Gazze'ye 'hayat' getiren tüneller onarılıyor
Gazzeliler, İsrail'in düzenlediği son saldırılarda zarar gören, şehre temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin girişinin yapıldığı tünelleri onarmak için kolları sıvadı.
Filistinli Ebu Muhammed, İsrail saldırılarında tünellerin yaklaşık yüzde 70'inin zarar gördüğünü belirterek, ''Temel inşaat malzemeleri kullanarak zarar gören kısımları onarmaya ve yeniden Mısır'dan Gazze'ye gıda nakliyatında kullanabilecek seviyeye getirmeye çalışıyoruz'' dedi.
Her tünelde 10-15 kişinin çalıştığını ve tünellerin yıkılması nedeniyle binlerce Filistinlinin işsiz kaldığını anlatan Ebu Muhammed, zarar görmeyen tünellerin ateşkesin sağlandığı ilk günden itibaren faaliyete geçtiğini, zarar görenlerin de yaklaşık bir ay sürecek tamir sürecinden sonra yeniden faaliyete geçeceğini dile getirdi.
Halid Ebu Taha ise, tünellerde çalışan işçilerin büyük tehlikelere maruz kaldığını ve İsrail'in saldırılarında tünellerin çökmesiyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, ''Hüsnü Mübarek döneminde Mısır güvenlik güçleri, tünel içine atık su pompalıyor ve zehirli gaz bombaları patlatıyordu'' dedi.
Ebu Taha, tünellerde çalışanların her an ölüme ve sakat kalmaya hazır olması gerektiğini kaydetti.
İsrail'in, yakıt, inşaat malzemesi ve temel ihtiyaç maddelerinin Gazze'ye girişini ve Akdeniz açıklarında balıkçılık yapılmasını yasakladığı ambargodan dolayı çok sayıda fabrikanın kepenk kapatmasıyla yüzde 80'e ulaşan işsizlik oranıyla Gazze, dünyada işsizliğin en yüksek olduğu bölge olarak kabul ediliyor.
İsrail'in 14 Kasım'da Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, sayıları 2 bini bulan yer altı tünelinin yüzde 70'i kısmen ya da tamamen yıkıldı.
Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı'nın raporuna göre, İsrail'in 8 gün süren Gazze saldırısında, 16'sı 5 yaşın altında 50 çocuk, 12 kadın, 19 yaşlı toplam 177 kişi hayatını kaybederken, 141'i 5 yaşın altında 606 çocuk ve 254 kadının aralarında bulunduğu bin 399 kişi yaralanmıştı. İsrail'de de 6 asker ölmüştü.
Gazze halkı, güneydeki Refah sınırından Mısır'ın Refah kentine kadar uzanan yer altı tünelleriyle İsrail'in 2007 yılından bu yana uyguladığı ambargoyu kırmaya çalışıyor.