Çipli damacanalar ağustosta kullanımda olacak

Sağlık Bakanlığının, içme suyunda hijyeni ve güvenirliliği sağlamak amacıyla başlatmayı planladığı çipli damacana uygulaması ağustosta hayata geçirilecek.

Çipli damacanalar ağustosta kullanımda olacak
Çipli damacanalar ağustosta kullanımda olacak
GİRİŞ 05.04.2014 12:55 GÜNCELLEME 05.04.2014 12:55

Mevzuat değişiminin gerçekleşmesi için firmalara uygulama için 3 yıl süre tanınacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, içme suyunda hem kalitenin hem hijyeninin hem de güvenilirliğin sağlanabilmesi için önemli adımlar atıldığını, gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve sanayi ile işbirliği içinde halk sağlığının korunması için girişimler başlatıldığını söyledi.

Bu alana ilişkin geçen yılın başında yayımlanan yönetmelikle damacanaların takibine bazı kurallar getirildiğini hatırlatan İlter, üretim aşamasından ömrünün bitimine kadar damacanaların tüm aşamalarının takip altına alındığını ifade etti.

İlter, eskiden damacanaların imal edildikten sonra rengi değişene kadar kullanılabildiğini, bunun da damacanaların hem mikrobiyolojik açıdan kirlenme riskini hem de kimyasal salınımlarını artırdığını söyledi.

Bilim insanları ile yapılan çalışmalar sonrasında damacana kullanımına sınır getirildiğini anlatan İlter, "Buna göre, bir damacana en fazla 3 yıl ve 75 defa kullanılabilecek. Takiple damacananın kaç kez kullanıldığı ve ömrü kayıt altına alınacak" diye konuştu.

"Çip'li damacana diye firmalara ısrarcı olunmamalı"

Bunun da "çip" yöntemiyle sağlanacağını dile getiren İlter, çipin özelliklerinin ne olacağına ilişkin çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi. İlter, "Bununla ilgili usül ve esasları, bir aksilik olmazsa ağustosta açıklayacağız" dedi.

Ağustostan itibaren çipli damacana kullanımına geçileceğini bildiren İlter, şöyle devam etti:

"Su üreticilerinin bu konuya ilişkin şöyle bir dezavantajları var. Şu an piyasada 20 milyon damacana var. Bunların, çipli damacanaya dönüşmesi için hepsinin değişmesi gerekiyor. Türkiye olarak, bunu üretebilecek kapasitede değiliz. Firmalar da hemen bunu gerçekleştiremezler. Bu nedenle mevzuat değişimin gerçekleşmesi için firmalara üç yıl süre tanıyor."

İlter, vatandaşların damacana su alırken "çipli damacana"da ısrarcı olmamaları gerektiğini dile getirerek, damacanaların güvenliğine ilişkin denetimlerin aynı sıklıkla yapılacağını, halk sağlığının korunması için ileri tedbirler alındığını belirterek, vatandaşların endişe etmemelerini istedi.

Uygulamanın ilk denemesinin yapılarak geri dönüşümüne bakılacağını, ardından yaygınlaştırılacağını ifade ederek, "Öncelikle binin üzerinde damacana dolaşıma verilecek ve özellikle kamu sektöründe kullanılacak. Bunun sonunda bir aksilik saptanmadığında uygulamaya geçilecek" dedi.

Çipli damacana üretimlerine başlandığını kaydeden İlter, damacana dolum cihazlarının ve damacanaların üretiminin Türkiye'de yapılacağını, çiplerin ise yurt dışından temin edileceğini bildirdi. İlter, "Çiplerin Türkiye'de üretilebilmesi için bazı projeler var. Bu gerçekleşirse hem fiyat çok ucuzlamış olacak hem de ülke ekonomisi için fayda sağlanacak" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Herkesin gözü önünde amcasını defalarca bıçakladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trabzonspor'a müjde!