Başbakan'dan SEKA'ya son nokta

Başbakan Erdoğan İskele Sancak'taki açıklamalarında İzmit SEKA tesislerinde yürütülen eylemlere değinerek bu konunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başbakan'dan SEKA'ya son nokta
Başbakan'dan SEKA'ya son nokta
GİRİŞ 05.03.2005 00:40 GÜNCELLEME 05.03.2005 00:40
Türk lirasının çok değer kazanması, dövizin çok düşük olması piyasada tedirginliğe yol açtı. Yeni bir kırılma konuşuluyor

Gerek ihracatçılar gerek ithalatçılar bu konuda sıkıntısını dile getirenlere birşey demiyorum. Yıllarca Türk lirası değer kaybetti. Eleştiriler oldu. Şimdi değer kazanıyor yine sorun. Merkez Bankası para çeksin deniyor. Merkez Bankası üzerine ne düşüyorsa zaten yapıyor. Buna rağmen istenilen olmuyorsa piyasaya çok fazla dolar giriyor. Ya da başka bir sorun var. Bu konuda arkadaşlar çalışma yapıyor. Ancak sanayici veya ihracatçıya dövizle ilgili bir teminat verme durumunda değilim. Bir teşvik söz konusu olamaz. Biz ekonomik populizme de papuç bırakma niyetinde değiliz. Ancak iyi niyet çerçevesinde gerçekte iyi bir çözüm varsa bu konuda da önerilere açığız.

İşsizlik konusunda kat edilen mesafe nedir
Her yıl 500 bin kişi istihdam alanına giriyor. Bunun fazlası var azı yok. Biz göreve geldiğimiz zaman bu yüzde 20. 5 iken biz bunu 9.5'e düşürdük. SEKA'da 750 kişinin bir durumu var. SEKA gibi tesislerin devlete yük olmaktan başka bir yeri yok. Her yıl 30 trilyon devlete maliyeti var. Kağıt ihtiyacını özel sektör rahatlıkla karşılayabilir halde. Ordaki çalışanları başka tesislere aktarmak istedik kabul etmediler. Şu anda aylık 2 milyara yakın ellerine geçen para var. Biz onlara ihbar ve kıdem tazminatlarını da hesaplarına yatırıldı. Şu anda ortalama 40 milyar tazminatları yatırılmış durumda. Buna rağmen iyi niyetimiz suistimal ediliyor. Biz o araziyi ranta yönelik bir kullanıma açılmasına müsade etmedik.

sBüyükşehir Belediyesine devasa bir park kazandırmak istedik. Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki şehirlerde böylesine büyük parklar vardır.Geçmişte bu vardı ancak bugün bulamıyoruz. Ancak otoyol kenarlarında park alanlarında insanlar dinlenir hale geldi. Bu binaları da sanat galesi mi veya başka kültüre yönelik etkinlik olarak kullanılsın. Bursada Merinos ve Otogar yeri vardı orayı da belediyeye verdik. bu tür aktiviteler yapılsın diye. 30 trilyonu bilsinlerki başka fakirlerin hakkında alıyorlar. bu 750 kişi istismarın kurbanıdırlar. Orayı siyasi rant merkezi yaptılar. Buna artık daha fazla müsade edemeyiz. Yürütme gerekli olan uygulamayı da yapmak durumundadır ve yapacaktır. Biz tüm taraflara tekliflerimizi ilettik. Tazminatları yatırılmış seçenekler bunlardır sendika olarak elinizden geleni yapın dedik. Çalışacak olan arkadaşlara iş bulmak için gerekirse ben bile devreye girerim.Ancak bu 2 milyar maaş olaz. Gerekirse onları 4-C denilen statüye sokabiliriz. Bunun dışında birşey yapamam.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'ten son dakika Türkiye kararı! Kredi notunu BB-'ye yükseltti
Sarıyer'de metrodaki yürüyen merdiven ikiye ayrıldı!