Zeytin yemenin faydaları nelerdir? Sabahları zeytinyağı içmek hangi hastalıklardan korur?

7000 yıllık geçmişiyle umudun ve barışın simgesi haline gelen zeytin, binlerce yıldır aynı gelenekle üretip tüketmektedir. Taşıdığı kültürel zenginliğin dışında insan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytin ve zeytin yağı, zengin besin değerleri sayesinde kullanıldığı andan itibaren birçok hastalığa şifa olmaktadır. Peki zeytinin faydaları nelerdir? Zeytin yağının cilde faydaları nelerdir? İşte zeytinyağı kullanımı

Zeytin yemenin faydaları nelerdir? Sabahları zeytinyağı içmek hangi hastalıklardan korur?
Zeytin yemenin faydaları nelerdir? Sabahları zeytinyağı içmek hangi hastalıklardan korur?
GİRİŞ 26.11.2020 09:24 GÜNCELLEME 26.11.2020 09:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Zeytin, 7000 yıllık geçmişe sahip, insanlık tarihinin her safhasında gelişimine destek olan Akdeniz kıyılarında yetişen bir meyvedir. M.Ö 5000 yılında ilk kez Filistin, Girit ve Miken bölgelerinde tespit edilen zeytin, Antik Çağ’ın en büyük yazarlarından kabul edilen İzmirli Homeros’un yazıtlarında da bahsettiğini görüyoruz. Anadolu’nun zengin topraklarında da yetişen zeytin, Antik Roma dönemi boyunca en çok üretilen ve tüketilen besin olma özelliğine sahiptir. Sadece meyve olarak tüketilmeyen zeytinin yağı da çok fazla kullanılmaktadır. 7000 yıllık zeytin kültürüne bakıldığında hala aynı yöntem ve teknikle zeytinyağı yapıldığını arkeolojik verilerin ışığında görüyoruz.

Zeytin yaprağı faydaları nelerdir? Cilt yaralarına iyi gelen zeytin yaprağı nasıl kullanılır?

Türkiye zeytin üretiminde dünyada İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra gelerek 4. Sırada yer almaktadır. Yapılan çalışmalar ve dikilen 24 milyon ağacın yakın gelecekte mahsul vermeye başlaması ile Türkiye’de zeytin üretimi yıllar içinde artarak gelişme göstermesi beklenmektedir. 

Diğer ülkelerde zeytin ağacı dikilecek yeni yerler kalmamışken Türkiye’de hala milyonlarca yeni ağaç dikmek için yerler bulunmaktadır. Buna binaen Türkiye’de zeytin üreticiliği adına atılan bu adımlar Türkiye’yi yakın gelecekte dünya zeytin üretiminde 2. Sıraya taşıması bekleniyor ve hedefleniyor.

Sofralık yeşil ve siyah zeytinler aynı ağacın mahsulüdür. Olgunlaşmadan vaktinden önce toplanan ürün yeşil zeytin olarak tüketilmektedir. Bir süre daha bekletilip toplanan zeytin ise siyah zeytin olarak kullanılmaktadır. Zeytinler hasat edildikten hemen sonra yenmez, ancak belli bir işlemden geçtikten sonra sofralarda yer alabilir.

Defne yaprağının faydaları nelerdir? Kuru defne yaprağı çayı nasıl yapılır?

Ülkemizde en yaygın zeytin ve zeytinyağı üreticiliği Ege ve Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Bazı büyük tesisler dışında yerel halkın butik olarak yaptığı işletmelerde bulunmaktadır. Dünya genelinde elde edilen zeytinlerin %90’ı ile zeytinyağı üretilmektedir. 

Ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi bu kadar yaygınken, ne yazık ki zeytinyağı tüketimi pek de yaygın değildir. Sofralardan eksik edilmemesi gereken zeytinyağı en sağlıklı yağlardandır. Doktorların şifa niyetine her gün bir kaşık zeytinyağı içmenin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. 

ZEYTİNİN FAYDALARI

Tarih boyunca insanoğlunun severek tükettiği zeytin günümüzde de sofralardan eksik olmayan bir besin olmakla birlikte sağlığa da birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle kahvaltılarda belli miktarda yendiğinde içerdiği zengin besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu yağların belli oranda karşılanmasını sağlar. Zeytinin faydaları:

Evde adaçayı ve ebegümeci çayı nasıl hazırlanır? Adaçayı faydaları nelerdir?

- Günde 3-5 tane zeytin tüketmek mide ağrılarının belli oranda azaltır.

- Kolon kanserine karşı koruyucudur.

- Sindirimi kolaylaştırır.

- Zeytin de güçlü antioksidan içeren besinlerden olduğu için, vücudun toksinlerden arınıp zehirlenmelere karşı korur.

- Kan yapıcıdır.

- Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

- Tok tutma özelliği sayesinde diyet yapanların kurtarıcısıdır.

- Sağlığa olan tüm yararlarının yanında cilt onarımı ve hücre yenilenmesine de katkıda bulunduğu için yaşlanma belirtilerini geciktirir. 

ZEYTİNİN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 1.39

Protein 0.19

Yağ 2.51

Lif 0.37

Kolesterol 0

Sodyum 169.05

Potasyum 1.84

Kalsiyum 20.24

Vitamin A 3.91

Vitamin C 0.21

Demir 1.44

ZEYTİNYAĞI FAYDALARI

Yemeklere kattığı lezzetle birlikte aynı zamanda yemeklerin daha sağlıklı olmasını sağlayan zeytinyağı tam bir mucizedir. Dokunduğu her yere şifa veren zeytinyağı nemlendirici olarak yüze sürülebilir, saçlara maske yapılabilir, salatalara eklenerek çok lezzetli bir sos elde edilebilir. Tüm bu kullanımlarının yanında sabahları 1 tatlı kaşığı zeytinyağı içmenin faydaları şöyledir:

İncir yaprağının faydaları nelerdir? Varis tedavisinde incir yaprağı nasıl kullanılır?

- Organların kendini yenilemesine yardımcı olur.

- Karaciğerin temizlenip sağlıkla çalışmasını sağlar

- İçerdiği yüksek E vitamini sayesinde hücre yenilenmesine katkıda bulunur ve yaşlanmayı geciktirir.

- Alzheimer hastalığının görülmesini önler

- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

- Antioksidan içeren zeytinyağı vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücrelerinin de gelişimine ve yayılmasına engel olur.

CİLT VE SAÇ BAKIMINDA ZEYTİNYAĞI

Günümüzde kozmetik malzemelere çok fazla para harcanmaktadır. Saç ve cilt bakımına verilen içerisinde bir sürü kimyasal barındıran ürünler esasında cildimize ve saçımıza çok fazla zarar veriyor. Oysa doğal bir zeytinyağı tek başına onlarca kozmetik ürününün yapamadığını tek başına yapar. 

Nar suyu faydaları nelerdir? Sabah aç karnına nar suyu içmek iyi gelir?

- Duştan 45 dakika önce saçlara sadece zeytinyağı sürüp bekletmek saçlara doğal parlaklık verirken daha sağlıklı ve gür uzamasını sağlar.

- Her akşam yatmadan önce bir pamuğa birkaç damla zeytinyağı damlatarak doğal bir tonik gibi cilt temizlendiğinde cildin nem ihtiyacını doğal olarak karşılar, ölü hücrelerden arınmasına yardımcı olur ve yaşlanmayı geciktirir. 

- Doğal peeling olarak limon ve zeytinyağı karıştırıldığında ciltte siyah nokta ve sivilce oluşumun engeller. 

1 ÇAY KAŞIĞI ZEYTİNYAĞININ BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat 0.01

Yağ 4.5

Kolesterol 0

Sodyum 0.09

Potasyum 0.05

Kalsiyum 0.05

Vitamin A 7.05

Demir 0.03

YORUMLAR 5
  • HAKKIK 3 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz'de zeytin var mı diye soran arkadaşa, Evet Trabzon çevresinde zeytin ağacı var. Ama fidanı diktikten 10-15 sene sonra veren zeytin ağaçları. Zeytini yüksek aromalı ve şifası yüksek oranlı. Ege'de olan ağaçlar şimdiki kafes tavukları gibi üç dört senede zeytin vermiyor yani.
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    zeytinde hile yapıyorlar tadı bozuk zeytin demeye bin şahid lazım herşey sahte olmuş denetim yok veya yeterince yapılmıyor!
    Cevapla
  • misafirim 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu o yılların zeytinyağını şimdikiyle bir tutuyorlar şimdiki zeytinyağları karışık sızma alıyoruz amma yarısı sızma yarısı normal zeytinyağı o eski zetinyağları ölüyü ayağa kaldırır
    Cevapla
  • Muhammet Topal 4 yıl önce Şikayet Et
    En kaliteli Zeytin yıllar önce Trabzon da üretilirdi ve genellikle şifa olarak tüketilirdi. Araştırılması lazım
    Cevapla
  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    Karadenizde de zeytin ağacı var mı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Finlandiya'dan Türkiye'ye teklif: Birlikte çalışalım
Binyamin Netanyahu hangi ülkelerde tutuklanacak?