Keşke olmasaydı ödüle doymuyor
Bu yıl içinde Avrupa Gazeteciler Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Belgesel ödüllerini alan ve Yaşar Taşkın Koç'un hazırlayıp sunduğu program, bu hafta da Büyük Anadolu Birliği tarafından en iyi belgesel ödülüne layık görüldü.
Büyük Anadolu Birliği 3. Uluslararası 40 Altın Ödülleri isimli ödül töreni, Perşembe akşamı saat 18.00'de Ankara Kocatepe Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Yapımcıları ödüle doymayan programı şu şekilde tarif ediyorlar:
Keşke Olmasaydı yakın tarih belgesel programı, 24 televizyonunun;
- toplumun bütün kesimlerini kucaklayan
- demokrasiden, insan haklarından yana
- her kim olursa olsun haksızlığa uğramıştan yana
- toplumun bütün sahip olduğu renklere açık
- ortak bir aklımız olduğuna inanan ve buna değer veren temel kuruluş mantığına uygun programlar içinde en önde yer alanlarından birisidir.
Yakın tarihin yaşanmış acı, hüzünlü, haksız olaylarını 'keşke olmasaydı' denilecek olaylarını siyasal, dinsel, yerel, kişisel hiçbir ayrım yapmadan ele alan ve 'keşke bunlar yaşanmasaydı', diyen/dedirtmeye çalışan bir programdır.
Kişilerin ya da toplumun vicdanında yara açmış;
ya da fark edilmeden kenarda kalmış ama aslında yaşanmaması çok daha iyi olacak olan olayları tanıkların çarpıcı şahitliği ve bilinen tarihin fark etmediği detaylarıyla anlatmaya çalışan Keşke Olmasaydı, 2007 Şubat ayından bu yana 15 günde bir yayımlanmaktadır.
28 Şubat, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi siyasal tarihin en önemli olaylarından;
Ahmet Kaya'nın Magazinciler Derneği Gecesi'ndeki infazından Kazım Koyuncu'nun radyasyon kökenli kanserden ölümüne;
Bankerlik Skandalı'ndan Özal Suikasti'ne; Mevlevi törenlerinin yasaklanmasından 21 Şubat ekonomik krizine kadar 20 dosya işlenmiştir.
Yaşar Taşkın KOÇ'un hazırlayıp sunduğu; 24'ün en beğenilen yapımlarından olan ve Çarşamba akşamları yayımlanan Keşke Olmasaydı, önümüzdeki aylarda, Türkiye'nin yaşadığı özel genel, küçük büyük, sert ya da anlamsız bütün yasaklarına odaklanmayı planlamaktadır.
Bu yıl içinde En İyi Belgesel dalında Avrupa Gazeteciler Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerini alan programın yönetmenliğini Okan Başara; asistanlığını Ece Güneş ve Alperen Keskin, kurgu ve post prodüksiyon işlemlerini Mustafa Yıldırım, kameramanlığını Tolga Özlü ve seslendirmesini de Tarık Akyıldız yapmaktadır.
Belgesel, 15 günde bir Çarşamba akşamları; kaçıranlar için aynı gece ve Cumartesi akşamları da tekrar yayımlanıyor…
Yaşar Taşkın KOÇ:
1965 Ankara doğumlu. GÜ Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo-Televizyon bölümü mezunu. 1984 yılında Ulus'ta başladığı gazetecilik hayatını Günaydın, Bulvar, Yörünge dergisi'nde sürdürdü. Yurt Haber Ajansı Ankara Temsilciliği ve Kanal 7 İstihbarat Şefliği ile ile televizyonculuğa başladı. Aynı dönemde, Türkiye'nin önemli işadamlarından Nuri Demirağ'ın hayat hikayesini belgeselleştirdi. Ardından, bir çok televizyonda gösterimi yapılan İstiklal Madalyası belgeselini çekti; kitabını yazdı.
TV 5 televizyonunun Ankara Temsilciliği'nin ardından 24 televizyonu kuruluş aşamasından itibaren çalışmalarda bulundu; aynı televizyonun Şubat 2008'den bu yana Ankara Temsilciliği'ni yürütmektedir.
Televizyonculuk macerası boyunca yüzlerce canlı ve bant programda gerek konuk olan; gerek program sunucusu ve hazırlayıcısı olan Koç, son 3 yıl içinde Kardemir AŞ'nin tanıtım filmini; Keşke Olmasaydı isimli başarılı belgeselin 20 bölümünü; İspanya'da çekilen 3 bölümlük Endülüs belgeselini; Çanakkale Savaşları üzerine bilgilendirici bir kısa dokümanteri; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaşam öyküsünü; Seçimli Yıllar isimli geçmiş seçimleri irdeleyen 7 bölümlük diziyi; Köşk'ün Sakinleri isimli 10 Cumhurbaşkanı'nın hikayesini anlatan belgeseli çekmiştir.
Halen, 24'teki ekibiyle birlikte Altındağ, yeni TBMM binası, Ankara, Turancılık ve Şark Meselesi isimli Doğu sorununu işleyen belgesellerin hazırlıkları içindedir.
Nasuhi Güngör'le birlikte El Cezire televizyonu için AK Parti'nin 5 Yılı belgeselini de çekmiştir.
Hayatı boyunca en büyük yardımları aldığı Figen'le evli ve 2 çocuk babasıdır.