Sadece nefes alıyordum şimdi...
İki yıl önce, Türkiye'nin yüz nakli yapılan ilk kadın hastası olarak tıp literatürüne geçti.
Nakil yaptıran diğer hastaların aksine, bugüne kadar medyadan kaçan Hatice Nergiz'in hayat felsefesi, “Can bedenden çıkmayınca umut kesilmez”.
Kahramanmaraşlı Hatice Nergiz'in (21) yüzü, 15 yaşında babasının av tüfeğiyle parçalandı. Yaklaşık iki yıl önce gerçekleştirilen nakil sonrası özgürce sokağa çıkabiliyor, Nazım Hikmet'e atıfla, “Ne silmek isterdim bir şeyi hayatımdan, ne de eklemek; sildiğimizin daha kötüsü olmayacağını nereden bilebiliriz” diyor. Azminin başkalarına da örnek olması için hayatını yazıyor. “Sadece nefes almak değil, yaşamak istiyorum” adını vermeyi düşündüğü kitabında zor şartlar altında bile ayakta durulabileceğini anlatıyor.
ARTIK BAKIŞLARI UMURSAMIYORUM
Nakil sonrası medyayla arasına mesafe koyan Nergiz'i, doktoru plastik cerrah Prof. Dr. Selahattin Özmen aracılığıyla ikna ettik ve son operasyon öncesi Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde buluştuk. İki yıldır, ailesiyle yaşadığı Kahramanmaraş'ın Ayaklıcaoluk Köyü ile Ankara arasında mekik dokuyor. 15 yaşından bugüne kadar geçirdiği ameliyatların sayısını hatırlamıyor. “Küçükken doktor olmak isterdim. Hala merakım var ama doktorlarımı gördükten sonra... Çok zor meslek” diye iç geçiriyor.
Beşi kız yedi çocuklu, çiftçi bir ailenin kızı Hatice. Çalışkan bir öğrenci. Ablaları ilkokul mezunu olmasına rağmen o okumak istiyor. Ortaokul son sınıftayken başına, detaylarını anlatmak istemediği bu olay geliyor. Okuma hayali yarım kalıyor ve hastane macerası başlıyor. “Aile ortamına bile çıkmak, konuşmak istemiyordum. Sokağa çıkıyorsun; insanlar bakışlarıyla, sözleriyle seni rahatsız ediyor; bu yaşamak değil” diye anlatıyor o günleri. Bir doktorunun tavsiyesiyle yazmaya başladığı kitabının ismini “Sadece nefes almak istemiyorum, yaşamak istiyorum” koymak istemesi de bundan. Şimdi o bakışların azaldığını anlatırken, “En önemlisi de ben artık o bakışları umursamıyorum” diyor.
SAĞLIK, GÜZELLİKTEN ÖNEMLİ
“Güzellik bir anlam ifade ediyor mu” sorusuna, “Bazen insan dışarı çıktığında özeniyor ama çok da fark etmiyor benim için. Güzellikten daha önemli şeyler var, sağlık gibi” karşılığını veriyor. Makyaja mesafeli. “Yüzüm için sadece nemlendirici kullanıyorum” diyor. Evlilik, henüz planları arasına girmemiş. Operasyonlar tamamlanınca önce yarım bıraktığı eğitimini tamamlamak, sonra da zorlanmayacağı bir işte çalışmak istiyor.
Köyde sosyalliği yakalayamasa da sanal alemde oldukça aktif. Son bölümüne geldiği kitabıyla, “İnsan istedikten sonra her şeyi yapabilir. Zor şeyler yaşadım ve yaşamaktayım. Buna rağmen insan nasıl ayakta durur onu anlatmak istiyorum. Hata yapan bir insanın doğruyu yakalayabilir ve hatalarından ders çıkarabilir” mesajı vermek istiyor.
MAKYAJ YAPSA İZLER GÖRÜNMEZ
Yüzünde patlayan tüfekle sol göz, çene, burun ve üst dudağını kaybeden Hatice Nergiz'e 28 yaşındaki Moldovalı Olga Aygün'ün yüzü nakledilmişti. 17 Mart 2012'de Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan nakil, Türkiye'de çene ve dişlerle birlikte yapılan ilk nakil olarak literatüre geçti. Prof. Dr. Selahattin Özmen, “Makyaj yapsa izler görünmez. Bir-iki yıl içinde çok daha güzel olacak” diyor. Son ameliyatı Özmen'in ekibinden Doç. Dr. Kemal Fındıkçıoğlu yaptı.
MÜMKÜN OLURSA YÜZÜMÜ DE BAĞIŞLARIM
Kahramanmaraş dışında sadece Ankara'yı gördüğünü söyleyen Nergiz ile Botanik Parkı'nı gezdik. Tam olarak sağlığına kavuşunca mümkün olursa yüzü dahil tüm organlarını bağışlayacağını söylüyor.