Bir başka gözle Menderes'in idamı
İmralı mahkumlarına ‘zeytin fidanı için çukur açıyoruz’ diye mezar kazıldı, ‘cephane için sandık’ diyerek tabut yapıldı, ‘kale direği’ diye darağacı kuruldu. 27 Mayıs dramının öyküsü:
Belgesel filmlerin cesur imzası Mustafa Yürekli’den çok konuşulacak bir belgesel daha; “İmralı: Menderes'in İdamı”.
27 Mayıs 1960'tan Menderes'in idam edildiği 17 Eylül 1961'e kadar Yassıada'da yaşananlar, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun idamları, gün yüzüne çıkmamış ayrıntılar, idam öncesi ve sonrası bütün yönleriyle bu belgeselde ekrana gelecek.
Dönemin İmralı Cezaevi Müdürü Ahmet Ziyaettin Acarol, infaz öncesi ve sonrasını bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış olayları, Mustafa Yürekli’ye anlattı. Askeri müdahale sonrası tüm yaşananlar, “İmralı: Menderes’in İdamı” belgeselinde.
Ayrıca belgeselde 27 Mayıs Müdahalesi aydınların bakış açısıyla değerlendiriliyor. Aydın Menderes, Hüsamettin Cindoruk, Altemur Kılıç, İsmet Bozdağ, Numan Esin, Nazlı Ilıcak, Mehmet Barlas, Oktay Ekşi, Çetin Altan, Bedii Faik, Saadettin Bilgiç ve Mehmet Şevket Eygi 27 Mayıs'ı, Mustafa Yürekli’ye yorumladılar.
Yakın tarihin karanlık yüzü, Kanal 7 yapımı “İmralı: Menderes’in İdamı” belgeseliyle aydınlanıyor
Mustafa Yürekli’nin iki bölüm olarak hazırladığı 'İmralı: Menderes'in İdamı”nin ilk bölümünde Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere bakanlar, milletvekilleri ve Demokrat Parti yerel yöneticilerinin Yassıadaya'ya getirilişleri ve Yassıada Yargılamaları anlatılıyor. İmralı'daki hazırlıklar, Polatkan ve Zorlu'nun infaz gecesi eski İmralı Cezaevi Müdürü Ahmet Ziyaettin Acarol’un gün yüzüne çıkmamış anılarıyla ekrana gelecek.
İmralı Cezaevi'nin eski müdürü Ahmet Ziyaettin Acarol, 44 yıl sonra Adnan menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın İmralı’daki infazlarıyla ilgili kamuoyunun bilmediği gerçekleri, “İmralı: Menderes'in İdamı” belgeselinde açıklarken 'Bir tarih yeniden yazılacak' dedi. İnfaz öncesini ve sonrasını anlatan Acarol, oy verdiği başbakanın infazının hayatındaki en üzücü anlardan biri olduğunu da dile getirdi.
Dava devam ederken, infazın hazırlıklarına başladıklarını söyleyen Ahmet Ziyaettin Acarol, ‘zeytin fidanı için çukur açıyoruz’ diyerek mezar kazdıklarını, ‘cephane için sandık’ diyerek tabut yaptıklarını, ‘kale direği’ diye darağacı kurduklarını söylüyor. Yargılama sürecinde, İmralı’da yaşananları, idam öncesiyle sonrasını ayrıntılarıyla anlatan Acarol, Milli Birlik Komitesi’nin uygulamalarını, Mustafa Yürekli’nin hazırladığı “İmralı: Menderes’in İdamı”nda anlattı.
Meyhaneden alınan sarhoş cellât, münazaraya geldiklerini sanan imamlar, idam fotoğraflarının bir gazeteye satışı, hepsi asılmadı diye protesto eden subaylar… Karanlık günlerin, karanlıkta kalmış bütün yönleri Mustafa Yürekli’nin hazırladığı belgeselde aydınlanıyor.
İki bölüm olarak ekrana gelecek belgeselin ilk bölümü Perşembe akşamı 23.30’da Kanal 7’de.