Maziyi bir 'tık'la canlandıran uygulama
"Telgraf çekmek hiç bu kadar kolay ve renkli olmamıştı" sloganıyla hayata geçirilen "e-Telgraf" projesi sayesinde "www.ptt.gov.tr" adresini ziyaret edenlerin sevenlerine telgraf çekebilecekler...
İnternet ve elektronik posta kullanımının artmasıyla birlikte son yıllarda unutulmaya yüz tutan ve çok eski bir maziye sahip olan telgraf hizmeti, PTT Genel Müdürlüğü'nce "Telgraf çekmek hiç bu kadar kolay ve renkli olmamıştı" sloganıyla telgraf yollamak isteyenlere hızlı ve kolay bir olanak sağlanıyor.
PTT Mersin Başmüdürü Abdullah Yüksel, telgraf hizmetinin Kurtuluş Savaşı dönemlerinden beri ülke tarihinde yer edindiğini söyledi.
Ancak teknolojinin gelişimine bağlı olarak internet ve elektronik posta kullanımının artmasıyla birlikte özellikle son dönemlerde telgraf hizmetinin neredeyse yok denecek kadar az kullanılmaya başlandığını anlatan Yüksel, bu kapsamda uygulamaya geçirilen hizmetle "telgraf nostaljisi"ni canlandırmak istediklerin vurguladı.
"Telgraf çekmek hiç bu kadar kolay ve renkli olmamıştı" sloganıyla hayata geçirilen "e-Telgraf" projesi sayesinde "www.ptt.gov.tr" adresini ziyaret edenlerin sevenlerine telgraf yollayabileceklerini ifade eden Yüksel, "Bu projenin ülke tarihinde çok eski bir maziye sahip olan telgraf kullanımını tekrar canlandıracağını tahmin ediyoruz" dedi.
SİSTEMİN İŞLEYİŞİ
Yüksel, siteyi "tık"layıp sevenlerine telgrafla sürpriz yapma işleminin ortalama 3 dakika sürdüğüne işaret etti. Gönderilecek telgraflar için 10 hazır şablonun bulunduğunu ve göndericinin bunlardan birini tercih ettiğini ifade eden Yüksel, renkli olarak bastırılan telgraflara arzu edilmesi halinde fotoğraf basılabileceği gibi istenilen bir tarih ve saate de posta edilebileceğini kaydetti. İnternet üzerinden telgraf yollama işleminin 2 aşamadan oluştuğunu anlatan Yüksel, şöyle devam etti:
"Birinci aşamada, e-Telgraf linki ile ulaşılan formda istenilen bilgiler dolduruluktan sonra ön kayıt butonu ile ikinci sayfaya geçilir.
Bu sayfada ilk sayfada girilen bilgiler bulunmakta olup son kontroller yapılarak hata varsa geri dön butonu ile geri dönülerek yanlış olan alan düzeltilerek tekrar kontrol sayfasına geçilir ve bilgilerin doğruluğu sağlandıktan sonra kayıt işlemi tamamlanır. Kayıt işlemi sonucunda telgrafınız için altı karakterden oluşan telgraf kodu verilir.
Telgrafınıza ait olan kodu bir yere kaydederek daha sonra telgraf hakkında bilgi alabilmeniz için gerekli olacaktır. İkinci aşamada ise, ön kayıtta vermiş olunan telefon numarası telgraf memuru tarafından aranarak telgrafınızın onaylanmasını sağlayacaktır."
81 il ve bu illere bağlı 670 ilçe ile 15 dağıtım biriminde kullanımına sunulduğuna dikkati çeken Yüksel, telgraf ücretlendirmesinin ise telefon aboneliğine yansıtılacağını belirtti.
Unutulan maziyi yeniden canlandırmak için çeşitli çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Yüksel, bu kapsamda hazırlanan broşürlerin ülkenin dört bir yanında posta kutularına bırakıldığını sözlerine ekledi.