Gençler uyuşturucudan nasıl korunur?
Uyuşturucuya başlama yaşı on bire kadar düştü. Gençler arasında uyuşturucu kullanım oranı artıyor. Gençler uyuşturucudan nasıl korunmalı? Cevabı Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzman Doktor İsmail Yavaş veriyor.

Aziz Gül'ün haberi
Genellikle arkadaş ortamından ve aile bağlarının kopukluğundan etkilenen gençler bir özenti ile uyuşturucuya başlayarak bağımlı oluyorlar. Ayrıca, çok kullanılan ve uyuşturucu etki yapan exctacy hapları Manisa’da ekmek peynir gibi satılıyor.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzman Doktor İsmail Yavaş yapmış olduğu açıklamada, “Son günlerde Manisa’da öğrencilerin ve işsiz gençlerin uyuşturucu kullanım yaşı gittikçe düşüyor. Olayın bir diğer ürkütücü yanı ise, gün geçtikçe uyuşturucu kullanım sayısı artıyor. Kullanıcılar arasında ‘bu hastalığın tedavisi olmadığı’ yolunda bir kanı yerleşmiştir. Bu değiştirilmeye çalışılmalıdır. Uyuşturucu maddeyi bırakan kişilerde tekrar maddeye başlamak sık olarak gözlenen bir durumdur. Kişi uyuşturucu maddeleri bıraktıktan sonra bir daha hiçbir zaman kullanmamalıdır” şeklinde konuştu. Yavaş ayrıca, Exctacy hapların korsanların da piyasada satıldığını ve tamamen öldürücü etki yaptığını, bu hapların içerine bağımlılık yapması için eroin maddesi enjekte edilerek gençlerin zehirlenmeye çalışıldığını belirtti.
ANNE VE BABALARA SESLENDİ
Çocuklarınızı uyuşturucu kullanımına karşı korumak sizin en büyük görevin ailelere düştüğünü belirten Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Uzman Doktor İsmail Yavaş, “Bu görevi yapmak, topluma ve geleceğimize karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeniz demektir. Eroin ve kenevir, excasy hapları ve bali, suç işleme, hırsızlık, kap kaç, gasp, adam öldürme, fuhuş ve evden kaçma gibi faaliyetlerin tümünü besleyen, ortaya çıkaran uyuşturucudur. Yarınlarınızın bu ortama düşmemesi için çocuklarınızın kimlerle arkadaşlık yaptığı ve verdiğiniz paraları nerede kullandıklarını iyi kontrol etmemiz gerekiyor” şeklinde ailelere seslendi.
BAŞARILI TEDAVİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Uyuşturucu tedavisinin zor da olsa mümkün olduğunu belirten Uzman Doktor İsmail Yavaş, “Tedavinin başarısı için iki önemli etken sayılabilir. Bunlardan birincisi kişinin tedavi olmasını istemesidir. Eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyor ise kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz. Diğeri ise kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesidir. Çünkü kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını, yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir. Eğer tüm bunlara hazır değilse yapabilecek bir şey yoktur. Ayrıca uyuşturucu kullanımı ile daha da artan aile içi iletişim bozukluklarının, kopukluklarının giderilmesi için anne ve babanın da tedaviye katılması gerekir” dedi.