'Türkçenin çocukları' binleri ağlattı

İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları büyük yankı uyandırdı. Gecede gözyaşı sel olurken ünlü isimlerden önemli mesajlar geldi:

'Türkçenin çocukları' binleri ağlattı
'Türkçenin çocukları' binleri ağlattı
GİRİŞ 19.06.2006 11:50 GÜNCELLEME 19.06.2006 11:50

‘Türkçenin çocukları’ on binleri gözyaşına boğdu

İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde 84 ülkeden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen Türkçenin gurur gecesi, sanatçısından siyasetçisine, akademisyeninden sivil toplum temsilcilerine kadar salonu dolduran on binleri ağlattı.


Salondakilerin hemen hemen tamamının gözleri nemlendi. Programı televizyondan izleyen milyonlar da bu coşkuya katıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklar, seslendirdikleri Türkçe şarkı ve şiirlerle salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ’ın yanakları gözyaşlarıyla sürekli ıslandı. Eşi Münevver Arınç ise ıslanan yanaklarını gece boyunca beyaz mendiliyle sildi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da ağlayanlar arasındaydı. ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın gözleri hep nemli kaldı. Salonda dikkat çeken bir başka isim de 70 yaşındaki bir kanser hastasıydı. “Bu heyecanı burada yaşamalıydım.” diyerek hasta yatağından kalkıp gelen Ali Rıza Tanrısever, bu mutluluğun ancak gözyaşlarıyla ifade edilebileceğini söyledi.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatı’nın final gecesinde Tanzanya’dan Amerika’ya, Japonya’dan Laos’a 84 ülkeden gelen öğrenciler Türkçelerini yarıştırdı. Gösteri boyunca sürekli ağlayan TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın eşi Münevver Arınç, yaşadıklarını ömür boyu unutamayacağını söyledi. Güney Afrika’dan gelip ‘Ey İnsanlık’ şiirini okuyan Khangelani Mhaleni’yi dinlerken heyecanlanan Arınç, böyle bir ziyafeti yaşamaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti. Kanser hastası olan Ali Rıza Tanrısever ise törene yüzünde bir maskeyle geldi. 70 yaşındaki Tanrısever, hissettiklerini ifade etmesinin mümkün olmadığına vurgu yaptı. Törene katılanlar, yaşadıklarını ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekti.


NE DEDİLER?


'Bu bir destandır, bunu herkes görmeli'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, önümüzdeki yıldan itibaren Türkçe Olimpiyatları’nda dereceye girenlere ‘TBMM özel ödülü’ vereceklerini söyledi.


İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi’nde yapılan törende duygulu bir konuşma yapan Başkan Arınç, “Bu bir destandır. Bunu herkesin görmesi lazım. Düşünebiliyor musunuz? Şili’den, Vietnam’dan, Güney Asya’dan, Güney Afrika’dan, Orta Asya’nın buzullarından gelen isimlerini yeni duyduğumuz, haritada yerini gösteremeyeceğimiz ülkelerin çocukları Türkçe konuşuyor. Bu muhteşem bir başarıdır. Akıl havsalasının almayacağı bir şeydir. Mozambik’ten Şili’ye kadar bu güzel eğitim kurumlarını o ülkelere kazandıran milletime teşekkür ediyorum. Bu işi düşünen bir kişi var. Milyonlarca insan bizi gözyaşı dökerek izliyor. Ama bunların içinde birisi var ki hüzünlü gurbette televizyon başında bizleri izliyor. O güzel insana milletim adına teşekkür borcum var. Hüzünlü gurbet bir an önce bitsin, vuslat gerçekleşsin.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında yurtdışına giden öğretmenlerin fedakarlıklarını anlatan Arınç, bizzat gözlemlediği olayı şu sözlerle anlattı: “ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi, Hacettepe mezunu, 21-22 yaşında, yüzüne bakmaya doyamadığımız gencecik kızlarımız Moğolistan’ı bile yakın görüyorlar. Çuvaş’a, Vietnam’a, Japonya’ya gidiyorlar. Bu öğretmenlerin bir sözü ile bitiriyorum konuşmamı. Bunu da Mehmet Sağlam’dan işitmiştim. Çok uzak bir yerdeki okulda pırıl pırıl bir genç kız. ‘Ne yapıyorsunuz?’ ‘Öğretmenim efendim’ ‘Nerden mezunsunuz?’ ‘ODTÜ, Bilkent...’ ‘Ne zaman geldiniz?’ ‘2 yıl önce’ ‘Ailenizi özlemediniz mi? Türkiye’ye ne zaman dönmeyi düşünüyorsunuz?’ Hepinizi o gençleri alkışlamaya davet ediyorum. Verdiği cevabı söylüyorum: ‘Biz buraya dönmek için gelmedik.’ Pırıl pırıl bir dünya, barış, huzur, sevgi ve gözyaşı dolu, ama bir gün mutlaka gerçekleşecek. Bu sevgiyi büyütenlere, bu hizmete en küçük yardımcı olanlara kadar herkese teşekkür ediyoruz.”


Ülkemizin önde gelen isimleri Türkçe Olimpiyatı için ne dediler

Şair Yavuz Bülent Bakiler: Organizasyon Türkçenin geleceği için önemli

Türkçemiz son yıllarda küçümsenmeyle karşı karşıya. Ülkede çıkan 100 dergiden 70’inin ismi yabancı. İşyeri isimleri yabancı. Bu ortamda bu organizasyon çok önemli.

TDK Başkanı Ş. Haluk Akalın: Mükemmel bir olay, herkesi kutluyorum

Türkçenin bir dünya dili olarak yaygınlaşması açısından mükemmel bir düzenleme. Bu öğrencileri yetiştiren öğretmenleri ve yöneticilerini kutluyorum.

Yazar Ayşe Kulin: Başkalarının dilinden Türkçeyi duymak güzel

Çok değişik memleketlerin ağızlarından Türkçeyi duymak heyecan verici. Türkçe, dünyanın en güzel dili. Değişik ülkelerden çocukların Türkçe konuşması çok güzel.


Gazeteci-yazar Ö. Lütfi Mete: Bu çocuklar bizim dengimiz

Dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimizi sevmenin yanında saymamız lazım. Türkçe emperyal bir dil değil. Bu çocuklar dengimiz bizim. Bu ülkelerin kardeşiyiz.

Yazar İskender Pala: Rüya gibi bir şey, hepimizi çok duygulandık

Bu, rüya gibi bir şey. Yarışmacıların Türkçeleri beni mutlu etti. Ücra diyarlardan gelen öğrencilerin dilimizle şarkı söylemesi, şiir okuması hepimizi duygulandırdı.


Anavatan lideri Erkan Mumcu: Bu işin arkasında adanmış hayatlar var

O kadar duygulandım ki hissettiklerimi söyleyebilecek durumda değilim. Organizasyonun arkasında kocaman yürekler var. Ötekileştirmeyen, birliğin kadrini bilen büyük bir medeniyet fikri ve adanmış hayatlar var. ODTÜ’yü bitirip Sibiryalı çocuklara kendini adamış hayatlar var.

DYP lideri Mehmet Ağar: Genç yaşta kurulan hayal gerçekleşiyor

Bu yaşananlar büyük bir imparatorluk vizyonunun, aklın ve sağduyunun göstergesidir. Genç yaşlarda kurulan hayalin gerçekleşmesini görüyoruz.

Eski bakan Meral Akşener: Heyecan duyulması gereken bir olay

Büyük heyecan duyulacak hadise olarak görüyorum. Türkçemiz, dünya dili olma yolunda bu organizasyonlar ve yurtdışında açılan okullar sayesinde emin adımlarla yürüyor. Dünyanın dört bir köşesinden dini, dili, ırkı farklı farklı çocuklar ülkemize gelip öğrendikleri Türkçeyle yarışıyor.

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu: Fikirde, işte, dilde birliğe köprü

Dil, insanlar ve medeniyetler arasındaki en önemli köprü. Gaspıralı İsmail’in dediği gibi; ‘fikirde, işte, dilde birlik’. İnşallah Türkçemiz bir dünya dili olarak hak ettiği yeri alır.

MHP’li Ramiz Ongun: Başarı yurtdışındaki okullara ait

Organizasyon bir sivil toplum örgütünün gücünü göstermesi açısından iyi bir gelişme. Dil bir milletin kültürüdür. Türkçenin bir evrensel lisan konumunda takdimi iyi bir moral, güzel bir örnek oldu. Başarı yurtdışındaki Türk okullarının ürünü. Müesseselerin bu ürünle kalmayacağını düşünüyorum. Asıl ürün sonra ortaya çıkacak.

M. Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: Dünyadaki itibarımızın göstergesi

Dünyanın yarısının Türkçe merkezinde toplanması başlı başına bir olay. Bu bizim dünyaya açılmamızın, kültürümüzü dünyaya taşımamızın aynı zamanda dünyadaki itibarımızın bir göstergesidir. Yurtdışındaki okulların bir meyvesidir bu.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun: Türkçemizin gelişmesine büyük katkı

Toplulukları millet yapan öz kültürüdür. Bu kültür değerleri arasında dil vazgeçilmez unsurdur. İletişim araçlarındaki gelişmeyle dillerde yozlaşma başladı ve güzel Türkçemiz giderek bozuldu. Bu bakımdan çalışmayı takdirle karşılıyorum.

İst. Bel. Baş. Kadir Topbaş: Osmanlı’dan sonra yeni bir çığır açılıyor

Böyle bir olimpiyatın İstanbul’da yapılması çok anlamlı. Gösterileri izlerken bir hayal âleminden geçtim. Osmanlı’dan sonra yeni bir çığır açıldı.

AKP Gen. Baş. Yar. Akif Gülle: Başarılar artarak devam edecek

Muhteşem bir program. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Takdir ediyorum. Başarılarının artarak devam edeceğini bilerek başarılar diliyorum.

Eski Baş. Yıldırım Akbulut: 84 ülkede Türkçe konuşulduğunu öğrendik

Bütün dünyaya verilen bir mesaj oldu. Organizasyon sayesinde Türk dilinin 84 ülkede konuşulduğu anlaşıldı. Giderek daha da yaygınlaşacak.

Eski bakan H. Celal Güzel: Türkçe, uluslararası yaygınlığa kavuşuyor

Bu fikri ortaya çıkaranları, Türkçenin uluslararası bir yaygınlığa kavuşması için emeği geçenleri tebrik ediyorum. Türkçe dünyanın en zengin ve kapsamlı dilidir. İnşallah bu vesileyle Türkçenin ne kadar önemli olduğu anlaşılır. Türkçe, Kelamullâh’ın dili haricinde dünyanın en zengin dilidir.

MHP’li İsmail Köse: Milletimizin değerleri dünyaya yayılıyor

Bu organizasyonu yapanlara, hayata geçmesinde katkı yapanlara ve milletimizin değerlerini bütün dünyaya yaymaya vesile olanlara teşekkür ediyorum.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul için kar tatili kararı!
Ege Denizi felaketlerden kurtulamıyor! Depremlerden sonra şimdi de sular çekilmeye başladı