı dedikodular. Bu ihalenin şu veya bu firmaya verileceği tarzında kendi aralarında birtakım dedikodulara kesinlikle itibar edilmesin. Bu kasıtlı olarak yapılıyor. Biz Türkiye'nin en şeffaf ihalelerinden birini yapıyoruz. 14 Mart'ta yapılacak olan ihale, basın mensuplarının önünde olacak ve adım adım her şeye şahit olacaksınız' diye konuştu.

'İHALEYİ ALMAK İKİ KOŞULA BAĞLI'

Doğalgaz özelleştirme ihalesini almanın iki şartı bulunduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, 'Birincisi istenilen evrakları birebir eksiksiz olarak getirmek. İkincisi de en yüksek parayı verip, almak. Bu ihale, en yüksek parayı veren firmanın olacaktır. 'Bazı firmaların ihaleden dışlanacağı', 'bazı siyasetçilere mal edileceği' ifadeleri kullanılıyor. Böyle bir şey kesinlikle ve kesinlikle yoktur. İhale şartlarını kim yerine getiriyorsa, ihaleye girebilir' dedi.

İHALE NASIL YAPILACAK?

Yapılacak olan ihalenin aşamalarına da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'İhalenin ilk turunda, en düşük fiyatı veren yüzde 20 firma elenecek. İkinci turda komisyonun vereceği kararla ihaleye 3 veya 4 firmayla devam edilebilecek. Bu tamamen komisyonun takdirine, kanunla verilmiş bir yetki. Biz en üst düzeyde ihaleyle doğalgazın özelleştirmesini sağlayacağız' diye konuştu.

SORULAR

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Gökçek, bir gazetecinin, 'Tüketici Hakları Derneği'nin en pahalı doğalgazın Başkent'te kullanıldığına dair açıklamasına ilişkin' sorusuna karşılık, şöyle dedi:

'Bu dernek tamamen siyasi olarak hareket etmektedir. Hiçbir açıklaması doğru değildir. Ama siz merak ediyorsanız size cevap vereyim. Çünkü dernek bizim muhatabımız değil. Benden önceki sayın belediye başkanı Murat Karayalçın, Ankara'da doğalgazı yüzde 70 ile yüzde 140 arası karla sattı. Hiçbir medya kuruluşu, dernek buna itiraz etmedi. O fiyatlardaki kar marjı gün geçtikçe yüzde 45, yüzde 25 ve şimdi de yüzde 12 ile 14 arasında değişiyor. Bizim sabit giderlerimiz var. Bu sabit giderler ve yatırımlar karşısında bu fiyatlar kesinlikle fazla değildir. 5.5 centin 10 yıl süreyle sabitlenmesi Ankara halkını garanti altına alıyor. Bu rakam şu anda İzmir'de 5.7 cent, İstanbul'da 7 cent'lere kadar çıkıyor. Bizde 5.5 cent olarak standart hale gelecek. Halk arasında şunun da bilinmesi lazım. Eğer suya, otobüse zam yapılıyorsa bunu belediye yapar ama gaza zam yapılıyorsa bunu BOTAŞ yapar.'

'İHALEDEN GELEN PARA ULAŞIM, SU VE ALTYAPIYA HARCANACAK'

Başka bir gazetecinin, ihale sonrasında elde edilecek paranın nereye harcanacağına ilişkin sorusuna ise Başkan Gökçek şu cevabı verdi: 'Çıkarılan kanunda bu paranın sadece ulaşıma, suya ve alt yapıya kullanılması söz konusudur. Yani biz buradan gelen parayı sosyal ve kültürel harcamalarda kullanamayız. Biz bu parayla Tatlar'da arıtmış olduğumuz suyu yeşil alanların sulanmasında kullanılmasını sağlayacak bir tesis kuracağız. Ayrıca, 44 kilometrelik Metro projelerimizi acilen tamamlayacağız. Gerede Projesi'nin ihalesine çıkacağız ve bunu da 3 sene içerisinde yapmayı düşünüyoruz. Bir de bu sene bir hayli alt-üst geçit yapma planımız var. Buralarda kullanmak istiyoruz. Ayrıca BOTAŞ'a ve Hazine'ye olan toplam 800-850 milyon dolarlık borçlarımızı da ödeyeceğiz.'

İHALEYİ BİR GÜN İÇİNDE TAMAMLAYACAĞIZ

İhaleye girecek firmaların, Başkent Doğalgaz ile ilgili olarak yeterince bilgilendirilip bilgilendirilmediğine ilişkin bir soruya karşılık Başkan Gökçek, toplam 39 firmanın şartname aldığını ve bunlardan 17 tanesinin ise bilgi odasına girerek detaylı bilgi aldığını kaydederek, 'Firmaların bize sorduğu toplam 2 bin 300 sorunun hepsini tereddüt bırakmayacak şekilde cevapladık' dedi.

Başkan Gökçek, ihalenin bir günde bitirileceğine de dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi: 'Özellikle şaibe karışmaması için aynı gün içerisinde ihaleyi bitireceğiz. Gece yarısı da olsa o saatte bitireceğiz. Bunun için ekiplerimizi kurmuş bulunmaktayız. İhalenin ardından, EPDK ve Rekabet Kurumu'na gidecek. Buralardan çıkan kararların ardından bana gelecek ve onaylayacağım. İki ay içerisinde bu işin tamamlanacağı kanaatindeyim.'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ASELSAN'dan dünya devlerini kıskandıracak kâr: Düşman çıldırtacak çelik kubbe ayrıntısı
BYD ve Chery'den sonra büyük sürpriz! Çinli dev Türkiye'yi gözüne kestirdi