Malta Mdina gezilecek yerler: Dizilere stüdyo olan sessiz şehir
Malta Mdina gezilecek yerler denildiğinde dizilere plato olan tarihi köşeler ilk sırada geliyor. Game Of Thrones dizisinin çekimlerinde 'Kralın Şehri' olarak gösterilen tarihi şehir Malta'nın sessiz şehri olarak da biliniyor.
Malta tarihi köşeleri ile herkesi kendine çeken güzide bir ülke. Mdina gezilecek yerler maddeleri de bu tarihi köşeleri içerisine alan bir yer. Burada devasa tarihi kapıdan girdiğinizde tarihe yolculuk başlıyor. Her köşesinde gezilecek, görülecek, keşfedilecek çok güzel yapılar bulunuyor. Malta gezisi yapan bütün gezginler bu ‘Sessiz Şehri’ kesinlikle ziyaret ediyor.
Buraya ‘Sessiz Şehir’ denmesinin bir sebebi var. Burası çok sessiz ve sakin olan bir yer. Önceden Malta’nın başkenti olarak bulunuyormuş daha sonra ise başkent Valletta’ya taşınmış. Burası da sessizliğe böyle gömülmüş.
Mdina Fenikeliler tarafından MÖ 700 yılında kurulmuş. Şövalyeler burayı çok uzun yıllar üs olarak kullanmışlar. Dünyada en çok izlenen dizi olan Game Of Thrones dizisinde de ‘Kralın Şehri’ olarak burası doğal stüdyo görevi görmüş. Dizinin çekimleri burada yapılmış. Böylece dünyaya ün salan bu eski bölge binlerce turisti kedine çekmeyi de başardı.
İçerisinde Orta çağ zamanından kalma yapılar bulunan bu Mdina’da kahve içip bölgeyi gezerken dinlenebileceğiniz yerler bulunuyor. Mdina bölgesini çevreleyen kasabanın adı ise Rabat. Burada Arap etkilerini hiç göremiyorsunuz. Sadece surlarda Arap etkileri eser miktarda bulunuyor. Daha sonra hâkim olan medeniyetler Araplara dair etkileri yok etmişler.
Mdina’ya birçok medeniyet sahip olmuş. Arapların hakimiyetindeyken de burayı çevreleyen surları inşa etmiş. Uzun seneler de başkent görevi görmüş. Bu bölgeyi büyük keyif alarak ve yürüyerek gezmenizi tavsiye ediyoruz. En iyi bu şekilde bu bölgenin tadını çıkartabilirsiniz. Bölgenin içerisine motorlu taşı ile girmek yasak. Sadece faytonlarla gezinti yapabilirsiniz. Görülmeye değer bu güzel bölge günümüzde UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Koruma altında bulunuyor.
Mdina’nın nüfusu 292 kişi. Bu yüzden ‘sessiz şehir’ olarak adlandırılıyor. Rabat ile beraber sayıldığında ise 11 binden fazla nüfusa sahip olduğu biliniyor.
Malta gezilecek yerlerini detaylı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
MDİNA NEREDE?
Bir ada ülkesi olan Malta’nın eski başkenti olan bu yer, şimdiki başkent Valletta’ya yaklaşık 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Malta adasının tam ortasında ve çok yüksek bir noktasında yer alan bu yer savunma üssü olarak kullanılmış bir tarihi eski şehir özelliğine de sahip. Böylece denizden gelecek tehditleri de önceden görebilme avantajına erişilmiş.
1565’te Osmanlı'nın Malta’yı kuşatmasının ardından başkent özelliğini yitirmiş bu yer. Herkes bu tarihi şehirden Valletta’ya göç etmiş. Bu yüzden de buraya sessiz şehir deniliyor.
MDİNA’YA NASIL GİDİLİR?
Valletta’nın ana otobüs durağından buraya 50 numaralı otobüs ile ulaşmak mümkün. Başkentten buraya ulaşmak çok kolay. Malta’nın diğer bölgelerinden de ulaşım kolay olduğundan basit şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Önerilen içerik; Temel Reis Köyü (Popeye Village) Masal diyarının dünya hali
MDİNA GEZİLECEK YERLER
MDİNA KAPISI
Surlarla çevrili Mdina’nın ana giriş kapısı burası. Çok heybetli ve üzerinde şövalyelere ait figürler yer alıyor. Burası sadece başlı başına Mdina’yı gezmek görmek için bir sebep olarak gösteriliyor. Barok tarzda inşa edilmiş bir tarihi eser niteliği taşıyor bu kapı.
Ulusal Doğa Tarihi Müzesi
Mdina içerisinde birçok müze yer alıyor. Bunlardan biri de Ulusal Doğa Tarihi Müzesi. Tarihi şehre girdiğiniz zaman solda görebileceğiniz bu müze de Barok mimari tarzında inşa edilmiş bir tarihi bina. Malta’daki vahşi yaşam bu müzenin içerisinde sergileniyor. Müzeye giriş ücretli. Kişi başı 5 Euro ödeyerek girişinizi yapabilirsiniz.
Bu güzide tarihi yapının tasarımı 18. Yüzyılda Paris’te tasarlanmış. 1726 yılında ise yeniden yapılandırılmıştır. Kolera salgını sırasında geçici bir hastane görevi üstlenmiş, 1860 yılında İngiliz birliklerini kullandığı bir bina olmuş ve tarihte yine hastane olarak hizmet vermiştir.
1973 yılında ise Ulusal Doğa Tarihi Müzesi olarak resmen açıldı. İçerisinde ise yerel jeoloji ve paleontoloji, insanın evrimi, egzotik memeliler, deniz hayvanları, böcekler, deniz kabukları ve kuşlar gibi çeşitli konuları kapsayan sergi alanları bulunuyor.
St Paul Müzesi
Mdnia’nın St Paul Katedrali’ne bağlı bir müzedir burası. İçerisinde görülmeye değer detaylar bulunuyor. Bu müzeye giriş ücreti de 5 Euro. Vaktiniz olduğunda kesinlikle bu müzeyi de gezmenizi öneriyoruz.
Mdina Sokakları
Mdina çok eski bir yerleşim yeridir. Burada bulunan sokakların kültürü de yüz yıllar öncesine uzanıyor. Dar ve uzun sokaklar düşmana atılan okların isabet etmesi için bu yapıda inşa edilmiş. Uzun sokakların tabanı ise taş döşeli. Her sokakta ayrı bir tarihi eser yapısı bulunuyor. Bu eserlerin görünümü ise dışarıdan sade ama içi çok ihtişamlı olarak tasarlanmış. Mdina sokaklarını gezerken her köşede ayrı bir güzel detay bulabilirsiniz. Keşfetmeyi seven herkes için Mdina sokakları çok güzel detaylar sunuyor.
St Paul Kilisesi
Mdina’yı gezip Rabat’a geçtiğinizde sizi ilk karşılayan tarihi bina St Paul Kilisesi oluyor. Bu kilise bir meydanda bulunuyor. Dilerseniz bu kiliseyi gezebilir. Mimarisini ve bütün özelliklerini inceledikten sonra bu medyanda yer alan restoran veya kafelerde vakit geçirebilirsiniz.
Rabat St Johns ve Agata Yeraltı Mezarları
Özellikle Mdina ve Malta gezisi yapan kişilerin planlarının adıl sebebi bu yeraltı mezarları oluyor. Yolda işaretleri takip ederek buraya ulaşabilirsiniz. Bu müzeyi gezmek için giriş ücreti olarak 5 Euro ödemeniz gerekiyor. İlk giriş te bilet alabileceğiniz gişeler mevcut. Buradan biletlerini alarak müzeye giriş yapabilirsiniz.
Müzeye girdikten sonra size bölgenin tarihini anlatan bir sergi göreceksiniz. Ardından St. John’s yeraltı mezarlarına inebilirsiniz. Her bir mezar ayrı kapıda bulunuyor. Burada tarihe bir yolculuk yapıyorsunuz. Agatha mezarları olarak adlandırılan bölüm de burası ile beraber. Aynı biletle buraya da giriş yapabilirsiniz. Burada bir sürü kral mezarı bulunuyor. Bu kişilerin hangi inanışa sahip oldukları ise giriş kapılarında belirtilmiş.
Rabat St Catamus Sapeli ve Yeraltı Mezarı
Mdina gezisinde eğer fazladan vaktiniz kaldıysa buraya da uğramanızı öneriyoruz. Burada giriş ücreti ödemeden giriş yapabilir ve gezebilirsiniz. Sadece orada bulunan kutuya bağışta bulunmanız yeterli. İstediğiniz kadar bağış bırakarak burayı gezebilirsiniz.
MDİNA'YI GEZMEK İÇİN NE KADAR SÜRE GEREKİR?
Mdina’yı geniş geniş gezmek ve burayı keşfetmek için rahat iki saat yetecektir. Bu sürede Mdina’yı gezebilir her yerini öğrenebilirsiniz. Ardından Rabat’a geçerek burası için de iki saatten fazla zaman harcayabilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir; Malta'nın başkenti Valletta'yı ikiye bölen Cumhuriyet Caddesi
Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor
Facebook: dunyayigeziyorum