Yargıtay: Temyize gelen dosyalar sınırlanmalı

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, temyiz incelemesine gelen dosya sayısının sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Alkan, basit uyuşmazlıkların mahallinde halledilmesi gerektiğini savundu.

Yargıtay: Temyize gelen dosyalar sınırlanmalı
Yargıtay: Temyize gelen dosyalar sınırlanmalı
GİRİŞ 22.02.2013 14:56 GÜNCELLEME 22.02.2013 15:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Alkan, "Yargıtay'a temyiz incelemesine gelen dosya sayısı sınırlandırılmadıkça bu yeni kurulan daireler de sürekli artış gösteren yıllık gelen dosya sayısı karşısında çaresiz kalacaktır." dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi, Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer anısına 'Yargıtay Kararlarında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru' konulu konferans düzenledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın da katıldığı konferansın açılış konuşmasını Yargıtay Başkanı Ali Alkan yaptı. Alkan yaptığı konuşmada Yargıtay'ın iş yüküne değindi. Adalet Bakanlığı'nın yargılamanın makul bir sürede bitirilebilmesi için çalışmalar yaptığını anlatan Alkan, "Şuanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde sorunlu olarak gördüğümüz en önemli konulardan birisi de yargılamanın makul bir sürede bitirilememesidir. Bu konuda Adalet Bakanlığı yasal bir düzenleme ile tazminat yolunu açmaya çalışmaktadır. Ayrıca TBMM de sorunlu alanlar ile ilgili bir kısım yapısal değişiklikler üzerinde çalışmaktadır." diye konuştu.

Yargıtay'ın birikmiş dosyaları bitirmek için çalıştığını ifade eden Alkan, "2011 yılında yapılan anayasal ve yasal değişiklikler sonucunda Yargıtay'ın kapasitesi güçlendirildi. Daire, üye sayısında önemli ölçüde artışlar oldu. Alınan bu tedbirler sayesinde Yargıtay ilk kez yıllık gelen iş sayısından fazla dosyayı karara bağladı. Bu da her yıl artarak büyüyen birikmiş dosya sayısının azalmaya başlamasına işarettir. Ancak sadece Yargıtay'daki daire ve üye sayısını artırarak her yıl gelen ortalama 750 bin dosyayı ki 2012 yılında gelen dosya sayısı 881 bindi. Bu kadar dosyayı sonuçlandırmak sürdürülebilir bir yöntem değildir. Yargıtay'a temyiz incelemesine gelen dosya sayısı sınırlandırılmadıkça bu yeni kurulan daireler de sürekli artış gösteren yıllık gelen dosya sayısı karşısında çaresiz kalacaktır. Bu sorunun kalıcı bir şekilde çözüme kavuşabilmesi için mahkeme dışı uzlaşma ve arabuluculuk gibi uyuşmazlıkların yollarının geliştirilmesi itiraz müessesesinin güçlendirilerek basit uyuşmazlıkların mahallinde halledilmesi ile mümkün olacaktır. Koşullar oluştuğunda hukuk ve maddi olay denetimi yapacak olan istinat mahkemelerinin faaliyete geçirilmesi de bu sürece katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • ahmet rıza gündoğan 12 yıl önce Şikayet Et
    Adalet tecelli edecekk ki !!. Adalet adalet olsa hiç temyize de gerek yok kimse de temyiz etmez. Ama adalet adalet olmadıktan sonra dosya temyize de gitse herşey matbu kopyala, yapıştır, onama....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara'da sel ve dolu hayatı felç etti! Sürücüler benzin istasyonlarına böyle sığındı
Şara'dan Türkiye ve Rusya açıklaması