Bozdağ: Hutbe sistemi değişecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, il müftülüklerince hazırlanan hutbe sisteminin değiştirileceğini söyledi.

Bozdağ: Hutbe sistemi değişecek
Bozdağ: Hutbe sistemi değişecek
GİRİŞ 04.11.2011 06:22 GÜNCELLEME 04.11.2011 06:22
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Mevcut uygulamayı “sakat” olarak nitelendiren Bozdağ, “İşin doğrusu, demokratik ülkelerde bütün hutbelerin imamlar tarafından mahallindeki durumlar dikkate alınarak hazırlanması. Bu konudaki çalışmayı da başlatacağız” dedi.

Plan Bütçe Komisyonu’nda Diyanet İşleri Başkanlığı ve TİKA’nın bütçesi görüşüldü. Başbakan Yardımcısı Bozdağ bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bozdağ hutbe hazırlama sistemiyle ilgili soru üzerine, “2007 yılında genelgesiyle iller ve mahallince hazırlanmakta. Sadece Ankara Kocatepe cami hutbesi Başkanlıkça hazırlanmakta” dedi. Bozdağ, şunları söyledi: “İşin doğrusu demokratik ülkelerde bütün hutbelerin imamlar tarafından mahallindeki durumlar dikkate alınarak hazırlanması. Bu konudaki çalışmayı da başlatacağız. Herkesin kendi hutbesini kendisinin hazırlaması, o işi bilmeyen birinin de orada görev yapmaması lazım. Gelecek yıl bütçe görüşmelerine geldiğimizde böyle bir sakat bir uygulamanın da tarihe karışacağını ifade etmek istiyorum” dedi.

-8 YILDA 4 BİR PERSONEL YATAY GEÇİŞ YAPTI-

Bozdağ milletvekillerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ihtiyaçlarına karşın personelin diğer kurumlara geçmesiyle ilgili soruya son 8 yıldaki rakamları açıklayarak yanıt verdi. Bozdağ’ın verdiği bilgiye göre KHK sonrası sözleşmeli iken kadroya geçen Diyanet Personeli sayısı 12 bin 106 oldu. 1 Ocak 2003’ten bugüne Diyanet İşleri Başkanlığına 29 bin 113 personel alındı. Başka kurumlara geçen personel sayısı 4 bin 299 oldu.

Bakan Bozdağ, başka kurumlara geçişlerine onay verilenlerin büyük kısmının üniversitede öğretim üyesi, öğretmenlik gibi nedenlerle ayrıldıklarını belirterek, “2003’ten bu yana imam hatip mezunlarından 466 kişi, lise mezunlarından 6 kişiye, 4 yıllık ilahiyatla ilgili fakülte mezunlardan 2 bin 293 kişiye, diğer fakültelerden bin 400 kişiye onay verilmiş. Bunların eleştirilmesini yadırgadım. Bunlar ülkenin eşit vatandaşıdır. Elde ettikleri başarılara sahiplerse doğal haktır” dedi. CHP İstanbul milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Bakan Bozdağ’ın bu sözleri üzerine, “Kimsenin hakkını yeyin demiyoruz” karşılığı verdi. Bakan Bozdağ da, “Kimsenin hakkını yemiyoruz” cevabı verdi.

Bakan Bozdağ Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan başka kurumlara geçmek isteyenlerin başvuru sayısının da 21 bin 96 olduğunu bunlardan 4 bin 299’una da onay verdiklerine de dikkat çekti.

-CEMEVİ İBADETHANE Mİ TARTIŞMASI TEOLOJİK TARTIŞMA-

Cemevlerinin ibadethane sayılmamasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Bozdağ, bu konuda çok büyük tartışma olduğunu belirterek, “Bu tartışma siyasetin konusu değil. Bu teolojik bir tartışma” dedi.

Hükümetleri döneminde Alevilerin sorunlarının tartışılması noktasında yapılan çalıştaylarla ilgili bilgi veren Bakan Bozdağ, bunların sorunların enine boyuna tartışılmasına büyük katkı yaptığını söyledi.

-ALEVİ KÖYLERİNE ZORLA CAMİ YAPTIRILDIĞI İDDİASI- 

Bozdağ, Alevi köylerine zorla cami yapıldığı yönündeki iddiaları da reddederken, “Diyanet İşleri Başkanlığı ne alevi ne de sünni köylerine cami yapmıyor. Camiler dernekler vasıtası ile yapılıyor. Alevi köylerine devletin zorla cami yapması söz konusu değildir. 12 Eylül darbe döneminde bazı köylere cami yaptırılmış. Ama böyle bir şey olursa getirin, söyleyin” dedi.

Bakan Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanlığının aile imamlığı gibi bir çalışması olmadığını, ama kendisine ailelerin yönelttiği sorulara da görevi gereği yanıt verdiğini söyledi. Bozdağ, “Aile toplumun temeli, Diyanet İşleri Başkanlığı da bu temelin sağlam olması için çaba harcar” dedi.

Diyanetin siyaset yapmasının söz konusu olmadığını savunan Bakan Bozdağ, Başkanlık kanununa göre bunun meslekten ihraç nedeni olduğunu belirterek “Bir kişinin dahi siyaset yaptığıyla ilgili şikayet olursa gereğinin yapılacağını söyledi.

(ANKA)

 

YORUMLAR 9
  • osman 13 yıl önce Şikayet Et
    Yılların Hutbe konuları ne idi.... çalmıyacaksın haramdır, sonra hortumculara fazla kalmayabilir, anana babana atana karşı gelmeyeceksin, devlet görevlilerine itaat etmesini bileceksin, yıllardır chp kurucu zihniyeti bu millete hep kendi işine gelen hutbeleri okutturdu, yazık, yazık bu futbol hastası topluma yazık!
    Cevapla
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    HUTBE ORJİNALE UYGUN OKUNMALI, AKŞAM NAMAZI KILACAK KADAR KISA TUTULMALIDIR!. Ehl-i sünnete göre HUTBE ORJİNAL OLMALI, yani kendi dilinde okunmalı, başka hiçbir dil kullanılmamalıdır. Hutbenin açıklaması ise namazdan önce vaazda anlatılmalıdır, taaa Osmanlı dönemine kadar böyle devam ediyordu, daha sonraları iyice raydan çıktı, bağıran, çağıran, kendi kafasına göre takılan ne ararsanız bugün hutbe mahallinde mevcut! Bir de yetmezmiş gibi yarım metrede bir hopörler dizmişler, hutbe mi dinliyoruz, vaaz mı dinliyoruz yoksa BİRİLERİNDEN DAYAK MI YİYORUZ onu biz ve Allah biliyor! Ne olursunuz Diyanet İşleri Başkanım HOPÖRLER ZULMÜNE ARTIK DUR DEYİN! Minarelerde 10 adet, cami içinde yüz adet! Bu ne çirkin bir BİD'ATTİR! Bu ne vurdumduymazlıktır, İslamiyette böyle bir şey yok, bid'atlerden temizleyin camilerimizi! Ben müezzini minarede görmek istiyorum, ben vaazı, hutbeyi insanımın sesinden duymak istiyorum, çaaaarrr, paaaarrr, gırrrr seslerini istemiyorum! Allah rızası için GÖREVE SN. BAŞKANIM!.
    Cevapla
  • Mütebessim 13 yıl önce Şikayet Et
    Hutbelerin dili. Gerçi bu Diyanetin işi ama madem konu açıldı içimizi dökelim. Artık, basmakalıp uzuuun cümlelerden oluşan, hutbeden başka herşeye benzeyen, imamların da her nedense bağırarak, sanki cemaati dövecekmiş gibi okudukları (hatta okuyamadıkları!) hutbeleri dinlemeken bıktık! (Bu cümle de hutbedekilere benzedi). Zaten artık ezberlediğimi için doğru düzgün dinleyemiyoruz da.. Şöyle güzel, sohbet tadında, cami cemaatinin seviyesine uygun hutbeler ne zaman hazırlanacak? İşi imamlara bırakmak da çözüm değil, çünkü imamların çoğu ellerine tutuşturulan o hutbeleri bile okumaktan aciz! Be adam, bari hutbenin başındaki ayetleri doğru oku! Ne olacak bu imamların hali?
    Cevapla
  • ömer bakar 13 yıl önce Şikayet Et
    geçişi bırak torpile bak. sayın bakan her imam kendi hutbesini hazırlar siz merak etmeyin.diyanetin öncelikli meselesi hutbe falan değil.en önemli mesele şu tayin meselesi.öncelikle ona el atın.diyanetten şu torpili rüşveti adam kayırmayı kaldırın.diyanet bu gün hıyanet oldu farkında değilsiniz.
    Cevapla
  • dudu durdu 13 yıl önce Şikayet Et
    hutbeler tekraralanmalı. cuma hutbesi cuma akşam namazından sonra ve cumartesi öğle namazından önce veya sonra tekrarlanmalı. Bayanlara özel hutbeler de cumartesi ve pazar günleri okunmalı. Herkes işyerinden izin alıp hutbe dinleyemiyor. Bu yüzden halka bir faydası olması için tekrarlanmalı. Perşembe akşamı, cuma akşamı, cumartesi öğle ve akşam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kahramanmaraş’taki afet koordinasyon toplantısı 4 CHP’li başkanın da umurunda olmadı
Dünyada yankı uyandıran Kaliforniya yangını kovalarla gündemde