Rahim Kanseri nedir, belirtileri? Rahim Kanseri nedenleri & tedavisi...

Pek çok kadının korkulu rüyası haline gelen ve ülkemizde en sık meydana gelen jinekolojik kanser türlerinin başını çeken Rahim Kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Ağırlıklı olarak menopoz dönemine yakın olan kadınlarda oluşum gösterebilen, en son aşamasına kadar ölümcül olabilen Rahim Kanserinin nedenleri ve tedavisi!

Rahim Kanseri nedir, belirtileri? Rahim Kanseri nedenleri & tedavisi...
Rahim Kanseri nedir, belirtileri? Rahim Kanseri nedenleri & tedavisi...
GİRİŞ 01.02.2019 15:16 GÜNCELLEME 01.02.2019 19:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gerek Türkiye'de gerekse dünyada en fazla karşılaşılan kanser çeşitleri arasında bulunan Rahim Kanseri'nde kadınların rahim bölgesinde yer alan normal hücrelerin, kontrol edilemez biçimde anormal hücrelere dönüşmesi olarak tanımlanmaktadır. 50 yaş üzeri olan kadınlarda sık bir şekilde meydana gelebilen ve erken evrede tedavisinin sağlandığı takdirde başarılı sonuca ulaşılabilen, nadiren de olsa çok genç yaş yaştaki kadınlarda da oluşum gösterebilen Rahim Kanseri nedir? Cerrahi müdahalenin yapılmasının ardından hangi evrede olduğuna ve hastalığın yayılma/ilerleme durumuna göre Radyoterapi ve Kemoterapi gibi tedavi yöntemlerine başvurulan Rahim Kanserinin belirtileri nelerdir? İşte, genellikle adet dönemleri haricindeki normal olmayan vajinal kanamalar şeklinde kendini gösteren ve kadınların üreme organını ciddi ölçüde etkileyen Rahim Kanserinin tedavisi...

 

 

Eğer ki siz de yaşadığınız çeşitli şikayetlerin ardından Rahim Kanseri olduğunuzdan şüpheleniyorsanız teşhisi için ilgili sağlık kuruluşuna başvurduğunuzda uzman hekimler tarafından sizden rahim bölgenizdeki duvarın kalınlığını ölçmek adına ultrason görüntüsü isterler, veya duruma göre daha detaylı bir analiz yapılabilmesi için biyopsi yaptırmanızı isteyerek rahim duvarınızdan ufak bir parça doku örneği almaktadır. 

RAHİM KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

 

-En sık rastlanılan Rahim Kanseri Belirtisi anormal vajinal kanamadır. Aşağıdaki vajinal kanama şekilleri anormal olarak kabul edilir:

*Menapoza girmiş bir kadında herhangi bir dönemde vajinal kanama

*Karnın alt bölgesinde (pelvis) ağrı meydana gelmesi

*Beklenenden daha şiddetli adet kanaması

*İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesi

*Adet dönemleri dışında kanama

*Anormal renkte vajinal akıntı durumuyla karşılaşılması

rahim kanseri belirtileri ve nedenleri

RAHİM KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

-50 yaş üstü kadınlarda risk artmaktadır ve menopoz döneminde rahim kanserine daha çok -rastlanılmaktadır.

-Erken yaşta regl olma,

-Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar,

-Göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar,

-Çok eşlilik rahimde tümör oluşumuna neden olmaktadır.

-Kolon ve meme kanseri riski arttırmaktadır,

-Obez ve fazla kilolu kadınlarda artan östrojen seviyesi rahim kanserini tetiklemektedir,

-Hiç doğum yapmamış kadınlarda,

-Genetik yatkınlığı olan kadınlarda,

-Partnerin sünnetsiz olması,

-Diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar vücut direncini düşürerek rahim kanserini riskini arttırmaktadır.

rahim kanseri tedavisi

RAHİM KANSERİ TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

1)Endometrial biyopsi: İnce birplastik kateterle rahmin içinden küçük bir miktar dokunun alınıp mikroskopla incelendiği bir tetkik. Bu, anormal hücreleri kontrol etmenin ilk adımı olacaktır.

2)Vajinal ultrason: Rahim içi döşemesinin kalınlığını ve rahmin büyüklüğünü kontrol etmek için ses dalgalarının kullanıldığı bir tetkik.

3)Histeroskopi: Rahmin içini gözlemek veya cerrahi müdahale yapmak için ince, ışıklı bir teleskopun kullanıldığı cerrahi bir işlem

4)Kürtaj: Rahim ağzının genişletilip rahmin içinden dokuyu nazikçe kazıyarak veya şırınga ile çekildiği bir işlem.

RAHİM KANSERİ NEDENLERİ…

*Rahim kanserine neyin neden olduğunu tam olarak bilemiyoruz fakat bu hastalıkla ilişkili bazı risk faktörleri vardır. Birçok rahim kanseri hormon bağımlıdır. Bir kadındaki hormon düzensizliği rahim kanserine neden olabilir. Kadında overler (yumurtalıklar) tarafından salgılanan ve adet siklusunu düzenleyen östrojen ve progesteron adlı hormonlar vardır. Bu hormonların düzenli salınımı her ay devam eder.

RAHİM KANSERİ TEDAVİSİ NASILDIR?

->Rahim kanseri tedavisinde öncelikle rahimin alınması tümörün yayılmasını engellemek amacıyla öncelik tanınan yöntemdir. Operasyon esnasında hastalığın yayılımının tam olarak saptanması için karın içerisinden belirli bölgelerden örnekler alınır, yumurtalıklar ve tüpler çıkarılır ve karın alt bölgesi ile lenf bezlerinden alınan örnekler ile değerlendirmeler yapılır.

->Operasyon sonrasında alınan bu parçaların tamamı, patolojik muayene yapılması için laboratuvara gönderilir ve incelenir. İnceleme sonrasında hastalığın nerelere yayıldığı ve yayılma miktarı belirlenerek gerekli tedavilerin uygulanması sağlanır.Cerrahi müdahale sonrasında gerekli görüldüğü takdirde kemoterapi, hormonal tedaviler ve ilaç tedavisi ile kanserin tekrarlanmaması konusunda gerekli önlemler alınmaktadır.

RAHİM KANSERİ EVRELERİ NELERDİR?

Rahim Kanseri Evreleri şu şekildedir:

*Evre 1 hastalıkta kanser sadece rahimde sınırlıdır ve tedavisi ameliyattır. Ameliyat sonrası bazı hastalara ışın tedavisi önerilebilir. Bu grupta olan hastalarda tümör hücrelerinin büyüme hızı fazladır, veya kanser rahim duvarının yarısından fazlasını tutmuştur veya kanserin tipi daha hızlı seyretme olasılığı yüksek olan bir gruptadır.

*Evre 2 hastalıkta, rahim ağzında hastalık vardır, ancak kanser rahim dışına çıkmamıştır. Bu grupta da çoğu hastaya ameliyat sonrası ışın tedavisi önerilir.

*Evre 3 hastalıkta kanser rahim dışında bulunan doku veya jinekolojik organlara veya lenf düğümlerine yayılmıştır. Bu grupta yer alan hastaların çoğunluğuna kemoterapi ve radyoterapi ardı sıra uygulanır.

*Evre 4 hastalıkta kanser mesane, veya bağırsağın iç bölümlerine kadar uzanmıştır veya karın içinde uzak bölgelere veya uzak organlara yayılmıştır. Bu durumda öncelikli tedavimiz kemoterapidir. Bazı durumlarda tümörün yoğun olduğu ve şikayet yarattığı bölgelere radyoterapi uygulanır.

RAHİM KANSERİ TEDAVİSİ SONRASINDA DİKKATE ALINMASI GEREKENLER NELERDİR?

-> Rahim Kanseri Tedavi sonrası kanserin tekrarlayıp tekrarlamadığını değerlendirmek için sık sık kontrol edileceksiniz. Bu takipler esnasında muayene ve pap testi uygulanacak. Pap testinde rahim ağzından hücreler küçük bir fırça yardımı ile toplanır. Takiplerde yapılan diğer testler röntgen olarak adlandırılan görüntüleme testleri ve kan testleridir.

->Anormal vajinal kanama,  karın ağrısı ya da geçmeyen öksürük gibi belirtileri takip etmeniz önemlidir. Bu belirtilerin olması halinde mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.

YORUMLAR 1
  • dilara şahin 5 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen caresi.bulunsun hep kadinlar olmasin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tapelerde Fırat Sarı ile görüştüğü ortaya çıkan hemşire konuştu!
Yıl 2035! İşte Dünyanın en güçlü ordusu! 'Türkiye'den rakiplerine tarihi fark!'